начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

Завещание

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Завещание

Мнениеот burbo » 21 Юни 2015, 15:01

Ситуацията е следната:
Майка ми и баща ми са разделени от години, но така и не се разведоха... Аз имам сестра, нямам съпруг, нямам деца. Искам да завещая къщата, която притежавам на майка си, без да дам нищо на баща ми.

Прочетох следната информация и от нея излиза, че той все пак има възможност да обжалва завещанието!?: http://pravatami.bg/959/, http://www.advocati.org/index.php?menu=7&podmenu=13
До сега смятах, че завещанието е окончателно и няма такива неща като "запазена част" за родителите.

1. Възможно ли е ако направя нотариално завещание, баща ми да го оспори?
2. Каква е т.нар запазена част, която законът защитава в интерес на баща ми? 1/3 от къщата, 1/2?
3. Какво бихте ме посъветвали да направя, за да съм сигурна, че само майка ми ще живее спокойно в къщата.
4. Майка ми и сестра ми наследници по права линия ли са? И какъв данък наследство дължат...

Само за информация тук не ме притеснява дали и какво ще получи сестра ми, двете с майка ще се разберат...
Последна промяна burbo на 21 Юни 2015, 15:34, променена общо 1 път
burbo
Нов потребител

Re: Завещание

Мнениеот bobi9 » 21 Юни 2015, 15:32

Незаявисимо от формата на завещанието,нотариално или саморъчно,баща Ви ще може да го оспори. Такъв е закона,необходимите наследници са защитени (деца,родители и съпруг).
Баща Ви има запазена 1/3 част.
Казвате,нямате съпруг и деца,ако в момента на откриване на наследството /при смъртта Ви/ вече имате съпруг и деца,запазените части ще се променят. Да не говорим,че тогава баща Ви пък изобщо няма да наследява защото ще е изключен. Това Ви съветвам и да направите:) Деца. Ако имате само съпруг,той ще наследява заедно с родителите ви и т.н. Хипотези много.
Ако по някаква причина горното е невъзможно,другото,което можете да направите е да учредите на майка Ви право на ползване на имота. Така ще е относително защитена и независимо,че баща Ви ще наследи част от него,ръцете му ще са по-скоро вързани.Това от своя страна,крие риск за Вас,ако приживе отношенията Ви с майка Ви се влошат. Отделно пък и това право се и погасява,ако не се упражнява в определен срок.
bobi9
Потребител

Мнениеот burbo » 21 Юни 2015, 15:42

Благодаря за отговора. Знам, че хипотезите са много, просто се опитвам да "уредя" нещата в най-лошия случай :( . Щеше да е по-лесно ако имаха развод, тогава директно щях да и прехвърля къщата.

Имах един уточняващ въпрос
"Майка ми и сестра ми наследници по права линия ли са? И какъв данък наследство дължат..."

Можете ли да дадете повече информация за това какво представлява право на ползване. Приемаме хипотезата, че той притежава 1/3, в тази ситуация майка ми ще може ли да ползва къщата без да плаща наем или все пак за тази 1/3 се дължи нещо...

Ама че луд закон :) , човек си прави завещание и след него всичко може да се нареди съвсем по-друг начин...
burbo
Нов потребител

Мнениеот bobi9 » 22 Юни 2015, 12:42

:) Майка Ви е наследник по права линия. Сестрата Ви е наследник по съребрена линия.
Роднините по права линия не дължат данък върху наследството(поне към момента) Какъв ще е размера на данъка,който трябва да плати сестра Ви няма,как да Ви каже никой. Това са въпроси,на които няма как да се отговори имайки в предвид,че всичко се изчислява към момента на смъртта Ви,а освен ако не смятате да си заминавате утре,до тогава закона,може да се е променил 10 пъти. Към момента данъка за наследство за недвижимите имоти се изчислява на базата на данъчната оценка.
Най-елементарно обяснено,правото на ползване е част от правото на собственост,т.е собственика може да си служи с вещта да я полва и пр. закона позволява това право на ползване,да се отдели от собствеността и да отиде при друго лице. Или обратното собствеността да премине при друго лице,а правото да се ползва вещта да остане при предишния собственик. Правото е защитимо, всеки който има право да ползва една вещ,може да се обърне към съда да защити правата си. Т,е въпреки,че баща Ви ще придобие 1/3 от наследствения имот той ще притежава само собствеността, върху него но не и възможността да ползва тази 1/3. Дори и тя да е делима, и да я продаде на трето лице,то също ще трябва да търпи ползвателя. Наемно правоотношение няма да възникне.
bobi9
Потребител

Назад към Съсобственост и делба