начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

Болнични

Осигурителноправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Болнични

Мнениеот matrici » 24 Фев 2014, 21:42

Зная,че за последните 2 години+настоящата имам право на 6 месеца непрекъснати болнични,или на 12 месеца с прекъсване.Случая ми е следният:В болнични бях без прекъсване малко по малко от 6 месеца.Пооправих се здравословно и се върнах на работа.Поради това,че имах стара отпуска/10 дни/,шефа ме накара да си я взема.Към края на отпуската се почувствах зле,отидох на лекар,дадоха ми още болнични,като с тях прехвърлих шестте месеца.Въпроса ми е:За прекъснати ли се смятат болничните ми,след като се върнах на работа,преди да са изтекли 6-те месеца,и веднага след връщането ми в предприятието ме изпратиха в платена отпуска.И ако е така,попадам ли в правото си при бъдещи заболявания да се възползвам от правото на 12 месеца болнични с прекъсване.Питам,защото получавам различни и противоречиви отговори.Благодаря,ако получа точен отговор!
matrici
Младши потребител

Re: Болнични

Мнениеот matrici » 04 Мар 2014, 18:43

За 10 дни 73 човека са прочели запитването ми и нито един не е изразил становище по въпросите ми.Толкова ли са трудни или неясни,че няма никакъв коментар от никого? Като разглеждам темите,прочитам много компетентни отговори от компетентни и знаещи форумци,и се чудя вече къде са се скрили те,или нямат мнение в моят случай?
matrici
Младши потребител

Мнениеот temida_m » 04 Мар 2014, 21:03

Временната неработоспособност по последващ болничен лист, отпускът по който не е "продължение", се приема за новонастъпила. В този случай болничния лист се издава като “първичен” макар и по причина или диагноза във връзка със заболяването по предходния болничен лист. Във вашия случай имате прекъсване на болничния.
temida_m
Младши потребител

Мнениеот matrici » 05 Мар 2014, 21:27

Благодаря за отговора Ви,който напълно ме удовлетворява.Това значи,че при бъдещи заболявания/не дай боже!/,ще мога да се възползвам от правото на ползване на 12 месеца болнични с прекъсване за двете предходни + настоящата година.Разбира се,че си пожелавам да оздравея напълно и се завърна час по скоро на работното си място и върша добре работата си,която обичам и съм вършил дълги години.
matrici
Младши потребител

Мнениеот temida_m » 05 Мар 2014, 21:44

Да, така е според Наредбата. Разковничето е дали болничния е издаден като първичен или продължение за изчисляване на сроковете.
temida_m
Младши потребител

Назад към Осигурително право