начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Помагайте, моля

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Помагайте, моля

Мнениеот Новачка » 03 Авг 2004, 11:45

Колеги, имам клиент, който иска развод.Жена му си тръгнала преди 2 месеца с двете деца /момчета на 12 и 5 години/ с колегата му - вече неин любовник и оттогава той няма никаква връзка нито с нея, нито с децата.Живеят в общинско жилище.Кажете ми моля какво можем да искаме и какво реално дъ постигнем в съда.СРС Той иска и двете деца и жилището и развод естествено.Благодаря предварително.Както се досещате нямам никакъв опит с по-заплетени случаи като този, но ми се иска да се справя.
Новачка

Re: Помагайте, моля

Мнениеот dani » 03 Авг 2004, 13:49

ами искайте ползване на семейното жилище, може да искате и родителските права
ползвайте свидетели
какво друго те притеснява
Новачка написа:

>
dani
Младши потребител

Мнениеот рери » 03 Авг 2004, 14:10

мила новачке, явно си наистина новачка. Пък седни и прочети малко тоя СК, нищо заплетено няма във случая. Пък като не знаеш, прати го да ходи при друг адвокат, дето ще му свърши работа като хората. Може ли един развод да не можете да направите като хората, бе. А иначе сте адвокати.......
рери

Мнениеот baicho » 03 Авг 2004, 15:32

vlez v Apis - Proceduri i tam vsi4ko si e napisano, daze i obrazci na blanki ima
spoko, shte go razvedesh :)
baicho

Мнениеот Новачка » 03 Авг 2004, 16:38

Благодаря ви много, особено на рери.
Новачка

Мнениеот рери » 03 Авг 2004, 16:59

Ами не се сърди, но може ли да питаш подобни работи, при положение че писането на искова молба за развод не е кой знае колко сложно нещо. Искат да се развеждат, имат един апартамент и две деца, какво е толкова заплетено на случая
рери

Мнениеот shveda » 04 Авг 2004, 07:39

Наистина не е много сложно. Опиши на кратко, но ясно каква е фактическата обстановка, като посочиш и брачните вини на съпругата - изневяра, неполагане грижи за семейството, не внасяне на издръжка, заживяля е на съпружески начала с друго лице и други....... Посочи, че правното основание е чл. 99, ал. 1 от СК. Предяви исковете си - брачен - искането за пракратяване на брака с развод и съединените към него небрачни искове - за ползване на семейното жилище, за упражняване на родителските права, за месечната издръжка на децата, за фамилното име на съпругата, която ще носи след развоса и другите - те са посочени в ГПК при особените производства. Чао и УСПЕХ !
shveda
Потребител

Мнениеот Новачка » 04 Авг 2004, 10:07

Притеснява ме повече практиката на съда, отколкото исковата молба.Не знам какъв е шансът да му дадат децата, пък и той получава 200 лв. месечно.Не знам също как стои въпросът с общинското жилище, дали няма да го загуби след развода - все пак им е даден като на семейство.А жилището не е закупено.Също така ще разпита ли съдът 12 годишното дете - аз трябва ли да му задавам въпроси и т.н.
Новачка

Мнениеот Слави Котаров » 04 Авг 2004, 10:14

Казано честно, шансовете съдът да му присъди децата клонят към нулата, поне съобразно практиката на съдилищата в последните години. Минаха времената, когато ако изкараш майката морално пропаднала, и работата ти е в кърпа вързана. така че споредмен не му давай големи надежди, за да не се наложи после да се оправдаваш. По отношение на общинското жилище - там изхода не зависи от съда, а от общината, защото не се знае дали ще отговаря вече на критериите, поради които им е дадено това жилище за семейно ползване. За детето - първо ОССП ще направи своя доклад, а след това съдът по всяка вероятност ще иска да изслуша и детето. Разбира се, може и да не го направи, ако важни обстоятелства го налагат, но на тази възраст (12 години) обикновено практиката е да бъде изслушано това дете при кого желае да остане.
Дерзай, и не се притеснявай - все ще се справиш :-)
Слави Котаров

Мнениеот Новачка » 04 Авг 2004, 11:24

Много благодаря!
Новачка

Мнениеот shveda » 04 Авг 2004, 11:43

Колегата е прав. По отношение на това дали ще се задават въпроси на детето, зависи дали съдът ще го изслуша по СК или по Зак . за закрила на детето. Но най-вероятно съдията ще го пита само при кого иска да живее.
shveda
Потребител

Мнениеот валя » 27 Авг 2004, 15:52

Знам случай, при който съдията иска да изслуша осемгодишно момиченце. Става дума за искане на родителските права от бащата. Така че всичко е възможно.
валя

Мнениеот Анонимен » 27 Авг 2004, 21:58

Аз , разбира се не съм специалист в тази материя. Харесва ми отговора на Шведа, а и на другете колеги - Слави е много изчерпателн и точен. Мисля си , че при всички случаи трябва да се запознаеш с фактите и то съвсем обективно.
1.Защо си е тръгнала - изслушай клиента си и чети между редовете - трябва да знаеш всичко.
2.Nota bene - едва ли е само чиста изневяра," за спорта". Вероятно има и друго и ТИ трябва да го научиш за да си прецизна после.Все пак на Доктор и на Адвокат всичко се казва.
3."Разръчкай " подробности относно Кой е работил, кой е плащал сметките...Може да ти помогнат.
И ,както казват колегите - важни са свидетелите,търси и проверявай!
Дванадесет годишн дете ще изслушат! Бъди сигурна, че в момента му купуват дрешки, обгрижват го и го манипулират .
Анонимен

Мнениеот e » 27 Авг 2004, 23:34

Няма да се плашиш! Все някога трябва да скочиш в дълбокото. Още повече, че в нашата професия почти еднакви казуси няма. В семейното право е по-лесно: хубаво гледай чл. 99 и 100 СК, там пише по кои въпроси трябва да се произнесе съда и нищо, че не си по взаимно съгласие, си искаш от съда тия 5-6 неща - сем. жил, фам. име, режим на свиждания, род.права и т.н. Принципът е - ти искаш всичко, пък съдът решава. В твой плюс е, че съпругът е напуснал семейното жилище, има любовница, до момента сигурно не е плащал издръжка за децата, и т.н. Ако се притесняваш, иди една сутрин в брачна и влез в зала да погледаш малко дела, да видиш, че не е страшно. Като при другите процеси е. Успех!
e

Назад към Семейни казуси