начало

На 15 май изтича срокът за подаване на имуществените декларации на магистратите На 15 май изтича срокът за подаване на имуществените декларации на магистратите

дисциплинарно уволнение?

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

дисциплинарно уволнение?

Мнениеот toni68 » 13 Юни 2008, 10:35

поздравление за чудесния сайт!моля за съвет!на 29.04.08 започнах работа в МБАЛ-АД.договорът,който ми дадоха да подпиша е по чл.67 ал.1 т.1 и чл.70 ал.1 от КТ.никаде не е посочено колко е изп.срок,но пише,че е в полза на работодателя.не ми бе представено за подпис копие от регистрирания ТД в НОИ .това задължително ли е?на 26.05. поради това,че не можах да свикна с работата подадох молба за напускане и миказаха,че трябва да си изработя предизвестието,което е два месеца.след като си изработих месеца до край-31.05.повече не съм ходила на работа.на2.06.се върнах на старата си работа.до сега никой не ме е потърсил да ми връчи трудовата книжка и заповед за прекратяване на трудовия договор.още на 2.06.ходих да си я искам,но ми казаха,че имало процедура.колко време имат право да ми я задържат?казаха,че ще ме уволнят дисциплинарно и ако е така какво обезщетение ще ми искат?работила съм там от 29.04 до 31.05.предварително благодаря!
toni68
Нов потребител

Мнениеот sunrise » 13 Юни 2008, 10:41

Разбира се ,че ще Ви уволнят дисциплинарно, след като самоволно сте престанали да ходите на работа. Елементарното ,което можехте да направите е да предложите да си платите предизвестието. По договора Ви два месеца ли е записано?
sunrise
Активен потребител

Мнениеот toni68 » 13 Юни 2008, 11:14

да,записано е два месеца,но аз съм работила там само един месец.колко време могат да ми задържат тр.книжка?
toni68
Нов потребител

Мнениеот rosi_gb » 13 Юни 2008, 13:50

Какво писахте в молбата за напускане?
rosi_gb
Младши потребител

Мнениеот rosi_gb » 13 Юни 2008, 14:01

Ако нямате още връчена Заповед за дисциплинарно наказание, можете да потърсите съдействието на Инспекцията по труда, т.к. при прекратяване на трудовото правоотношение работодателят е длъжен да впише в трудовата книжка данните, свързани с прекратяването , и да я предаде НЕЗАБАВНО на работника или служителя/чл. 350, ал. 1 КТ/.

Като Вие ще дължите обезщетение на работодателя си в размер на брутното си трудово възнаграждение за срока на предизвестието, тоест за 2 месеца във Вашия случай.
rosi_gb
Младши потребител

Мнениеот sunrise » 13 Юни 2008, 14:16

Не съм сигурна, че има неправомерно задържане на трудовата книжка , колега. Ако пише ,че от еди кога си подава предизвестие и спира да ходи на работа, откъде да знае работодателят ,че няма да си отработи предизвестието и да оформи книжката. И как да я оформи,като не е изтекло предизвестието, не му е платено обезщетение за неспазено предизвестие?
sunrise
Активен потребител

Мнениеот toni68 » 14 Юни 2008, 11:53

благодаря за пояснението.вчера получих по пощата писмо с обратна разписка да се явя да дам писмени обяснения за това,че не ходя на работа.в понеделник ще ги представя.дано ме освободят вече!преди да напусна ми казаха,че обезщетението ще е заплатата ми,която съм изработила.мога ли да дам съгласието си да ми удържат заплатата по банков път и да не се занимаваме със съдилища?
toni68
Нов потребител

Мнениеот toni68 » 14 Юни 2008, 11:55

rosi_gb написа:Какво писахте в молбата за напускане?
в молбата писах,че желая да бъда освободена от 1.06.08.моля,бихте ли ми казали задължително ли е при започване на работа работодателят да предостави на работника за подпис копие от заверения тр.договор в НОИ.и ако е задължително това,че не съм подписвала не е ли основание за оспорването му?
toni68
Нов потребител

Мнениеот Tisho_Sv » 14 Юни 2008, 12:34

63 КТ: Работодателят е длъжен да предостави на работника преди постъпване на работа копие от завереното от НАП уведомление по 62/3 КТ и екземпляр от сключения ТД. Преди да му ги е предоставил, той няма право да допуска работника да започне изпълнение на трудовата си функция.
Tisho_Sv
Младши потребител

Назад към Трудово право