начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

Въпрос за отпадане по давност на Електронен фиш за скорост ?

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Въпрос за отпадане по давност на Електронен фиш за скорост ?

Мнениеот balin » 15 Апр 2024, 11:04

Здравейте, интересува ме давността за не връчен Електронен фиш за скорост от камера в автомобил 3 години ли е ? Тоест ,ако не бъде връчен официално този ФИШ дали ще отпадне след 3г. по давност ? Благодаря
Последна промяна balin на 15 Апр 2024, 11:37, променена общо 1 път
balin
Младши потребител

Re: Въпрос за отпадане по давност на АКТ за скорост ?

Мнениеот bvoykov » 15 Апр 2024, 11:24

Първо, Вие сигурен ли сте, че става въпрос за АКТ (акт за установяване на административно нарушение) за скорост или за ЕЛЕКТРОНЕН ФИШ за скорост? Актът се съставя в присъствието на нарушителя, освен ако последният не ще да се яви и не може да бъде установен, тогава се съставя в негово отсъствие. Акт трябва да се състави в 1-годишен срок от извършване на нарушението, но не по-малко от 3 месеца от откриване на нарушителя. След подписване на акта от нарушителя, той се изпраща на наказващия орган, който в 6-месечен срок трябва да издаде наказателно постановление. Давността за реализиране на административнонаказателната отговорност дали чрез съставяне на акт, дали чрез издаване на електронен фиш, е три години, ако не са Ви търсили, и четири години и половина, ако са правили опити да Ви открият.
bvoykov
Потребител

Re: Въпрос за отпадане по давност на Електронен фиш за скоро

Мнениеот balin » 15 Апр 2024, 11:41

Да моя е грешката, по-скоро е Електронен фиш от камера поставена в автомобил (не брандиран ,че е полицейски) ! Причината да чакам давността ,а да не го платя е че въпросната камера беше поставена на типичната хранилка на магистрала Тракия след Ихтиман , където преди време заради пожарите сложиха ограничение 70 , а аз минах там с 90 км.ч, ! Това ограничение там според мен от години не трябва да го има , но продължават да го използват катаджиите за хора ,които не го знаят и карат спокойно по магистралата !!
balin
Младши потребител

Мнениеот guest1 » 15 Апр 2024, 14:44

bvoykov написа:Първо, Вие сигурен ли сте, че става въпрос за АКТ (акт за установяване на административно нарушение) за скорост или за ЕЛЕКТРОНЕН ФИШ за скорост?

Така обяснено - нито е АУАН, нито фиш (вече). Направо си е Наказателно постановление.
Чл. 186. (8) (Издаден фиш, глобата по който не е платена доброволно в 7-дневен срок от датата на издаването му, се смята за влязло в сила наказателно постановление и се изпраща за събиране на публичния изпълнител.

balin написа:Да моя е грешката, по-скоро е Електронен фиш от камера поставена в автомобил (не брандиран ,че е полицейски) ! Причината да чакам давността ,а да не го платя е че въпросната камера беше поставена на типичната хранилка на магистрала Тракия след Ихтиман , където преди време заради пожарите сложиха ограничение 70 , а аз минах там с 90 км.ч, ! Това ограничение там според мен от години не трябва да го има , но продължават да го използват катаджиите за хора ,които не го знаят и карат спокойно по магистралата !!

Много несериозни обяснения, но това си е ваш избор.
Докато чакате - проверете в НАП за „висящи“ задължения. Там давностния срок е друг - 5 или 10 години.
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“

Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
guest1
Активен потребител

Мнениеот balin » 15 Апр 2024, 15:12

[/quote]
Много несериозни обяснения, но това си е ваш избор.
Докато чакате - проверете в НАП за „висящи“ задължения. Там давностния срок е друг - 5 или 10 години.[/quote]

НЕ е връчена глобата и НЯМАМ висящи задължения !! 7 дневния срок започва да тече от момента на връзване на фиша !
balin
Младши потребител

Мнениеот kalahan2008 » 15 Апр 2024, 15:19

Срокът на давността е 4,5 г. от извършване на нарушението.
Срокът за обжалване е 14-дневен от връчването.
Адвокат: (INFJ)
https://www.16personalities.com/infj-personality
kalahan2008
Активен потребител

Мнениеот guest1 » 15 Апр 2024, 17:06

balin написа:НЕ е връчена глобата и НЯМАМ висящи задължения !! 7 дневния срок започва да тече от момента на връзване на фиша !

