начало

След пет отвода, ВСС прекрати „безвремието“, т.е. конкурса за търговските отделения на апелативните съдилища След пет отвода, ВСС прекрати „безвремието“, т.е. конкурса за търговските отделения на апелативните съдилища

Съдебна делба и искане за напускане на имота на съсобственик

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Съдебна делба и искане за напускане на имота на съсобственик

Мнениеот vannila » 18 Май 2018, 20:38

Здравейте!
Случаят ми е от много години назад - 2006г и вече реших да заведа дело за делба. Но докато чакам адвоката да ми сметне поне +- разходите, да се консултира /защото не е точно имотен такъв/ и да каже кога започваме, моля и за ваша помощ/съвети.
Семеен апартамент на моите родители, баща ми почина 2002г и станахме съсобственици с брат ми - той 1/6, аз 1/6 и майка ни 4/6. През 2006г майка ми ми прехвърли с покупко-продажба нейните 4/6 със запазено право на ползване. Същата година брат ми, който има апартамент закупен след брака му, беше изхвърлен от тях поради алкохолизъм и дойде да живее при мен и майка ми, а след месец аз се изнесох под наем и все още не живея в имота.
Освен, че всяка вечер е пиян и тормози майка ми, от 12 г не са плащани сметки - вода, парно, данъци. Когато се нанесе нямаше неплатени сметки.
Не желае да се изнася, и след поредния им скандал бях помолена от майка ми да направя всичко възможно да го изхвърля.
След среща с адвокат, реших да започвам дело за делба. Ще изискаме на СРС на напусне имота докато тече делото. Адвоката твърди, че имаме шанс.
Така ли е?
Каква такса ще платя- 4% в/у моите 5/6 или върху неговата 1/6?
Мога ли да претендирам за сметки? /той все още се води на адрес в неговия апартамент/
Мога ли да изискам нещо като пропуснати ползи за тези години, в които той го ползва, а аз не?
За мен варианта да стигне до публична продан по-добър ли е?
Предполагам няма да се явява на заседанията/делата, това ще ни попречи ли?

Благодаря ви предварително!
vannila
Младши потребител

Re: Съдебна делба и искане за напускане на имота на съсобств

Мнениеот propensity » 04 Сеп 2018, 00:43

Най-лесно би било вие и майка ви да изплатите 1/6 на брат ви след, което той да напусне имота, ако е съгласен да вземе пари и да си иде.

Изважданаето на някого от имот е сложна и бавна процедура, с която трябва да доказвате, че лицето няма право да го владее, че това право принадлежи на вас и прочие.

Ако вие сами сте напуснали имота и брат ви не ви възспира да го ползвате - нямате право да искате от него обезщетение, а и такова може да се поиска евентуално само с нотариална покана. Няма да ви признаят нищо за изманли години.

Ако тръгнете по делба, делата са общо взето две, събрани в едно. Фаза 1, по допускане на делбата и нейните квоти, фаза 2 - по практическото изнасяне на имота. Съдът ще ви нареди да платите на вещо лице да направии оценка на имота, на базата на което ще постанови решение, с което да го изнесе на пуб. продан.

Следва да сезирате ЧСИ (да му платите) и да се проведе проданта. Съдът ще ви иска 4% държавна такса в/у изготвената от вещото лице оценка.

Разходите, които ще платите по адвокати, дъражвни такси и чси са огромни. Най-лесно и евтино ще ви е да платите на брат ви да си прехвърли дела и да напусне. Ако това стои като вариант пред вас.
propensity
Потребител

Назад към Съсобственост и делба