начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Превод на документ

Превод на документ

Мнениеот hypodile » 02 Юни 2010, 18:48

Здравейте!
Казусът ми е малко тривиален, но ще се радвам да науча становището ви. Следвам в Германия, където университетът ми ми поиска няколко преведени документа за започване на определена процедура. Преведох документите при лицензиран преводач в България, но те ми казаха, че не могат да признаят превода, защото не е от лицензиран в Германия преводач. Немските преводачи, с които говорих след това ми казаха, че постоянно превеждат документи за чужбина(напр. Франция), които тамошните институции приемат, без преводачите да са лицензирани някъде извън Германия. Имат ли право от университета да ми изискват превод от немски преводач на документите?
Благодаря ви предварително за отговорите!
hypodile
Нов потребител

Re: Превод на документ

Мнениеот freelance » 03 Юни 2010, 15:52

Здравейте, а вашите преведени документи имат ли печат Апостил от Външно министерство?
freelance
Младши потребител

Мнениеот diaida » 27 Юни 2010, 22:42

извадка от сайта на МВнР
.....................................
11. За да бъде направено от МВнР удостоверяване /заверка/ на подписа на преводача, преводите на български или чужди документи трябва да са извършени само от български преводачески фирми, които имат сключен договор с Министерството на външните работи. Преводите трябва да са оформени в съответствие с изискванията, посочени в приложение № 3. Обръщаме внимание на заинтересованите лица, че е възможно в някои държави да не бъдат признати преводите, извършени от български преводачи, независимо от това, че подписа на преводача е заверен от българското Министерство на външните работи.

Необходимо е да бъде поискана предварителна информация от дипломатическото представителство на държавата или от местния орган, където ще се представя документа, дали извършеният и заверен в България превод ще бъде признат. В някои държави тези преводи се признават, след като съответното дипломатическо представителство, акредитирано за нашата страна, удостовери заверката на подписа на преводача, извършена от българското Министерство на външните работи.

12. До приемането на нов нормативен акт, регламентиращ изискванията и процедурата за удостоверяване /легализиране/ на документите от и за чужбина, се прилагат разпоредбите на Правилника за легализациите, заверките и преводите на документи и други книжа /обн. ДВ, бр. 73 от 12.09.1958 г., последно изм., ДВ бр.103 от 25.12.1990 г./.
Изображение http://www.save-darina.org ...Остава аромат и в ръката, подарила розата! http://vbox7.com/play:cb237e95
Аватар
diaida
Активен потребител

Мнениеот diaida » 27 Юни 2010, 22:46

Това не касае конкретно само превода, но може да е от полза, макар, че аз си заверявам документите и за тези страни с апостил, независимо ... все пак за важни документи смятам, че е по-добре да се заверят.

ДЪРЖАВИ, С КОИТО БЪЛГАРИЯ ИМА ДОГОВОР ЗА ПРАВНА ПОМОЩ /БЕЗ АПОСТИЛ/:
Австрия, Азербайджан, Алжир, Армения, Виетнам, Грузия, Йемен, Кипър, КНДР, Куба, Кувейт, Либия, Македония, Монголия, Полша, Румъния, Руска федерация /и за държавите от бившето ОНД - без Литва, Латвия и Естония/, Сирия, С Р Югославия /и за държавите от бившата СФРЮ – Македония, Босна и Херцеговина, Хърватска, Словения/, Унгария, Франция, Чехия

Списък на страните, влизащи в състава на ОНД /Общност на независимите държави/, правоприемници на Договора за правна помощ между НРБ и СССР

Страни, влизащи в състава на ОНД / Общност на Независимите Държави/; по руски СНГ / содружество независимых государств/, правоприемници на Договора за правна помощ между НРБ и СССР.

1. Руска Федерация

2. Република* Армения

3. Азербайджан

4. Таджикистан

5. Киргизстан

6. Туркменистан

7. Казахстан

8. Узбекистан

9. Украйна

10. Беларус

11. Молдова

Забележка: Република Грузия е в състава на ОНД, но е подписала с Република България нов Договор за правна помощ / ДВ. Бр.3 от 97 година/
Републиките: Литва, Латвия и Естония не са в състава на ОНД
Изображение http://www.save-darina.org ...Остава аромат и в ръката, подарила розата! http://vbox7.com/play:cb237e95
Аватар
diaida
Активен потребител

Мнениеот romul25 » 02 Юли 2010, 15:46

Веднъж ми се е налагало да превеждам и легализирам документ/ в случая съдебно решение/ на Гръцки съд, което трябваше да се признае и допусне в България за изпълнение. В тази връзка има цяла наредба от 2001 на ЕС. Когато имаме споразумение с държавата за правна помощ - с или без превод, но с печат АПОСТИЛ документа се признава в цял ЕС, пък ти си го превеждай после където искаш. Само ако преведен и легализиран, но без апостил по преценка на университета е дали ще го призная.
romul25
Младши потребител

Мнениеот romul25 » 02 Юли 2010, 15:48

Ако държиш през седмицата ще се разровя и ще намеря наредбата
romul25
Младши потребител

Мнениеот diaida » 16 Юли 2010, 03:28

Наскоро разбрах, че българските документи, предназначени за започване на висше образование в Германия или магистратура, освен заверката с апостил и превод на немски изискват и заверка от немско посолство в София. Дано да е от полза за по-нататък четящите тази тема.
Аватар
diaida
Активен потребител

Назад към Право на ЕС