начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Благодарности и въпрос.

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Благодарности и въпрос.

Мнениеот Коста » 07 Апр 2005, 07:43

Благодаря Ви за бързия и компетентен отговор MONTESKIO.
Моля Ви и за отговор по следния казус.
Брат ми закупи парцел от 250 кв.м. на който построи къща използвайки спестяванията на родителите ни. Сега проявява претенции за част от парцела на който се намира къщата на родителите ни, на която съм собственик аз/само на сградата без земята/. Притеснява ги да му прехвърлят част от парцела.
Въпроса ми е следния:
Мога ли да заведа дело срещу него за да докаже произхода на парите с които е финансирал построяването на своята къща като отговор на неговите неоснователни претенции.
Коста

Re: Благодарности и въпрос.

Мнениеот anonimen » 07 Апр 2005, 09:30

Не, не можеш! След като родителите ти са живи, те вземат решение как да се разпореждат с имуществото си, но след тяхната смърт оставеното наследство се разпределя между наследниците (ти и брат ти). Родителите ти могат да се разпореждат свободно с 1/3 от цялото си имущество като останалите 2/3 са запазена част общо за теб и за брат ти и ако те прехвърлят тези две трети или някаква част от тези две трети с дарение (т. е. с безвъзмездна правна сделка), и ти, и брат ти можете след тяхната смърт да искате разваляне на сделката.
anonimen

Re: Благодарности и въпрос.

Мнениеот monteskio » 07 Апр 2005, 11:52

Aко правилно разбирам родителите Ви са живи, а брат Ви иска те да му прехвърлят част от парцела върху които Ви е сте построили сграда.В този случай с оглед равнопоставеността между децата би следвало след като родителите Ви са дали средстава - независимо под какъв начин и форма на брат Ви, то те да ви прехвърлят земята чрез фромална ПОКУПКО-ПРОДАЖБА.Така, след време, брат Ви няма да може да претендира част от товяа парче земя. За Вас единствено остава да направите сметка относно равностойността на построеното от брат ви със спестяванията на родителите ви, и цената на земяна , която евентуално те биха ви прехвърлили,защото не може да има разделение между децата на родителите - така изискват нормите на морала, и етиката.
УСПЕХ!

MONTESKIO
monteskio
Активен потребител

Назад към Семейни казуси