начало

Три пъти са се увеличили спестяванията на магистратите за 10 години Три пъти са се увеличили спестяванията на магистратите за 10 години

правен интерес при молба за прогласяване на нищожност на АА

Дискусии и казуси в областта на административното право и процес
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Мнениеот Sladichuk » 05 Апр 2008, 14:49

Колеги, моля включете се с практически съвети по тази тема

http://lex.bg/forum/viewtopic.php?t=29303
Sladichuk
Нов потребител

Мнениеот jojobba » 07 Апр 2008, 13:56

Съгласна съм , че Комисиите не могат да си отменят сами стари влезли в сила решения - поради това по-късно издадените са нищожни. Има и практика в тази насока! Не ми е ясно оба4е защо не Ви признават правния интерес като примерно срещу Вас се води ревандикационен иск и ще Ви вземат имота, а Вие видите ли нямате интерес??????????
jojobba
Младши потребител

Мнениеот system » 07 Апр 2008, 14:01

jojobba написа:Съгласна съм , че Комисиите не могат да си отменят сами стари влезли в сила решения - поради това по-късно издадените са нищожни. Има и практика в тази насока! Не ми е ясно оба4е защо не Ви признават правния интерес като примерно срещу Вас се води ревандикационен иск и ще Ви вземат имота, а Вие видите ли нямате интерес??????????

Защото в този случай може да се позове на нищожността на административния акт в рамките на ревандикационния процес, без да иска изричното й прогласяване в съдебно административно производство.
system
Активен потребител

Мнениеот jojobba » 07 Апр 2008, 17:05

Съгласна, но ако не го е направил овреме? Ако сме пред ВКС? Защо да не може да прогласи и пред административния съд?
jojobba
Младши потребител

Мнениеот system » 07 Апр 2008, 21:13

Ако става въпрос за решение на ОСЗГ, с което на друго лице се възстановява собственоста върху земя, за която той претендира, има специалната защита по чл. 14 ал. 4 от ЗСПЗЗ. Уважаването на този иск не е поставено в зависимост от вълидноста на административния акт, а обратното - уважаването на иска ще доведе до последваща отмяна на АА. Доколкото си спомнтям, същото е и при материалноправен спор при изработването на ПНИ.
system
Активен потребител

Мнениеот nezlobliv » 10 Апр 2008, 19:09

категорично не съм съгласен че оспорване на решение на ПК е от компетентноста на АС - то си е по специално производство по чл.14 ЗСПЗЗ - пред РС...относно нищожноста на решения на ПК - тя е масова и по най различни признаци , обширно коментирани и в други теми - проблемът с допустимоста обаче е забавен - на съда просто не му отърва да избухне нова вълна от дела - сега срещу актовете на ОСЗГ.Все пак
приемам че никой освен страните в администратиното производство нямат правен интерес от спора , но това е така до момента , в който , някой не си въобрази , че такова решение е противопоставимо на трета страна - в този момент - веднага след противопоставянето, считам че третата страна придобива правен интерес да брани правата си които се застрашават ....т.е.докато си траят реститутите никой няма да закача решенията - пък и от къде да научим за тях ако не ни ги противопоставят...но ако с решение на ПК в ръка някой ми се блещи че имота ми бил негов - сори ама имам интерес да си браня правата и то правен
nezlobliv
Младши потребител

Мнениеот system » 11 Апр 2008, 09:06

nezlobliv написа: ... но ако с решение на ПК в ръка някой ми се блещи че имота ми бил негов - сори ама имам интерес да си браня правата и то правен

Само че не с оспорване на самото решение на ПК, а с иск по чл. 14 ал. 4 от ЗСПЗЗ. При уважаване на този иск, самото решение на ПК "губи" своите вещноправни последици.
Или греша ?
system
Активен потребител

Мнениеот nezlobliv » 11 Апр 2008, 22:43

ще уточня че спора е с основание по чл.14 ал.3 и "иска" е "жалба" - при все че е компетентен РС, производството е административно - естествено не важат преклузивни срокове , когато се иска прогласяване на нищожност...:wink:не се спори за собственоста а се иска прогласяване на изначална нищожност - нищожен АА .
или поне това е моето мнение което ще си отстоявам , казуса /условен/ е прост - оспорва ми се собственоста напр.в иск по чл.108 от ЗС/аз съм ответник/,правя си възражение за нищожност на решение на ОСЗГ представено от другата страна , но съда нещо не се произнася по възражението ми/или пък просто пропускам да възразя в СЗ ,при представянето на нищожното решение - е тогава мога да направя само едно - жалба по чл.14 ал.3 ЗСПЗЗ ...и дано да имам правен интерес.....или греша...
nezlobliv
Младши потребител

