начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

Продажба на 1/2 от УПИ, на което предстои стореж на къща

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Продажба на 1/2 от УПИ, на което предстои стореж на къща

Мнениеот me_too » 24 Юли 2024, 10:12

Здравейте,

Имам следния казус:
Закупих УПИ, на което вече има издадено разрешително за строеж на еднофамилна къща. Годеницата ми с която живеем на семейни начала, иска да придобие/изкупи 1/2 от УПИ-то, в последствие да сме съсобственици и на бъдещата ни къща. Въпросите са ми следните:
- След като има вече издадени на мое име разрешителни за строеж, скица, архитектурен проек, договор за присъeдиняване от ЕРП-то, има ли смисъл да се пререхвърли/продаде 1/2 от УПИ-то? Предполагам ще е мног скъпо всичко и трудоемко, за да се започне от началото?!
- На какък етап от строителстовто на къщата би било добре финансово и документално, тя (годеницата) да придобие 1/2 от къщата и прилежащите идеални части?
- Ако приемем че сключим брак по време на строителството, може ли да и даря 1/2 от къщата и ИЧ след като е въведена в експлоатация (АКТ 16)?
- Бих искал да разбера за всички възможности за делба с горе споменатите сценарий.

Благодаря предварително!
me_too
Нов потребител

Re: Продажба на 1/2 от УПИ, на което предстои стореж на къща

Мнениеот ivanov_p » 24 Юли 2024, 11:00

Не сте засегнали най-важното, което ще определи формата на сделката - кой ще плаща строежа и в какви дялове?
ivanov_p
Активен потребител

Re: Продажба на 1/2 от УПИ, на което предстои стореж на къща

Мнениеот hristev » 24 Юли 2024, 11:02

По въпросите:

- Не знам какво означава "дали има смисъл". Това трябва Вие да си го решите сам. Какво е "много скъпо" отново не знам. Нотариалните такси, адвокатските хонорари и местните данъци зависят от материалния интерес. Материалният интерес е по-голямото измежду продажната цена на 1/2 ид. ч. и данъчната оценка на 1/2 ид. ч. Ако няма продажна цена, то миродавна е данъчната оценка. От начало няма какво да се започва, просто се продължава започнатото - тоест няма да се налагат нови проекти, нови разрешения за строеж, нови такси и чудесии. Ще се продължава със старите.

- Какво значи "би било добре" - не знам. Мога да кажа само, че във всеки един момент Вие може да се разпоредите с вещта си - земята. Това се отнася и за правото на строеж върху къщата - във всеки един момент може да го прехвърлите на когото си искате. Следва да имате предвид да уговорите след прехвърлянето на правото на строеж за чия сметка и с чии сили и средства ще се довърши строителството. Последното изречение не следва да се взема предвид ако ще прехвърляте на годеницата след като имате с нея граждански брак и сте избрали режим на съпружеските отношение да бъде законовия режим на общност.

- Трябва да се внимава, защото ако къщата се строи по време на брака и сте избрали законов режим на съпружеска имуществена общност, то като вземем предвид презумпцията за съвместен принос, то тази къща ще се явява съпружеска имуществена общност, нищо че земята ще е ваша индивидуална собственост - придобита преди брака. Тук трябва да се внимава, защото накрая може 100% от парите да са си ваши - придобити преди брак, с вашите две ръце да сте бъркали бетона, пък в един момент на финала половината къща да се окаже на съпругата, защото тя била помагала в домакинството, или нещо си друго там и имала принос за построеното..... Вие тогава ако решите да оборвате тази презумпция за съвместен принос - ще Ви се отели волът, пък резултатите не са гарантирани. Вие си го преценете този момент.

- Няма нито един сценариий за делба. Това е така, защото могат да се делят само съсобствени вещи. Доколкото сте посочили Вие сте си единствен собственик към настоящия момент.

Тези отговори са сравнително общи. Препоръчвам да се консултирате с адвокат.
hristev
Потребител

Назад към Покупко-продажба