начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

Еднократна помощ за майки студентки

Осигурителноправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Еднократна помощ за майки студентки

Мнениеот vladk01 » 11 Ное 2013, 14:16

Здравейте,
Имам следният въпрос - Интересува ме помощта, която се дава еднократно за майки редовно обучение дали се полага и за второ дете. Тоест една майка, взела веднъж въпросната помощ има ли право за следващо дете пак на такава помощ, при положение че е редовен студент?

Благодаря предварително на отзовалите се!
vladk01
Младши потребител

Re: Еднократна помощ за майки студентки

Мнениеот borovinka » 11 Ное 2013, 15:14

Малко встрани от темата, но един материал из днешната преса:
"Зачестяват случаите на източване на пари от едва кретащата социална система по схемата “бебе по поръчка”. Младите дами използват законовата възможност учещи майки да получават еднократна помощ от 2500 лева, като записват фиктивно висше. Бъдещите майки с планирано раждане обикновено избират най-евтините форми на обучение. Социалните служби дават парите само срещу бележка за платена семестриална такса и декларация, без да следят дали дамите наистина ходят на училище. Пари получават студентите от всички редовни форми на обучение в колежите и университетите.

Случаите на точене на пари по схемата са стотици. Във форумите по интернет има дори съвети как да се вземе помощта. “Планирам да родя през януари. Записвам се през юли, плащам една такса и взимам парите, без дори да съм стъпила на лекция”, съветва в мрежата млада госпожица. Преподаватели от пловдивските вузове признават, че групите им често оредяват заради майки с планирано раждане."

http://marica.bg/%D0%BC%D0%BD%D0%B8%D0% ... 73457.html

По темата: не е пречка получаването на помощта и за второто бебе, ако майката е студентка редовно обучение към датата на раждане на детето и 6м. след това.
Veritatem dies aperit
borovinka
Активен потребител

Мнениеот vladk01 » 11 Ное 2013, 15:26

Привет,
Благодаря за бързият отговор! И Аз четох наредбата и не видях пречка да е така, но реших да питам.

Извън темата: Един семестър на жена ми струва 800 лв. така че ще сме квит :D
vladk01
Младши потребител

Мнениеот iordanka_toneva92 » 02 Апр 2014, 16:06

Здравейте, искам да попитам някой знае ли каква е сумата, която се изплаща на майка-студентка, кога се изплаща, и каква образователна степен трябва да има бакалавър или магистър. Благодаря предварително за информацията
iordanka_toneva92
Нов потребител

Назад към Осигурително право