Няма нужда от викане - това са две отделни неща!

За връчването
Чл. 186. (4) При нарушения, установени с техническо средство или системи, заснемащи или записващи датата, точния час на нарушението и регистрационния номер на моторното превозно средство, на собственика, съответно на ползвателя, посочен в свидетелството за регистрация на превозното средство, а когато то е собственост на или се ползва от юридическо лице - на управителя му, се изпраща покана с препоръчано писмо с обратна разписка да се яви в съответната служба за контрол в едномесечен срок от получаването и, за да му бъде издаден фиш или за да посочи лицето, на което е предоставило управлението на моторното превозно средство, с което е извършено нарушението. При неявяване в определения срок или при непосочване писмено на лицето, на което е предоставено управлението на моторното превозно средство, на собственика, съответно на ползвателя или на управителя на юридическото лице - собственик или ползвател на моторното превозно средство, се издава фиш в негово отсъствие, който се смята за връчен от датата на издаване на фиша, като първият екземпляр се изпраща на собственика.

За задълженията - това е добре. Може електронен фиш/НП да не е издаван.

guest1
Активен потребител

Мнениеот balin » 15 Апр 2024, 18:18

Издаден е фиш , но не е връчен и съответно влязло в сила задължение ! Така ми казаха от едно РПУ при подаване за подмяна на лична карта. Казаха, че имам фиш с глоба , но не ми е връчен и трябвало да ми го връчат в КАТ или при проверка !
balin
Младши потребител

Мнениеот guest1 » 15 Апр 2024, 20:31

kalahan2008 написа:Срокът на давността е 4,5 г. от извършване на нарушението.

Съгласен съм, но това е давността, на която трябва да се позове длъжникът - за да избегне принудителното изпълнение.

10-годишен е срока на абсолютната давност, когато задълженията се погасяват по давност и отписват служебно.
balin написа:Издаден е фиш , но не е връчен и съответно влязло в сила задължение ! Така ми казаха от едно РПУ при подаване за подмяна на лична карта. Казаха, че имам фиш с глоба , но не ми е връчен и трябвало да ми го връчат в КАТ или при проверка !

Преди време беше „на пазара една жена каза“, сега стана - „в едно РПУ ми казаха“.

Но, ако приемем, че електронния фиш не е връчен - има и преследвателската давност.
Съгласно чл. 80 ал. 1 т. 5 от НК, във връзка с чл. 11 от ЗАНН същата е 3 години от издаването на електронен фиш, опит да бъде връчен ...

guest1
Активен потребител

Мнениеот bvoykov » 15 Апр 2024, 21:04

guest1 написа:

Съгласен съм, но това е давността, на която трябва да се позове длъжникът - за да избегне принудителното изпълнение.

Това не е вярно, Жорка, не е изпълнителска давност, макар че по-нататък ти присветва мисълта и стигаш до "топлото", но не съвсем
guest1 написа:Но, ако приемем, че електронния фиш не е връчен - има и преследвателската давност.
Съгласно чл. 80 ал. 1 т. 5 от НК, във връзка с чл. 11 от ЗАНН същата е 3 години от издаването на електронен фиш, опит да бъде връчен ...

