начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

Пенсиониране при Първа категория след отпадане на точковата

Осигурителноправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Пенсиониране при Първа категория след отпадане на точковата

Мнениеот insider » 03 Яну 2011, 00:32

Преди въвеждане на точковата система ПЪРВА КРЕМИКОВСКА категория беше 10.5 стаж+ някакъв друг стаж трета категория + възраст 52 години . И въведе Нейков точковата система и трябваше да се направят 100 точки. Сега като отпадна точковата система пак ли е в сила старото положение? Питам понеже съм на 56, имам 12.2 години Първа Кремиковска /3 за 5 години при приравняване/, а имам и десетина години трудов стаж Трета категория. Ще се радвам ако ми отговорите, за което предварително Ви благодаря!
Щастлива Нова Година!
insider
Младши потребител

Re: Пенсиониране при Първа категория след отпадане на точковата

Мнениеот chima » 04 Яну 2011, 12:08

С промените в КСО стана такава каша за пенсионирането на работещите при първа и втора категория. Изчакайте малко, за да се дадат тълкувания и тогава някой ще Ви отговори.
chima
Потребител

Re: Пенсиониране при Първа категория след отпадане на точковата

Мнениеот insider » 04 Яну 2011, 16:00

chima написа:С промените в КСО стана такава каша за пенсионирането на работещите при първа и втора категория. Изчакайте малко, за да се дадат тълкувания и тогава някой ще Ви отговори.

Благодаря за отговора!
Ровейки се в нета, KARIERI.bg дава следното талкование, което не ме устройва:
"Съгласно &4, ал.1 от ПЗР на КСО, До 31 декември 2014 г. включително лицата, които са работили 10 години при условията на първа категория труд и 15 години при условията на втора категория труд, могат да се пенсионират, ако са навършили 47 години за жените и 52 години за мъжете при първа категория труд и 52 години за жените и 57 години за мъжете при втора категория труд и ако имат сбор от осигурителен стаж и възраст 94 за жените и 100 за мъжете."

Ако действително точките са в сила за I-ва категория, нямам никакъв шанс :( :cry: Изчислил съм, че събирам 87 точки. Значи ще чакам да навърша 67 години /ако дочакам/ за да получа някъква пенсия. На 56-годишни работа не дават, стари сме били вече. И все пак надеждата умира последна......
insider
Младши потребител

Re: Пенсиониране при Първа категория след отпадане на точков

Мнениеот alcek » 09 Яну 2012, 17:07

Измина една година от питането на insider,но отговор няма.Толкова ли е голям батака,че един поне не отговори?
Имам 11години 6 месесеца и 9 дни 1-ва категория,7 години 1 месец и 6 дни от 2-ра категория и 12 години 9 месеца и 0 дни 3-та категория труд .Възраст 52 години 4 месеца и 11дни,това е към 21 02 2011г. Едната година на борсата не е включена по-горе.Съкратен съм на 25. 11. 2010г. и до сега съм на борсата.Отпадат ли точките за първа категория труд и мога ли да се пенсионирам?
Последна промяна alcek на 12 Яну 2012, 19:06, променена общо 1 път
alcek
Нов потребител

Re: Пенсиониране при Първа категория след отпадане на точков

Мнениеот tanas » 12 Яну 2012, 16:46

За съжаление точковита система за сега не е отпаднала за І - ва и ІІ - ра категория труд само дето ще се вдигат годините и почти няма да има разлика при пенсионирането нищо, че сте работил в специфични условия и рискове за здравето и живота които не могат да бъдат отстранени но да изчакаме да видим какъв Правилник или Наредба за прилагането ще измъдрят но не очаквам нещо положително да е. :-(
И аз имам 3 год. - І - ва '' а '' категория, 12 год. и 09 мес. - ІІ - ра и към 12 год. - ІІІ - трета категория но както вървят нещата тези поколения които изнасят реформата на пенсионната система точно те няма да могат да се пенсионират а що се отнася не Иван Костов и Иван Нейков я правят такава. Приетият нов чл. 46а от Закона за пенсиите изменен и допълнен 01.март 1996 год. обнародван в Държавен вестник бр.22 от 1996 година когато министър председател беше Жан Виденов а министър на труда и социалната политика беше Минчо Коралски.
Ще чакаме или ще гласуваме през Терминал 1 - 2 както прави подрастващото бъдеще на България та ние сме си още дърти тинеджърчета дето вика един мой познат. :-)
tanas
Младши потребител

Назад към Осигурително право