начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

Срок за отговор по жалби

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Срок за отговор по жалби

Мнениеот tpoxata » 02 Яну 2024, 09:33

Здравейте,

Опитах се да намеря информация преди да пиша, но поради това, че правото не е моята сфера на дейност, изпитах затруднения и затова се обръщам към вас.

Казусът е такъв, че имаме проблем с конкретни съседи, които не спазват часовете за почивка и детето им, което както е модерно да се казва е “хиперактивно” и понякога до 1-1:30ч посред нощ троп, бяга, блъска и т.н. над главите ни. Немислимо е човек да си почине. До скоро имаше и закачена боксова круша в стаята над спалнята но, но слава Богу май вече я няма. Многократно сме се опитвали да разговаряме с бащата, но почти всеки път сме били на косъм от саморазправа, тъй като човека агресира и в един от разговорите си отправи и директни заплахи. Други съседи също се оплакват от това дете, но въпреки забележките от тях, мерки не се предприемат.

На 21.11.2023 вече ми писна и изпратих жалба по мейл към фирмата професионален-домоуправител, с копие до директор на дирекция в община и районната администрация. Тъй като не получих отговор с входящ номер, реших да пусна същата жалба и през системата за сигурно електронно връчване. Буквално до обяд започнаха да валят входящи номера и жалбата беше препратена към директора на ОД на МВР и т.н. Свързах се и с фирмата професионален домоуправител и от отношението там останах меко казано потресен. Направих си извода, че няма как да очаквам съдействие от тяхна страна, най-малко за спазване на наредбата за обществен ред на Общината и вътрешния правилник на затворения комплекс.
От своя страна Общината също препрати жалбата до фирмата с настояване за съдействие (дата 04.12.2023).

Бихте ли ме посъветвали колко време трябва още да изчакам, за да получа някакъв отговор и ако такъв няма, коя институция мога да сезирам? Работя в голяма компания и знам, че при нас при постъпила жалба на официалния мейл, срока за отговор е до 30 дни и задължително трябва да върнем такъв, но не съм сигурен дали в конкретния случай е така също?
tpoxata
Младши потребител

Re: Срок за отговор по жалби

Мнениеот hristev » 02 Яну 2024, 17:43

Потърсете в гугъл термина "male Karen". След успешното му тълкуване ще достигнете до най-правилния за Вас отговор.
hristev
Потребител

Мнениеот tpoxata » 02 Яну 2024, 19:09

Благодаря за услужливостта, но може би не сте вникнал достатъчно добре, което е разбираемо след толкова опияняващи празници.

Ще съм благодарен ако някой друг може да помогне.
tpoxata
Младши потребител

Мнениеот guest1 » 03 Яну 2024, 09:21

hristev написа:Потърсете в гугъл термина "male Karen". След успешното му тълкуване ще достигнете до най-правилния за Вас отговор.

Този отговор ... хммм!!!
Според „Urban Dictionary“ терминът означава
A middle aged man that complains about everything and is self entitled unrealistically.
Мъж на средна възраст, който се оплаква от всичко и се самооправдава нереалистично.

tpoxata написа:Бихте ли ме посъветвали колко време трябва още да изчакам, за да получа някакъв отговор и ако такъв няма, коя институция мога да сезирам? Работя в голяма компания и знам, че при нас при постъпила жалба на официалния мейл, срока за отговор е до 30 дни и задължително трябва да върнем такъв, но не съм сигурен дали в конкретния случай е така също?

Тук се сещам за думите
„Да искаш да чакаш, да знаеш да чакаш, да можеш да чакаш, това е … Това е толкова българско!“

Казвате, че сте сезирали МВР. Всичко зависи от това, на какъв човек сте попаднали и в какъв момент.
Наскоро имах ситуация - в рамките на 3 календарни дни сигнал беше обработен, и даже получих (обратна връзка“.