Добре бе, ма'аму стара, нацели члена, щото това, което обясняваше kalahan2008 е точно това, което наричаш "преследвателска давност", ама как ти хрумна, че същата тече от ИЗДАВАНЕТО на електронния фиш, когато, по-надолу, ал. 3 ти казва "от довършване на престъплението". Тъй като тука не боравим с престъпления, а с нарушения, които са на просто извършване и нямат нужда да бъдат "довършвани", реално давността почва да тече от извършването. Законът не се цитира произволно, той се тълкува и интерпретира, след като се прочете внимателно няколко пъти и се направят съответните връзки и отграничения с други разпоредби, които биха имали отношение.
Ей са щи обясня как kalahan2008 е получил тази давност от 4,5 г., виж чл. 81, ал. 3 НК. Независимо от спиране или прекъсване на давността, ако изтече срок, надвишаващ половината срока по чл. 80, ал. 1 НК, "наказателното преследване" не се реализира, т.е. обикновената "преследвателска" давност е 3 години, плюс година и половина - воаля - 4,5 г. Това е т.н. абсолютна давност. Тя се прилага, когато са били налице опит/опити да бъде връчен. Писано е хиляди пъти по този въпрос, включително и коя давност каква е.

Относно по-ранното ти позоваване на чл. 186 ЗДвП, той няма отношение към ЕЛЕКТРОННИТЕ фишове, а към обикновените фишове, които се издават за други нарушения и не се прилага това правило, че в еди-кой си случай се счита връчен от съставянето му. При електронните фишове такова животно няма и не е част от процедурата.

Задължението на питащия не е изпратено към НАП, защото електронният фиш не е влязъл в сила и не представлява изпълнително основание. Следва съответните органи да предприемат действия по връчване на електронния фиш. Друго не могат да предприемат на този етап.
bvoykov
Потребител

Мнениеот balin » 15 Апр 2024, 21:28

bvoykov написа:
guest1 написа:

Това не е вярно, Жорка, не е изпълнителска давност, макар че по-нататък ти присветва мисълта и стигаш до "топлото", но не съвсем
guest1 написа:Но, ако приемем, че електронния фиш не е връчен - има и преследвателската давност.

Добре бе, ма'аму стара, нацели члена, щото това, което обясняваше kalahan2008 е точно това, което наричаш "преследвателска давност", ама как ти хрумна, че същата тече от ИЗДАВАНЕТО на електронния фиш, когато, по-надолу, ал. 3 ти казва "от довършване на престъплението". Тъй като тука не боравим с престъпления, а с нарушения, които са на просто извършване и нямат нужда да бъдат "довършвани", реално давността почва да тече от извършването. Законът не се цитира произволно, той се тълкува и интерпретира, след като се прочете внимателно няколко пъти и се направят съответните връзки и отграничения с други разпоредби, които биха имали отношение.
Ей са щи обясня как kalahan2008 е получил тази давност от 4,5 г., виж чл. 81, ал. 3 НК. Независимо от спиране или прекъсване на давността, ако изтече срок, надвишаващ половината срока по чл. 80, ал. 1 НК, "наказателното преследване" не се реализира, т.е. обикновената "преследвателска" давност е 3 години, плюс година и половина - воаля - 4,5 г. Това е т.н. абсолютна давност. Тя се прилага, когато са били налице опит/опити да бъде връчен. Писано е хиляди пъти по този въпрос, включително и коя давност каква е.

Относно по-ранното ти позоваване на чл. 186 ЗДвП, той няма отношение към ЕЛЕКТРОННИТЕ фишове, а към обикновените фишове, които се издават за други нарушения и не се прилага това правило, че в еди-кой си случай се счита връчен от съставянето му. При електронните фишове такова животно няма и не е част от процедурата.

Задължението на питащия не е изпратено към НАП, защото електронният фиш не е влязъл в сила и не представлява изпълнително основание. Следва съответните органи да предприемат действия по връчване на електронния фиш. Друго не могат да предприемат на този етап.

Господин "bvoykov", виждам ,че сте наясно с нещата и моля да ми обясните с едно просто изречение, тъй като не съм наясно с правните термини и определения ! Та след 3г. ще мога ли да претендирам за изтекъл по давност не връчен електронен фиш или не ?! Благодаря Ви !
balin
Младши потребител

Мнениеот guest1 » 15 Апр 2024, 21:43

balin написа:Та след 3г. ще мога ли да претендирам за изтекъл по давност не връчен електронен фиш или не ?