Мнениеот system » 12 Апр 2008, 21:26

Не грешите. Просто въпросът е спорен и между теоретиците и между съдиите от върховните съдилища. Приема се от част от юристите, че в казус като Вашия всеки може да се позове на нищожност на административния акт и гражданският съд е длъжен чрез косвения съдебен контрол да се произнесе (в мотивите) и по този въпрос. Някои корлеги прокарват тази теза докрай като смятат, че грождонският съд може чрез косвения съдебен контрол да се произнесе и по унишожаемоста на АА.
system
Активен потребител

Мнениеот nezlobliv » 13 Апр 2008, 16:50

знаех си че говорим едно и също , но съгласни ли сте че жалбата е все пак по чл.14 ал.3 ЗСПЗЗ - защото съм доста склонен да твърдя това и до последната инстанция - форума :D
nezlobliv
Младши потребител

Мнениеот dino6506 » 02 Сеп 2008, 12:40

ДО ВСИЧКИ :
от инат с едно дело стигнах до ВКС - искам да се прогласи нищожност на решение на ОСЗГ , мотивирам интерес - абсолютно както е и по дискутирания случай , но ме отрязваха тъпо/със куци"аргументи"/ два пъти - сега обаче вече по новия ГПК , трябва да обосновавам наличието на предпоставки за допускане на касациона жалба по чл.чл. 280 ал. 1 т. 1 ,т.2 или и т. 3 ГПК - и срока е кратък - моля ако някой може да посочи всякакви съдебни решения в тази сфера - ще диря противоречиво решаване или каквото намеря :roll: - предварително благодаря - както сигурно всички разбраха СПОРТНИЯ хъс е голям - така или иначе ще се боричкаме 8)....е иначе ще гоним обогатяване на правото.... :P
dino6506
Потребител

Мнениеот oleandar » 21 Сеп 2008, 16:19

колега уточнете какъв е адм.акт индивидуален или общ, ако е индивидуален кръгът от засегнати т него лица са легитмни да обжалват.Съдът следи служебно за неговата законосъобразност когато е сезиран, той не се самосезира.
oleandar
Младши потребител

Мнениеот dino6506 » 22 Сеп 2008, 23:14

естествено решението на ОСЗГ е индивидуален АА , за съжаление има и практика че е противопоставим на трети лица , така са допуснати доста искове на ищци , които нямат нищо осевн тези хартийки.Видите ли обаче третите страни нямат правен интерес да ги оспорват тези актове - е не съм съгласен , не и след като им е противопоставен този акт/пък бил той и индивидуален/... от момента в който ми е противопоставен този акт , аз ставам трета заинтересована страна и имам правен интерес да го оспорвам - това е тезата ми /съвсем друга тема е какво и как ще постанови ВКС/ :shock:
dino6506
Потребител

Re: правен интерес при молба за прогласяване на нищожност на АА

Мнениеот advokat__nikolov » 01 Окт 2008, 21:29

Не съм чел предните мнения/само на Систем прочетох/

Така, правният интерес казано във фигуративен смисъл е връзката на адреста на акта с неговите последици.

Второ,

интересът трябва да е личен, т.е. да се отнася за точно определеното лице, а не за друго.

Трето,

интересът трябва да пряк, т.е. последиците от акта да се отнасят непосредсвено за точно определеното лице.

Четвърто,

интерсът трябва да е правен !
advokat__nikolov

Re: правен интерес при молба за прогласяване на нищожност на АА

Мнениеот dino6506 » 12 Дек 2008, 00:45

което си беше ясно но все пак ... въпроса си остана дискусонен ... ВКС се произнесе "уклончиво" - за това препоръчвам насрещен иск и в него - на ново всички възражения .... дано да стане ... щото може и така да не става - в завсимост от това кой пита :twisted: /както казвт класиците/ :D
dino6506
Потребител

Предишна

Назад към Административно право