Колкото до мейлите до администрациите (районна, общинска и прочие) - няма нужда от входящ номер.
Съгласно Закона за електронния документ и електронния подпис
Потвърждаване на получаването на електронното изявление
Чл. 8.
(1) Потвърждаване на получаването на електронно изявление не е необходимо, за да се смята, че е получено от адресата, освен ако страните са уговорили друго. Ако страните са уговорили, че се изисква потвърждаване на получаването и не е посочен срок за това, потвърждаването трябва да бъде извършено в разумен срок.
(3) Потвърждаването на получаването не удостоверява съдържанието на електронното изявление.
Време на изпращане на електронното изявление
Чл. 9.
Електронното изявление е изпратено с постъпването му в информационна система, която не е под контрола на автора.
Време на получаване на електронното изявление
Чл. 10.
(1) Електронното изявление е получено с постъпването му в посочената от адресата информационна система. Ако адресатът не е посочил конкретна информационна система, изявлението е получено с постъпването му в която и да е информационна система на адресата, а ако адресатът няма информационна система - с изтеглянето му от адресата от информационната система, в която изявлението е постъпило.
(2) Ако е уговорено потвърждаване, електронното изявление е получено с изпращането на потвърждаване от адресата за получаването му.
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“

Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
guest1
Активен потребител

Мнениеот tochotocho » 06 Яну 2024, 11:03

Не пожелаха да приемат "мълчаливо съгласие ". Пишеш, исках нещо от общината. Срок за отговор 30 дни. Това е срока! Няма отговор! Равно на съгласие и си правиш нещото
Как е сега - изчакваш 30 дни и после сезираш съда. Съдът в закрито заседание обикновенно Решава- изпраща твоята молба до общината с предписание - да ти отговори. ДА ама НЕ. Минава време - 2 месеца, няма отговор от общината и отново в съда и отново предписание. Ако има статистика за глобени, отстранени кметове, чиновници моля публикувайте !
Конкретно срока е 30 дни , не е казано един месец. Така е и в съдебното производство , е не съвсем, срок седмичен, едномесечен ! Но не се броят почивните дни , само работни , но не е указано.
Пълен РАЗНОБОЙ ! Напр. ОБЩИНАТА - срок за данъчна оценка 7 дни. НО не ти казват РАБОТНИ! Съдебна практика - 7 дни или едноседмичен срок. Ако изтича в неработен ден , то срокът се зачита до първия следващ работен ден. В съда е ВАЖНО, пропуснал си и си АУТ. казват му преклузивен! За общината при просрочие - глоба !
tochotocho
Потребител

Мнениеот guest1 » 06 Яну 2024, 21:33

tochotocho написа:Не пожелаха да приемат "мълчаливо съгласие ". Пишеш, исках нещо от общината. Срок за отговор 30 дни. Това е срока! Няма отговор! Равно на съгласие и си правиш нещото

Затова „у наше село“ не питат никого!
Правят си каквото искат, а ако някой пита - отговарят „Ми то ... така си беше!!!“

guest1
Активен потребител

Мнениеот raniia » 07 Яну 2024, 14:18

По АПК срокът за отговор по подаден до общината сигнал е 2 м., но често те върщат такъв и до края на първият месец - обадете се в деловодство и попитайте какъв е срока за отговор, ако сте сигнализирали и общината. Обаче, понеже, общината не може да установи нарушение на наредбата си за спазване на обществения ред, предполагам ще ви отговори да се обърнете към правоохранителните органи или че е препратила по компетентност, както и ми се стори, че са направили. Сега, ако полицията, е завела проверка, ще ви потърсят до около 2 седмици от завеждането на сигнала в тяхната деловодна система, за да ви снемат показания. Не ви ли потърсят за това, значи сигналът ви е отишъл в кошчето. Съветвам ви да подадете до полицията и втори сигнал, за това, че при разговор бащата е агресирал. Така полицията ще работи по двата ви сигнали и резултат ще има, сигурна съм. За да сте сигурен, че ще бъде заведен и вторият ви сигнал, разпечатайте го в 2 екземпляра и на място в полицията, давате двата на дежурния, като той поставя вх.номер, като единият екземпляр от сигнала ви, заедно с вх. номер на него, оставя за вас.
Има трети вариант, неформален - намирате във фитнесите едни яки момчета, давате малко пари на най-простия и най-агресивен и му обяснявате, че трябва да се качи до апартамента на онези и да им обясни, че понеже е наемател под тях, не обича да ме су тропа. Гарантирам спиране на проблемите с хиперактивността на детето. :D
raniia
Нов потребител

