- Дата и час: 21 Ное 2024, 19:27 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Правото на дете да пътува зад граница
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
2 мнения
• Страница 1 от 1
Правото на дете да пътува зад граница
Здравейте!
Съпругът на сестра ми напусна семейството си и се веднага заживя с новата си приятелка. Последва развод по взаимно съгласие. Родителските права по отглеждането на тригодишното им дете бяха присъдени на сестра ми. По стечение на обстоятелствата, самата аз живея постоянно в чужбина, произходът на майка ни е от трета държава, а наши роднини са пръснати в много други страни. Бившият съпруг на сестра ми веднъж вече отказа да даде разрешението на дъщеря си да пътува в чужбина, придържайки се към твърдото си становище да не допусне това да стане изобщо. По този начин продължава да оказва тормоз над сестра ми, защото знае, че тя би искала да следва в чужбина, а не би заминала без детето. Бащинските му задължения са сведени до минимум, дори не намира време за двата дни през месеца, определени за "негови". Въпросът, който терзае цялото семейство е: ще може ли това дете някога (до 18 г) да излезе зад граница, дори на пазар до Турция, без специалното разрешение на баща си? Има ли някаква правова основа, върху която за немарливост могат да се ограничат родителските му права? Доколкото ми е известно, в повечето европейски държави въпросът с подписа на другият родител въобще не стои. Няма ли България да стандартизира семейното си право? Все пак живеем в 21 век и пътуваме много по-често. Би било престъпление едно дете да не отиде дори на една екскурзия!
Предварително благодаря за отговора ви,
Диана
- Диана
RE: Правото на дете да пътува зад граница
Сестра Ви трябва да се обърне към адвокат и да предяви иск по чл.74 ал.1 от Семейният кодекс, който дава възможност да се ограничат родителските права на единият родител. Тогава съдът, ако прецени, че за детето ще е полезно пътуването в чужбина, ще изземе функциите на недобросъвестният родител и ще даде разрешение от негово име.
- Кларк Кент
2 мнения
• Страница 1 от 1
|
|