начало

ВКС потвърди отказа хора от „Ново начало“ да влязат като помагачи по делото за вписване на изключването им от ДПС ВКС потвърди отказа хора от „Ново начало“ да влязат като помагачи по делото за вписване на изключването им от ДПС

Въпрос

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Въпрос

Мнениеот Мая » 29 Авг 2005, 19:31

Развеждам се в чужбина. На няколко от досегашните заседания на местния съд, съпругът ми заявява, че не се интересува от имуществата ни в България. Това е отразено в протоколите на съда. Ако тази декларация остане като положение и в заключителния протокол има ли тя силата да ме уполномощи да се разпореждам с имуществото, от което той декларативно се отказва? Или той би могъл да си промени отношението в последствие, даже и след окончателния развод и екзекватурата?
Мая

... за имотите...

Мнениеот gery » 29 Авг 2005, 21:01

За съжаление, както и да уредите въпроса в чужбина, в тази част решението не може да бъде признато, тъй като съобразно разпоредбите на ГПК само българския съд е компетентен да разреши спор относно недвижим имот в България. Компетентен е съда по местонахождение на имота. Това разбира се в случай, че не се споразумеете и не може да уредите отношенията си доброволно – с доброволна делба.
Ако се развеждахте тук, съответния районен съд можеше да одобри споразумение с което да получите в изключителен дял и собственост придобитите по време на брака недвижими имоти.
gery
Потребител

Допълнение

Мнениеот Мая » 29 Авг 2005, 22:38

"За съжаление, както и да уредите въпроса в чужбина, в тази част решението не може да бъде признато, тъй като съобразно разпоредбите на ГПК само българския съд е компетентен да разреши спор относно недвижим имот в България."

Не съществува спор. Съпругът ми не се интересува от имотите. Въпросът ми беше дали в момента, в който аз ще поискам да правя нещо с тях, бих могла да се позова на заявлението му за отказ, направено пред съда в чужбина или ще е нужно да ми изважда и някакъв допълнителен документ. Той няма желание да ходи в България за каквото и да било.
Мая

Назад към Семейни казуси