начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Развод, споразумение и разпореждане със жилището

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Развод, споразумение и разпореждане със жилището

Мнениеот zvezda » 25 Яну 2005, 15:32

Колеги, моля за мнение по следния въпрос: възможно ли е със споразумението по взаимно съгласие за развод да се извърши разпореждане (или обещание за разпореждане) със семейното жилище, което е СИО. Т.е., жилището се оставя в изключителна собственост на единия съпруг, при условие че той дари на детето от брака същото жилище при навършване на определена възраст. До колко ще работи едно такова обещание за продажба и как да се оформи.
zvezda
Потребител

Re: Развод, споразумение и разпореждане със жилището

Мнениеот lulu » 25 Яну 2005, 15:52

Не мисля, че тава е възможно! Така както е формулирано условието-"остава в изключителна собственост на единия съпруг при условие, че последния дари на детето имота при навършване на опр. възраст" излиза, че отлагателното условие, под което е поставено придобиването на собствеността /цялата от СИО/ се сбъдва когато съпругът прехвърли собствеността на детето, а как да я прехвърли като той още не я е придобил? /става въпрос за 1/2 ид. част на другия съпруг, т.к след като се прекрати брака съсобствеността става обикновенна/. Не мога да коментирам съображенията Ви да оставите единият от съпрузите изключителен собственик или по-точно този който сте решили да бъде такъв, но мисля,че е удачно е да съставите един предварителен договор, с който да се задължи съпругът-изключителен собственик /ако така го оставите/ да дари имота на детето при условията които сте определили.
lulu
Младши потребител

Мнениеот enigma » 25 Яну 2005, 15:52

Вижте 226 ЗЗД, мисля, че е достатъчен отговор относно защитата на интереса на детето, а иначе няма проблем.

Прехвърлете апартамента направо на детето, а учредете със спогодбата право на ползване на съпруга.
enigma

Мнениеот zvezda » 25 Яну 2005, 16:07

благодаря, енигма, значи обещанието за дарение не произвежда действие. Това с предварителния договор за дарение ми хареса, но тъй като ще има отлагателно условие - навършване на възраст, което ще е след повече от 10 години, как да се защити кандидат -купувача (детето) от евентуални прехвърляния през това време? Доколкото видях, предв. договори не се вписват...
zvezda
Потребител

Мнениеот enigma » 25 Яну 2005, 16:34

Предварителен договор за дарение е само разновидност на обещание за дарение. Предварителен договор за продажба е съвсем друго чудо и колежката ги смесва доста необосновано.

Нямате проблем със спогодбата да прехвърлите правото на собственост у детето (дарение), и да учредите правото на ползване на съпруга за период или доживот (обратно дарение). Знаете това как му пази интереса.

После спогодбата се потвърждава от съда по развода и става акт, който подлежи на вписване като равностоен на съдебно решение, с което се прехвърлят вещни права, или там как беше по ЗС. След което вписвате спогодбата и изваждате нот. акт за собственост на името на детето. От това по голяма защита по нашето право не се сещам.
enigma

Мнениеот zvezda » 25 Яну 2005, 16:41

извинявам се за необоснованото смесване, в главата ми са и двата варианта, просто лапсус :))
всъщност случая е по-сложен - намесени са и родителите на съпруга, които по време на брака му, прехвърлят собственото им жилище и си запазват право на пожизнено ползване. Същият съпруг и неговите родители не желаят да се даде на детето дори част от жилището. Абе злобна история.
zvezda
Потребител

Мнениеот enigma » 25 Яну 2005, 16:52

Мисля, че друг го предложи тази вариант, така като ти го изстрелят от нищото и аз в първия момент помислих, че е възможен.

Ако е възможно да се постигне спогодба, то тогава ще се прехвърли само голото право на собственост - стига съпруга да е съгласен, иначе става голямата мацаница, в хода на която която се чудиш що е това човешко същество.

Правото на ползване не се влияе от в случая от прехвърлянето на собствеността и си остава у неговите родители поне според ЗС.

Можете обаче да предвидите под условие и, че му се учредява лично право на ползване след смъртта на родителите му за да се чувства спокоен. Мисля, че за това условие няма пречка.
enigma

Мнениеот lulu » 26 Яну 2005, 17:11

Съгласна съм с това, че обещанието на дарение в това число и ПД за дарение не произвеждат действие. Затова се подписва ПД за продажба, в който се записва че цената е платена и ПД служи за разписка. После имота се прехвърля с Дарение и ПД се прекратява или унищожава /и двата екземпляра/!
lulu
Младши потребител

Назад към Семейни казуси