начало

На 15 май изтича срокът за подаване на имуществените декларации на магистратите На 15 май изтича срокът за подаване на имуществените декларации на магистратите

Тръдова злополука

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Тръдова злополука

Мнениеот freshgirl » 04 Авг 2008, 19:17

Искам да попитам как стоят нещата при трудова злополука преди седмица и няколко дни баща ми третърпя такава и сега ме интересува какви са му правата. Той е международен шофьор на тир и повреме на разтоварване,той само сваля предпазните колани с които е обезопасен товара след което работниците разтоварват но след като сваля коланите и се обръща за да се отдръпне единия палет от 600кг пада от горе му,слава богу само петата му е потрошена като изклуча синините,каската на главата му го е спасила... та с тази потрошена кост както казват лекарите че е "манджа с грозде" той няма да може да работи поне 4-5 месеца... та въпроса ми е само болничните от 260лв(колкото му е заплатата на която го осигуряват) ли ще получава или трябва и работодателя да му изплати нещо или евентуално застрахователното дружество ако има застраховка която е задължителна(но си мисля,по скоро съм сигурна че тя е направила застраховка с задна дата за да се подсигури).... толкова ли са зле законите в тази държава та за такава злополука която лишава човек от работоспособност за 4-5-6 месеца да си издържа 5 членното семейство с болничните от 260лв...не човешко е ...
freshgirl
Нов потребител

Мнениеот doxa » 04 Авг 2008, 21:08

Здравейте,

Работодателя се освобождава от риска- Тр. Злополука, с внасянето на осигурителни вноски във Фондовете на Държавното обществено осигуряване( или други). С настъпването на Осигурителния социален риск- Трудова злополука, Риска вече е върху държавата ни.

Вижте баща Ви имал ли е застраховка.

И другия път, Трудовото възнаграждение да е инкорпорирано в ТД!
Аватар
doxa
Потребител

Мнениеот freshgirl » 04 Авг 2008, 21:39

ами до колкото разбрахме нямаше освен ако тя не е направила с задна дата за да се подсигури както казах ... четох също че евентуално може и да се стига до съд като се предяви иск за изплащане за въстановяне но то е др въпрос дали съда вече ще отсъди в наша полза ...
freshgirl
Нов потребител

Назад към Трудово право