начало

ВКС потвърди отказа хора от „Ново начало“ да влязат като помагачи по делото за вписване на изключването им от ДПС ВКС потвърди отказа хора от „Ново начало“ да влязат като помагачи по делото за вписване на изключването им от ДПС

ИНТЕРЕСЕН КАЗУС С НЕИЗВЕСТНО В ПЪЛНА СТЕПЕН ЗА МЕН РЕШЕНИЕ!!

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

ИНТЕРЕСЕН КАЗУС С НЕИЗВЕСТНО В ПЪЛНА СТЕПЕН ЗА МЕН РЕШЕНИЕ!!

Мнениеот kr.slavova » 13 Авг 2005, 18:58

ЗДРАВЕЙТЕ НА ВСИЧКИ КОИТО В ТОЗИ МОМЕНТ СТЕ СЕ СПРЕЛИ НА МОАТА ТЕМА.
КАЗУСЪТ Е ОТ МАТЕРИЯТЯ НА НАЛЕДСТВЕНОТО ПРАВО! И ТАКА-В ОСНОВАТА НА ВСИЧКО СТОИ ЕДИН АПАРТАМЕНТ.ТОЙ Е СОБСТВЕНОСТ НА НАСЛЕДОДАТЕЛЯ X,КОЙТО СЛЕД СМЪРТТА СИ ОСТАВЯ ТРИМА НАСЛЕДНИКА-СЪПРУГА И ДВЕ ДЕЦА-СИН И ДЪЩЕРЯ.ВОДЕНИ ОТ НЯКАКВИ СОБСТВЕНИ СЪОБРАЖЕНИЯ СЪПРУГАТА-МАЙКА И ДЪЩЕРЯТЯ ПРАВЯТ ДАРЕНИЕ НА СИНЪТ.ПРОБЛЕМЪТ И ВЪПРОСЪТ ЕКАКВО СЕ СЛУЧВА С АПАРТАМЕНТА ПРИ ПОЛОЖЕНИЕ ЧЕ СИНЪТ-НАДАРЕНИЯ ВНЕЗАПНО Е ПОЧИНАЛ И СЪОТВЕТНО ОСТАВЯ СВОИ СИ НАСЛЕДНИЦИ-СЪПРУГА И ДЪЩЕРЯ! МОЖЕ ЛИ СЕСТРА МУ-ДАРИТЕЛА ДА РАЗВАЛИ ДАРЕНИЕТО,ПРИТЕСНЯВАЙКИ СЕ ЧЕ СНАХАТА ЩЕ ПРОДАДЕ АПАРТАМЕНТА И ВАОБЩЕ ПО ОБЩИЯ СЛУЧАЙ-МОЖЕ ЛИ ДА СЕ РАЗВАЛИ ДАРЕНИЕ СПРЯМО ПОЧИНАЛ НАДАРЕН!
Е,НАДЯВАМ СЕ ДА НЕ СЕ Е ПОЛУЧИЛО МНОГО ОБЪРКАНО!
С УВАЖЕНИЕ !!!
kr.slavova
Нов потребител

Мнениеот monteskio. » 13 Авг 2005, 19:22

След като е извършена едностранната сделка - дарението и надареният е починал, то неговите наследници поемат това имущество.Сделката не може да бъде развалена. Дори и да е направена под условие, неизпълнението му не води до разваляне.Дарителят може едиствено да иска изпъленние на поставеното условие.

MONTESKIO
monteskio.

Мнениеот stefanch » 14 Авг 2005, 12:12

Две поправки, Монтескьо. Първо, дарението е едностранен договор, а не едностранна сделка (чл. 225 ЗЗД). И второ - даренито не се разваля (именно защото е едностранен, а не двустранен договор), отменя се.

Общите хипотези на отмяна на дарение са в чл. 227 ЗЗД:

Чл. 227. Дарението може да бъде отменено, когато дареният:

а) умишлено убие или се опита да убие дарителя, неговия съпруг или негово дете, или е съучастник в такова престъпление, освен ако деянието е извършено при обстоятелства, които изключват наказуемостта;

б) набеди дарителя в престъпление, наказуемо с лишаване от свобода не по-малко от три години, освен ако набедяването се преследва по тъжба на пострадалия и такава не е подадена, и

в) отказва да даде на дарителя издръжка, от която той се нуждае.

Искът може да се предяви в едногодишен срок откакто на дарителя са станали известни основанията за отменяване на дарението. До изтичането на този срок искът може да бъде предявен и от наследниците на дарителя, ако той е починал преди това.

Предварителният отказ от този иск е нищожен.

Отменението на дарението не засяга правата, които трети лица са придобили върху подарените имоти преди отбелязването на исковата молба, но дареният дължи на дарителя обезщетение за онова, с което се е обогатил.

Не съм сигурен дали може да се иска отмяна на дарение срещу наследниците на надарения. Според мен - само ако надареният лично е проявил непризнателност (действията по чл. 227/1/т. а-в) преди смъртта си. Отношенията между дарителя и надарения са строго лични, развиват се съобразно личността на единия и другия. Пък и съпругата не дължи издръжка по закон на сестрата на брат си, струва ми се съмнително дали може да се прибегне към тази хипотеза. Има разбира се и частни случай на отмяна на дарение (по СК, ЗН, ТЗ и т.н.), но не виждам някои от тях да е приложим. Ще Ви предложа да погледнето монографията на Кр. Цончев "Договор за дарение" от 1988 г, това мисля е най-подробното изследване в тази област.

Дали по някакъв начин не може да се атакува самото дарение като сделка? Да се търси някакво основание за нищожност или унищожаемост?
Последна промяна stefanch на 14 Авг 2005, 17:30, променена общо 1 път
stefanch
Младши потребител

Мнениеот stefanch » 14 Авг 2005, 12:12

Без да искам съм пратил 2 пъти едно и също съобщение, сорри!
Последна промяна stefanch на 14 Авг 2005, 17:31, променена общо 1 път
stefanch
Младши потребител

Мнениеот monteskio. » 14 Авг 2005, 12:48

)))
monteskio.

Назад към Семейни казуси