Господин "bvoykov" ви е обяснил доста по-добре, но пак не сте доразбрали!
След 3 години може да ви откажат, поради някакви прекъсвания на давността!
След 4,5 години - вече не.
bvoykov написа:Задължението на питащия не е изпратено към НАП, защото електронният фиш не е влязъл в сила и не представлява изпълнително основание.

То пък като „отиде“ в НАП - ония ще си счупят краката от бързане!
Имам в архива присъствен фиш от 2009 година! Още никой не ме е потърсил, ама вече няма смисъл!

Пп. Иначе - евала, по-добре обясняваш! От мен - за без пари толкова.

guest1
Активен потребител

Мнениеот bvoykov » 15 Апр 2024, 21:54

balin написа:

Господин "bvoykov", виждам ,че сте наясно с нещата и моля да ми обясните с едно просто изречение, тъй като не съм наясно с правните термини и определения ! Та след 3г. ще мога ли да претендирам за изтекъл по давност не връчен електронен фиш или не ?! Благодаря Ви !

Ще можете, ако не са правили опити да Ви го връчат. Обичайно полицията пробва с препоръчано писмо с обратна разписка до постоянния адрес, ако се върне непотърсено, го броят за "опит за връчване", тогава 3-годишният срок не се прилага, а се прилага друг, който е четири години и половина. Ако не са Ви търсили въобще, тогава е 3 години. Няма как да бъде обяснено с 1 изречение, защото има условност, предпоставяща друг по-дълъг срок. Това е краткият отговор.
bvoykov
Потребител

Мнениеот balin » 16 Апр 2024, 09:51

bvoykov написа:
balin написа:

Ще можете, ако не са правили опити да Ви го връчат. Обичайно полицията пробва с препоръчано писмо с обратна разписка до постоянния адрес, ако се върне непотърсено, го броят за "опит за връчване", тогава 3-годишният срок не се прилага, а се прилага друг, който е четири години и половина. Ако не са Ви търсили въобще, тогава е 3 години. Няма как да бъде обяснено с 1 изречение, защото има условност, предпоставяща друг по-дълъг срок. Това е краткият отговор.

ОК , благодаря ви !
balin
Младши потребител

Мнениеот bozyo » 16 Апр 2024, 10:38

bvoykov написа:Акт трябва да се състави в 1-годишен срок от извършване на нарушението, но не по-малко от 3 месеца от откриване на нарушителя.

това твърдение май не намира потвърждение в закона. иначе и 10 години = 120 месеца е "не по-малко" от 3.

Закон за административните нарушения и наказания написа:Чл. 34. (1) Не се образува административнонаказателно производство, а образуваното се прекратява, когато:
а) нарушителят е починал;
б) нарушителят е изпаднал в постоянно разстройство на съзнанието;
в) това е предвидено в закон или указ.
Не се образува административнонаказателно производство, ако не е съставен акт за установяване на нарушението в продължение на три месеца от откриване на нарушителя или ако е изтекла една година от извършване на нарушението
bozyo
Потребител

Мнениеот guest1 » 16 Апр 2024, 15:05

bozyo написа:
bvoykov написа:Акт трябва да се състави в 1-годишен срок от извършване на нарушението, но не по-малко от 3 месеца от откриване на нарушителя.

това твърдение май не намира потвърждение в закона. иначе и 10 години = 120 месеца е "не по-малко" от 3.

Закон за административните нарушения и наказания написа:Чл. 34. (1) Не се образува административнонаказателно производство, а образуваното се прекратява, когато:
а) нарушителят е починал;
б) нарушителят е изпаднал в постоянно разстройство на съзнанието;
в) това е предвидено в закон или указ.
Не се образува административнонаказателно производство, ако не е съставен акт за установяване на нарушението в продължение на три месеца от откриване на нарушителя или ако е изтекла една година от извършване на нарушението

Всичко е отвосително ... според Айнщайн!

guest1
Активен потребител

Назад към Общи дискусии