начало

На 15 май изтича срокът за подаване на имуществените декларации на магистратите На 15 май изтича срокът за подаване на имуществените декларации на магистратите

платен отпуск

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

платен отпуск

Мнениеот radina » 17 Апр 2008, 12:04

Здравейте!
Нужен ми е съвет по един малко сложен за мен въпрос.
Майка ми работеше като учителка в едно училище. Но се кандидатира за кмет и спечели. Та сега е кмет, а в училището се води в неплатен отпуск до изтичане на мандата. Обаче и е останало да взема 8 дни платен отпуск, а освет това от септември ще закриват училището.

Какво трябва да прави с отпуската. Страхува се да не я излъжат. И не само с отпуската. Нямам идея какво се прави с такава ситуация.

Бих се радвала ако някой даде мнение
Благодаря предварително

Поздрави!
radina
Нов потребител

Роси от Габрово

Мнениеот rosi_gb » 17 Апр 2008, 15:52

Щом ще закриват училището, в което работи майка Ви през Септември, работодателят ще приложи чл. 328, ал. 1, т. 1 КТ /Прекратяване на трудовия договор от работодателя с предизвестие в сроковете по чл. 326, ал. 2 КТ при закриване на предприятието/, но тъй като майка Ви работи и като кмет смятам, че няма да получи обезщетението по чл. 222, ал. 1 КТ.

При прекратяване на трудовия договор за остатъка от неизползвания платения годишен отпуск работника има право на парично обезщетение /Вижте чл. 224, ал. 1 и ал. 2 КТ/.
rosi_gb
Младши потребител

Мнениеот kali75 » 17 Апр 2008, 16:40

ама тя нали е кмет бе, няма ли юристи тази община???А дори и да е населено място в общината следва да има поне един..
kali75
Потребител

Мнениеот radina » 17 Апр 2008, 17:15

Става въпрос за село, което е с минимум избиратели.
Не е кмет на община, няма юрист, дори и лекари няма в това село. И незнам за каква насита говорите като не сте запознат. Явно незнаете че общината отпуска средства, които не стигат за нищо. Пари за ремонти на сгради се събират от дарения, а да не казвам от къщи колко неща отиват там. Така че commander, сбъркали сте човека и съсловията.
Явно ви е яд на някои съсловия, както и мен, но не се нахвърлям върху хората без да знам подробности и не съм запознат със ситуацията. Ако ставаше въпрос за кмет на софия, може би нямаше да ги търся тези 8 дни,но уви не е кмет на софия.
Аз съм програмист и за мен 1 ден отпуск е от полза. Не ви знам вие какво работите, но явно отпуската за вас не е необходима. "Какво са за вас 8 дни". Но за някои хора са нужни.

За юристите в общината незнам, но кметовете от отдалечените и малки села не смеят и то за лични неща да питат хората от високите етажи.

И щом съм се обърнала към хората в този форум, значи нямам средствата да го направя. А и не мислих, че тук не се разрешава да се задават подобни въпроси.

Ако някой от вас попита във форум за компютри, надявам се е защото иска да му отговорят, а не да се заяждат с него. Аз самата не малко съм отговаряла за проблеми в моята област и не ме притеснява това. Не казвам на хората да отидат да си търсят специалист ако проблема е решим и така.

Извинявам се на тези, които отговориха и им благодаря.
radina
Нов потребител

Мнениеот radina » 17 Апр 2008, 18:07

какво лошо има да си купи човек жилище, яд ли те е???

няма да ти се връзвам повече, защото съм по умна от теб и това личи по мненията. Аз не се срамувам от нищо и съвестта ми е чиста. Пък това че един комплексар си търси с кой да се заяжда не ме интересува. Под нивото ми е да ти се връзвам. Така че не очаквай да си запълваш времето с мен, намери си някой като теб. Не искам да те обиждам. И аз ти прегледах мненията и видях че се заяждаш с всеки, така че ще те оставя да си чакаш следващата жертва.
radina
Нов потребител

Мнениеот ivankavrakov » 18 Апр 2008, 14:29

Не се връзвайте на commander, той не е виновен. То така отвътре го кара.
Наистина, защо майка Ви не се обърне за помощ към юрисконсулта на общината. Аз съм юрисконсулт в малка община и не минава ден, в който да не ми се обади кмет на някое от селата. И питат за какво ли не. Освен това, най-вероятно общината е сключила договор с някой адвокат. Нека майка Ви да говори с кмета на общината, а той с адвоката за нейния случай.
rosi_gb правилно е посочила, че при прекратяване на трудовото правоотношение независимо на какво основаие работодателят е длъжен да изплати обезщетение за неползван платен годишен отпуск.
Тези 8 дни майка Ви няма да може да ги ползва, но ще получи обезщетение.
ivankavrakov
Потребител

Мнениеот tati_go » 19 Апр 2008, 05:47

Не е виновно момчето Comander.
То просто няма работа - за 20 дена 520 мнения, по 26 на ден. Раздава си правосъдие (обикновено присъдата е: "Обърнете се към адвокат!!!"). Има и такива хора, коита сами си повтарят едно и също, трабва да ги приемаме с разбиране и търпимост.
Аватар
tati_go
Потребител

Назад към Трудово право