начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

моля за съвет относно предварителен договор

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

моля за съвет относно предварителен договор

Мнениеот mladadvokat » 21 Юли 2008, 12:53

Здравейте! Имам следния въпрос с молба за помощ към по-опитните!
Купувач по предварителен договор е изпълнил задълженията си по плащане на цената на имота с изключение на последното което е определо в срок до 31.12.2007 г., с окончателно нотариално прехвърляне - цитирала съм как е записно. В началото на януари към договора е подписан анекс в които страните променят задължението на продавача като увеличават неустойката в случай на неизпълнение да предаде имота до 31.12.2007 г. от страна на продавача. Относно задълженията на купувача е записано, че ако не направи плащанията губи всички суми. Преди ден продавача е поискал последната сума представляваща 10 процента от стойността на имота, но поотношение на неустойката нищо не е споменал. Посъветвах купувача да отиде на разговор и поиска прихващане от неустойката за всеки ден забава уговорена в анекса. Моля за съвет относно това да плати ли оставащата сума и след това да поискаме неустойката по договора, по съдебен ред. предварително благодаря!
mladadvokat
Младши потребител

Мнениеот mladadvokat » 21 Юли 2008, 13:36

въпроса ми всъщност е дали да изплати 10% и тогава да търси неустойка по съдебен ред
mladadvokat
Младши потребител

Re: моля за съвет относно предварителен договор

Мнениеот Melly » 22 Юли 2008, 23:33

mladadvokat написа:Здравейте! Имам следния въпрос с молба за помощ към по-опитните!
Купувач по предварителен договор е изпълнил задълженията си по плащане на цената на имота с изключение на последното което е определо в срок до 31.12.2007 г., с окончателно нотариално прехвърляне - цитирала съм как е записно.
В началото на януари към договора е подписан анекс в които страните променят задължението на продавача като увеличават неустойката в случай на неизпълнение да предаде имота до 31.12.2007 г. от страна на продавача. Относно задълженията на купувача е записано, че ако не направи плащанията губи всички суми.
Преди ден продавача е поискал последната сума представляваща 10 процента от стойността на имота, но поотношение на неустойката нищо не е споменал. Посъветвах купувача да отиде на разговор и поиска прихващане от неустойката за всеки ден забава уговорена в анекса. Моля за съвет относно това да плати ли оставащата сума и след това да поискаме неустойката по договора, по съдебен ред. предварително благодаря!

И да добавя само, че Анексът не може да се разглежда като неразделна част от предврителния договор, тъй като е сключен след изтичане на срока му. Той има сила на ново съглашение с предмет неустойка - чисто облигационно отношение.

Действайте по приоритети, така както са Ви посъветвали, и внимавайте много в кой момент се дължат тези 10%: едновременно със сключване на окончателния договор, или първо се плащат, и след това се сключва договора в нотариална форма. От това зависи дали сте изправна страна и дали имате право на иск по чл.19, ал.3 ЗЗД.

УСПЕХ!
Аватар
Melly
Старши потребител

Назад към Покупко-продажба