начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

Как да си потърся парите от фирма за неизпълнена поръчка

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Как да си потърся парите от фирма за неизпълнена поръчка

Мнениеот atanasvishanov » 03 Окт 2021, 23:42

Здравейте. Направих поръчка от българска фирма за 2 видеокарти. Плащането обаче е направено през TransferWise. Накратко казано това е плащане през моя сметка в Белгийска банка до българска сметка на фирмата в левове за поръчка на 2 видеокарти - общо 6000 лв. След като чаках 1 месец да ми бъдат доставени, фирмата обвини доставчика си , че не е изпълнил поръчката на съответната цена и са и върнали парите. Предложи ми други видеокарти с 2000 лв доплащане и аз отказах и настоях да ми върнат парите. От тогава минаха 2 месеца и те се правят на разсеяни. Не ми вдигат телефона. Не отговарят на съобщенията ми.
Фирмата ми се струва, крайно некоректна до степен по скоро на измамническа схема. Рзбира се фирмата съществува и банковата и сметка. Какво мога да направя в този случай , за да си върна парите ? Можете ли да ми препоръчате в случая добър адвокат с опит в такива случаи?
Атанас В.
atanasvishanov
Нов потребител

Re: Как да си потърся парите от фирма за неизпълнена поръчка

Мнениеот ivan_lawyer » 04 Окт 2021, 04:31

Трябва да изберете внимателно 2 пътя, верно, че е рано сутрин, ма аз си имам акъл и по това време, едното е - да заблокирате сметките на доставчика, това става след обяснение до съда, това-онова, дават Ви блокаж на сметките, почвате дело, вече там не Ви интересува с блокирани на Ваша полза сметки - действате.

Лихва губи-лихва печели, така сме юристите казали. Все тая един вид, малко е рапърски стил.

Другото е - да ги шматнете по кратка процедура, но там нямате пък право на обезпечение.

Всеки случай, преди да ги разстреляте - не говорете пред тях, за да не се приберат като рогца на охлюв.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот atanasvishanov » 04 Окт 2021, 22:51

Аз писах и на лично съобщение , но да отговоря и тука : Първо благодаря за отговора. Звучи интересно . разбира се щеми трябва адвокат, който да ме представлява. При интерес - данните ми за контакт за на лс.
Атанас В.
atanasvishanov
Нов потребител

Мнениеот berto » 22 Мар 2022, 09:28

Имате ли документ, който да доказва поръчката и документ, който да доказва плащането? Ако имате такива, можете да предявите иск по чл. 79 /ЗЗД, с който да искате изпълнение + обезщетение за забавата или да искате обезщетение за неизпълнение.
berto
Потребител

Мнениеот berto » 22 Мар 2022, 10:01

Мисля, че е възможно дори да ги осъдите по белгийското право в белгийски съд по силата на Регламент "Рим I", чл. 6 и Регламент "Брюксел Iа", чл 17 и следващите. Може би не е зле да се обърнете към белгийски адвокат ако живеете там :).
berto
Потребител

Назад към Общи дискусии