Мнениеот tpoxata » 19 Яну 2024, 00:41

Днес изпратих въпрос отново към общината, тъй като сигнала е входирал в края на ноември, а все още отговор няма. Нито от фирмата-домоуправител, нито от община, нито районен кмет, нито полиция.
Преди 2 вечери аз в командировка, а съпругата си е вкъщи. В 4:26ч детето се събудило и почва данданията. Снощи пак до 00-01ч и тази вечер отново след 23 и вече не издържах. Обадих се на полицията, колкото и да ми е неудобно и им го казах, че трябва да занимавам полиция с това. Част от отговора беше “какво очаквате сега от нас? Да се качим горе, да влезем у тях и да ги набием ли?”. Единственото, което искаме е в нормалното време за почивка да можеш да си починеш. 2 години почти се търпи това и няма край. Очаквам вече и неприятни срещи с този безхаберен баща, чието дете в 6ч сутринта докато излизам да разходя кучето срещам в близката гора САМИЧКО… Ето, за човека дето ме нарече male Karen, надявам се да му е дошло прозрението защо задавам такъв въпрос тук и пускам жалби.
Ще държа на отговор, но мерки и реален резултат вече не очаквам. Варианта с момчетата не ми е опция. Всеки има такива познати и не смятам, че това е начина за решаване на проблемите. И за без пари ще дойдат ама каква полза? После той ще отвърне, а всяка седмица съм в командировка и трябва и за жена ми да се притеснявам.
tpoxata
Младши потребител

Мнениеот raniia » 21 Яну 2024, 11:17

При условие, че нямате отговор от общината, и нов сигнал да подадете, какво от това, те не ви отговарят, нали така. Добре е да потърсите причината кой от общината не си свърши работата и не ви отговори на първия подаден сигнал. За липса на отговор се налага наказание на съответния служител или длъжностно лице /чл.303 АПК/. Понеже съм го постигала - санкционираха еколог заради това, че не ми отговори в срок, затова ви го давам като вариант.
В крайна сметка излиза, че ако над вашето жилище живеят кретени, кой и как би могъл да обуздае кретени посредством законните начини, които, не съм сигурна че включват парична санкция, защото как ще се напише АУАН, на какво основание, не съм много наясно, защото Наредба за обществения ред не е нарушена, поне в общоприетия смисъл.
Иначе, ако полицията УСТАНОВИ /има заведено производство и решение по него/нарушението - или на ЗМВР, или на общинска наредба, ще можете да търсите през съд някаква справедливост, но това пак са дълги процедури и трябва да сте готов да е на принципа "на война, като на война".
raniia
Нов потребител

Мнениеот tpoxata » 21 Яну 2024, 15:24

Определено ще е “на война, като на война”. На следващия ден след посещението на полицията, човека решава разминавайки се със съпругата ми по стълбището да я блъсне с рамо. Не неволно да се бутне, а да я блъсне!
Явно от повторното ми писане до общината има някакъв резултат, защото кварталния вече знае за жалбата и след посещението на полицаите се обади да сме се видели. Та утре имам да си поговоря с него, а точно преди да звънне се бяхме запътили към районното заради това блъскане при разминаване. Не може хората да са толкова злобни…
tpoxata
Младши потребител

Мнениеот tochotocho » 26 Яну 2024, 20:25

Някога баба ми казваше - питай патило, а не учило. Та, как се подава жалба в полицията. Отивате в съответното РПУ /за София . Няма такъв филм- да дадете на някого /напр. дежурния или информатора -полицай в кабинката /въпросните жалби в два екземпляра и той да ти напише входящ номер ! Абсурд ! Има дежурна стая . Сядаш на вехта дървена пейка пред дежурната и чакаш. Дежурният е някъде зает - по работа. Ако си касметлия след час, два ще дойде и ще те поканят в дежурната. Обстановката е потискаща ! Може да направиш забележка. Отговор -нали знаете бюджет, няма средства. Процедурата. ти повтаряш жалбата, дежурния си записва, ти отново пишеш жалбата и накрая след пропиляния ден си тръгваш с усещането, че нещо не е наред. По твоята жалба ще бъдеш привикван отново от друг служител- следовател, Ако го сменят отново те привикват и т.н. Все едно ти си виновния. Накрая отговор /обикновенно / обърнете се към съда - гражданско правен спор ! Примера с фитнес -момчетата е добър. Мисля,че беше Исак Нютон - на всяко действие има равно ............. Защо не се прилага този физически закон и в обществените отношения.
tochotocho
Потребител

Мнениеот guest1 » 26 Яну 2024, 21:38

tochotocho написа:Мисля,че беше Исак Нютон - на всяко действие има равно ............. Защо не се прилага този физически закон и в обществените отношения.

