имам един въпрос, ще се постарая да съм пределно кратък в излагането на предисторията.
Става въпрос за земеделски земи, чийто първоначални 3 броя наследници са починали, всеки от тях след това има по няколко, като ще изложа само моя случай, останалите са достатъчно големи да се оправят сами.
Така, дядо ми (баща на баща ми, първоначален наследник) е починал, баща ми също. Имам заварена сестра от предишен брак на баща ми. Проблемът като цяло е, че сестра ми е неоткриваема, което наложи съдът да се произнася и съответно останалите да платим двойна държавна такса (4%). Бяхме направили предварително споразумение, което съдът изглежда е взело под внимание, но:
Съдителите нямат възражения. Молят съдът да извърши разпределението по реда на чл.353 от ГПК съобразно варианта на СТЕ.
Съдът, като взе предвид данните от делото намира, че следва да извърши делбата чрез разпределение на имотите по реда на чл.353 от ГПК. Съдителите лично и чрез пълномощниците си са направили такова искане, отделно от това са постигнали извънсъдебна договорка помежду си относно начина на ползване на имотите - така, както са разпределени от ВЛ в предложения вариант. При този вариант всеки съдител ще получи реален дял, като паричното уравнение на дяловете е в минимални размери.
Водим от изложеното съдът
Р Е Ш И:
РАЗПРЕДЕЛЯ имотите, предмет на делбата съобразно вариант от заключението на СТЕ, а именно:
...
ПОСТАВЯ в общ дял ППК (баба ми), СДГ (майка ми), ААГ (сестра ми) и ПАГ (аз самият)
...
ОСЪЖДА ППК, СДГ, ААГ, ПАГ солидарно да заплатят на ДАМ и ПАД за уравнение на деля сумата от ХХХ лв.
При това положение, означава ли, че делбата е неуспешна за мен? т.е. ще трябва ли при продажба отново да търся сестра ми или мога да продавам, като оставя нейния дял? Ако разсъждавам правилно, аз, сестра ми и майка ми наследяваме 1/4, т.е. всеки от нас има по 1/12, а баба ми останалите 9/12. Ако ще трябва да минавам през процедурата още веднъж, не е ли по-добре да обжалвам сега и изобщо възможно ли е тази 1/12 да се отдели?
П.П. Имам същият проблем и с къща, но там съм откупил дяла на баба ми.