начало

Прокуратурата обмисля дали да поиска отново Европейска заповед за арест за Петьо Еврото Прокуратурата обмисля дали да поиска отново Европейска заповед за арест за Петьо Еврото

Въпрос образование държавна поръчка

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Въпрос образование държавна поръчка

Мнениеот stanst » 31 Юли 2018, 19:01

Привет на всички!
Не съм юрист по образование, затова моля за мнения или някой запознат по въпроса да ме насочи кои нормативни актове да чета и на какво да обърна внимание.

Става въпрос за следното:
До момента имам образование, ОКС "Магистър", но никога не съм използвал възможността да се обучавам по Държавна поръчка. Сега искам пак да запиша да уча, пак магистратура. И започнах да чета, дали имам възможност да се обучавам този път по държавна поръчка.

На много места в Интернет (предимно сайтове на разни университети) казват, че може, обаче само ако досега не си се обучавал по държавна поръчка. До тук супер, защото аз не съм се.
Примерно тук: https://www.ue-varna.bg/bg/Faculty.aspx?fid=6256 (Обаче е само правилник за приемане на студенти, за самия университет.)
Или примерно тук: http://departments.unwe.bg/dnrs/bg/page ... D0%B8.html

И в двата посочени случая, никой от тях не цитира някакъв закон, а най-много да се посочва някой правилник в самия университет.

Обаче, в Закон за висшето образование, Чл. 91 (7) т.2 е записано: "Средствата по ал. 1, т. 1 не се предоставят за издръжка на обучението на: 2. студенти и докторанти, които се обучават за придобиване на същата или по-ниска образователно-квалификационна степен;"
където
"Чл. 91. (1) (Изм. - ДВ, бр. 107 от 2014 г., в сила от 01.01.2015 г.) Трансферите от държавния бюджет осигуряват средства за:
1. издръжка на обучението;"

...което означава, че според Закон за висшето образование нямам право да се обучавам за ОКС "Магистър" по държавна поръчка, а ако искам, трябва да е платено обучение.

Въпрос - така ли е наистина? Имам ли право да се обучавам по държавна поръчка за втора магистратура или нямам право?

Има един друг съществен проблем - някои университети предлагат специалности, от които директно излизаш с ОКС "Магистър". Има доста такива примери, като най-ярките са ахитекти, юристи, медици. И разни други.
И ще се обучават в продължение на поне 5 години. А не някоя кратка магистратурка за 1 или 1.5 години.

И следва милиционерският въпрос "и ся кво прайм?". Какво правим? Забраняваме на хората съвсем да се учат или ги принуждаваме 5 години задължително да си плащат, вместо да се обучават по държавна поръчка, защото преди това са учили вече и вече са магистри?

Не е ли дискриминация?
Ако приемем, че съм завършил Архитектура и съм излезнал директно с ОКС "Магистър", а сега искам да завърша друга магистратура, аз трябва задължително да си я заплатя. Ако искам да уча още един бакалавър, отнооооово трябва да си го заплатя.
А някой си примерно Пенчо (да прощават хората с това име, просто си го измислих) е завършил някакъв ВУЗ, учил е там 4 години и се е дипломирал с ОКС "Бакалавър". И после Пенчо иска да запише да учи Архитектура и за него няма проблем държавата да му предостави издръжка.

Какво значение има хронологията - "кой и кога"? Оказва се, че на едните държавата дава, а на другите не дава.
stanst
Нов потребител

Re: Въпрос образование държавна поръчка

Мнениеот ivan_lawyer » 01 Авг 2018, 04:42

Трябва да се допитате до УМО - учебно-методически отдел.

Впрочем стипендиите са ниски по принцип, стават за поддръжка, но все пак не е същото.

Квестор съм на изпит за юристи и - нека да бъдем откровени - задълбочените знания /първоначлните задълбочени/, са много важни. Ще помоля за учене по време на ученето - повече пот в тренировката, по-малко кръв в боя. Кога се слага край на определение по частна жалба, характера на производство, делба как се прави.

Това ни е работата, да сме и белите и червени кръвни телца на обществото, юристите трябва сме ангажирани.
Сега няма социализъм - но трябва да има общество - както е в Норвегия и Холандия и еди-какво си - Швеция.

Това е социален патронаж един вид. Няма как да съчетаете таланта и парите едновременно. Горе-долу е това.

Седиш, учиш и работиш - сега работа бол има - по хипермаркети и т.н.
Имам колеги от всякакви ВУЗ-ове - не мога да изкажа негативно мнение за подготовката. Включително работя със задочни колеги - не се притеснявам, скачайте, разперете крила и летете.
ivan_lawyer
Старши потребител

Re: Въпрос образование държавна поръчка

Мнениеот stanst » 01 Авг 2018, 18:32

Не намирам нещо релевантно по поставения въпрос/проблем, но както и да е.

Ще се радвам да получа предложения от други хора.
stanst
Нов потребител

Назад към Взаимопомощ