начало

На 15 май изтича срокът за подаване на имуществените декларации на магистратите На 15 май изтича срокът за подаване на имуществените декларации на магистратите

Неизползван платен отпуск при намалена трудоспособност

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Неизползван платен отпуск при намалена трудоспособност

Мнениеот MarianaV » 11 Авг 2008, 13:38

Здравейте!
От 8 години работя за една частна фирма X.
От 5 години съм с намалена трудоспособност (до тази година беше 75% а сега е 50%) и съм представила на работодателя си документа от ТЕЛК. Ползвах данъчни облекчения. Не знаех обаче, че ми се полагат поне 26 дни платен отпуск и никой от администрацията не ми е казал за това. Така от 5 години ползвам толкова платен отпуск колкото и останалите служители.
Ноември 2007 година обаче всички служители бяхме продадени на друга фирма т.е. напуснахме X и подписахме договори с Y. При това ни бяха изплатени неизползваните отпуски. Тази седмица разбрах, че е трябвало да ползвам поне 26 дни платен отпуск, а аз нито съм ги използвала (защото не съм знаела) нито са ми били изплатени при прекратяване на трудовиа договор с X. Има ли начин сега тези дни платен отпуск, които не са ми били дадени а са ми се полагали поради намалената трудоспособност да ми бъдате изплатени?
Това, което не ми е ясно е:
1. Трябвало ли е АЗ да изисквам тези допълнителни дни платен отпуск или е било задължение на служителите от Личен състав да отбележат че ми се полагат повече дни и да ми кажат?
2. Ако съм се подписала на трудов договор на който пише че ползвам толкова дни колкото останалите, този договор ли е валиден или КТ където пише че са поне 26?
3. Какаво трябва да направя за получа парична компенсация за тези неизползвани дни със задна дата?
Благодаря!
MarianaV
Нов потребител

Мнениеот chima » 11 Авг 2008, 16:35

Здравейте,
да познават Кодекса на труда е задължение и на работещите в личен състав , но и на служителите. При противоречие между трудов договор и Кодекса на труда , естествено че се прилага Кодекса на труда /естествено ако не е норма, която казва"ако не е уговорено друго", но това не е във вашия случай/ . Така че пуснете една молба до предишния си работодател и му поискайте да ви изплати това обезщетение за неизползван отпуск.
chima
Потребител

Мнениеот MarianaV » 12 Авг 2008, 14:02

Благодаря за отговора на chima.

Иначе, както DrazniteL е казал, форума е публичен и ако някой има желание да отговори - го прави и то доброволно. Отговор от вида "Да, може - трябва адвокат" или "Не, не може" е достатъчен и според мен не попада в категорията "безплатна помощ".
MarianaV
Нов потребител

Назад към Трудово право