След развод по взаимно съгласие, според споразумението семейното жилище ми беше присъдено като изключителна собственост.
Решението е влязло в сила, имам препис - сега какво?
Трябвало да се направи вписване за промяна на собствеността - къде? от кого? какво документи се искат? мога ли аз да се справя сама?
Благодаря предварително!
- Дата и час: 28 Ное 2024, 11:50 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Вписване на промяна в собствеността?
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
7 мнения
• Страница 1 от 1
- d
Благодаря на всички. За "протокола" и за тези, които ще търсят същата информация:
1. Службата по вписванията в София е на Попа, в бившия нотариат.
2. На втория етаж има съдии по вписванията и някой от тях е дежурен - приема до 12 ч.
3. Носи се оригинал и заверено копие от съдебното решение - може да се вземе от съда, може и нотариална заверка при най-близкия нотариус.
Ако в решението не е посочена оценката на имота, може да искат данъчна оценка. На мен не ми искаха норатиален акт, но зависи от съдията.
4. Влизате при дежурния съдия, той поглежда документите, слага резолюция, пише размера на таксата (0.1% от оценката). Внасяте парите (или чакате до припадък на банковото гише на място, или отскачате до най-близкия банков клон) и оставяте документите + вносната бележка в деловодството на I етаж. От там ви казват кога да дойдете да си вземете нещата (няколко дни).
Не било сложно
1. Службата по вписванията в София е на Попа, в бившия нотариат.
2. На втория етаж има съдии по вписванията и някой от тях е дежурен - приема до 12 ч.
3. Носи се оригинал и заверено копие от съдебното решение - може да се вземе от съда, може и нотариална заверка при най-близкия нотариус.
Ако в решението не е посочена оценката на имота, може да искат данъчна оценка. На мен не ми искаха норатиален акт, но зависи от съдията.
4. Влизате при дежурния съдия, той поглежда документите, слага резолюция, пише размера на таксата (0.1% от оценката). Внасяте парите (или чакате до припадък на банковото гише на място, или отскачате до най-близкия банков клон) и оставяте документите + вносната бележка в деловодството на I етаж. От там ви казват кога да дойдете да си вземете нещата (няколко дни).
Не било сложно
- Петя
Браво госпожо, че така добре обяснихте процедурата за вписване и за наи-неопитните неюристи. В този форум някои от юристите са доста неуслужливи, имам чуството, че част от тях нямат никакви клиенти и са много гладни. Например "Галина" на всеки въпрос (като до сега не съм срещал един смислен отговор от нея) пише - "Обърнете се към юристи". Във форуми на други теми има много повече съдействие от съответните професионалисти. То бива меркантилност, ама правната гилдия е лидер.
- Гост
7 мнения
• Страница 1 от 1
|
|