начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Споразумение по чл. 100

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Споразумение по чл. 100

Мнениеот elenailtcheva » 12 Мар 2005, 09:20

Здравейте,

Имам следното питане. В споразумението по чл. 100 ал.1 СК стандартна фраза ли е това, което се пише, че страните са уредили всички личностни и имуществени взаимоотношения помежду и сега и занапред няма да имат съдебни спорове, искания и претенции за решения в друг смисъл.
Това изказване не е ли предварителен отказ от иск и не е ли нищожно? Ами ако настъпи някакво изменение в обстоятелства и например някой реши да иска изменение на режима на лични отношения с детето или увеличение на издръжката и т.н. Тази декларация обвръзваща ли е и значи ли, че той няма право на такъв иск, тъй като е заявил, че няма да иска решения в друг смисъл.

Благодаря и за отговорите.
elenailtcheva
Младши потребител

Re: Споразумение по чл. 100

Мнениеот Гери » 12 Мар 2005, 11:06

Аз не ви съветвам нещо такова да се записва, поне мое мнение!
Може да напишете, че страните ще уредят имуществените си отношение доброволно с доброволна делба или в случай, че не постигнат споразумение по съдебен път, до тогава са разпределили ползването на недвижимото имущество и движимите вещи извънсъдебно и молят настоящия съд да одобри постигнатото споразумение.
Посочвате кой ще ползва семейното жилище и кой колата! И това е!
Гери

Re: Споразумение по чл. 100

Мнениеот elenailtcheva » 12 Мар 2005, 13:33

Да, именно и аз се учудих на тази формулировка, но тъй като страните имат един адвокат, който всъщност е адвокат на съпругата и очевидно това е изключително в нейн интерес. Макар да и мисля, че това едва ли ще е основание за отхвърлне на бъдещ иск, свръзан с промяната в режима на личните отношения, например, но наистина съм съгласна, че е по-добре изобщо да не го пише.
elenailtcheva
Младши потребител

Назад към Семейни казуси