начало

На 15 май изтича срокът за подаване на имуществените декларации на магистратите На 15 май изтича срокът за подаване на имуществените декларации на магистратите

Прекратяване на трудов договор на основание чл. 325, т. 9

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Прекратяване на трудов договор на основание чл. 325, т. 9

Мнениеот mimi_sharkova » 30 Май 2008, 11:18

Колеги, моля на който му е интересно или има подобен казус да пише своето мнение. Лице с установена нетрудоспособност е назначено на трудов договор на работа, подходяща за състоянието му ( установено по съответния ред от ТЕЛК). След няколко години работа се взема решение за съкращаване на щата. трудовият договор се прекратява на основание чл. 325, т. 9, а именно липса на подходяща работа за заемане от трудоустроеното лице, защото единствената такава е премахната от щатното разписание!!!!
Моето мнение, което съм написала и в исковата си молба, е че това уволнение е незаконно, защото не може да се премахне щата, подходящ за трудоустроено лице и после то да бъде уволнено под предлог, че нямало такава длъжност. така се заобикаля защитата по 333 ал. 1 т. 2.
Имате ли мнение?
mimi_sharkova
Потребител

Мнениеот REVOLUTION » 30 Май 2008, 11:25

Пдкрепям Ви колега , според мен много правилно сте се ориентирала.Всъщност трудовото правоотношение било прекратено със съкращаването на щата за трудоустроения , а това може да стане само след разрешението по 333КТ.Следователно е незаконо уволнението.

Успех.
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот mimi_sharkova » 30 Май 2008, 11:35

Благодаря за бързия отговор. Моето мнение е същото. Ощеповече, че е налице една заповед за прекратяване на основание съкращаване на щата, но издадена без разрешение на ИТ. Работодателят седмица по-късно се усетил, че му е незаконосъобразна и я отменил, като издал нова с това ново основание, а именно 325, т. 9 КТ. Но липсата на разрешение от ИТ си остава, защото щата е премахнат, а това е релевантното в случая. нещо повече, за мен тази разпоредба т.9 се прилага в случаите, когато едно лице заема дадена длъжност и бъде трудоустроено в последствие, окаже се неподходяща и друга такава в предприятието няма.
Има и друг момент, понеже става дума за кметство като работодател и се премахва единствената длъжност, подходяща за трудоустроено лице, мисля, че се нарушава чл. 2 от Наредбата за трудоустрояването. Дали съм права тук?
mimi_sharkova
Потребител

Мнениеот mimi_sharkova » 30 Май 2008, 15:12

Ами това е най-важното!Ще пиша, когато излезе решението ( едва ли ще е много скоро, но уж нали ГПК-нов гарантирал по-бързо правораздаване-ще проверим!).
mimi_sharkova
Потребител

Назад към Трудово право