За физиката сте прав.
Трети закон на Нютон
Всяко действие има равно по големина и противоположно по посока противодействие.

Изображение

Но в живота не става - било ... самоуправство! Чл. 323 НК.

guest1
Активен потребител

Мнениеот tpoxata » 18 Фев 2024, 12:52

И сагата продължава.
Отговор естествено до момента все още няма от нито една институция.
Снощи обаче се прибираме от дълга и прекрасна отпуска, починали сме си емоционално от изродите горе, но физически сме изтощени от пътуването и в 23:30 сме в леглото, надявайки се конете на горния етаж да спрат да тропат също. Да, ама не. В 1:00 вече канчето кипва и стават, развиках се да ме чуят добре и тропнат по стената няколко пъти. Шумът изненадващо спря за малко. Минаха се 10-15мин максимум и чувам нещо на паркинга, казвам си "Тея хвърлиха нещо по колата". Поглеждам - полицаи. Тоя нечовек горе решил да се обади, че вдигаме шум. Що за наглост? Излизаме с подути очи и на полицаите им става ясно за какво иде реч.

Чудя дали вече да не търся адвокат? Какво мога да направя при завеждане на дело? Лошото е, че никой от съседите няма да се съгласи да свидетелства. Те са от онези дето ни чуват проблемите, ни ги виждат. Нищо не са разбрали все.

За противодействието по другия начин - добре, но след всички тези жалби, кой е първия който ще потърсят? Уважавам себе си, работата си, семейството си, за да гледат на мен после като на отрепка и да загубя някое от тези неща, заради него.
tpoxata
Младши потребител

Мнениеот guest1 » 18 Фев 2024, 15:44

tpoxata написа:Минаха се 10-15мин максимум и чувам нещо на паркинга, казвам си "Тея хвърлиха нещо по колата". Поглеждам - полицаи. Тоя нечовек горе решил да се обади, че вдигаме шум. Що за наглост? Излизаме с подути очи и на полицаите им става ясно за какво иде реч.
Чудя дали вече да не търся адвокат?

Не знам, какво сте се разбрали с полицаите, но ... вече има нещо документално - подаден сигнал (с дата и час) и посещение от патрул. Съответно трябва да има продължение - основателен или фалшив е сигнала, и кой ще го отнесе. Полицаите не се разхождат „за здраве“.

Колкото до адвокат (юридически съветник) - с това е трябвало да започнете. И сега не е късно, просто ще трябва да се „връща във времето“!

guest1
Активен потребител

Мнениеот tpoxata » 18 Фев 2024, 19:28

Точно преди месец аз подадох сигнал (виж поста ми по-горе от 18.01). Кварталния после се опита малко да отбие номера. Мога ли да изисквам някакъв документ от полицията - протокол или нещо друго, в което пише какво са направили и т.н.?

Какъв адвокат да търся? Никога досега не съм попадал в подобна нелепа ситуация. Да вика някой полиция заради мен, дето си лежа в леглото и не мога да заспя 2 часа от шума на неговото дете…

Обмислях и сигнал до “Закрила на детето” - стоенето будно до късно през нощта, оставянето без контрол, факта че го видях сутрин в 6ч да идва само от близката гора, докато съм бил в командировка едната нощ е излизало само по стълбището. Имам ли основание да подам такъв сигнал и смятате ли, че тази институция е будна и истински ангажирана с проблемите? Друг е въпроса, че бащата манипулира сина си какво да говори, какво да прави (днес малкия се крие зад колите и ме снима с телефона докато разхождам кучето), разни ей такива дразнещи неща…
tpoxata
Младши потребител

Назад към Взаимопомощ