начало

Парламентът не успя и при шестия опит да си избере председател Парламентът не успя и при шестия опит да си избере председател

оспорване на бащинство

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

оспорване на бащинство

Мнениеот didide » 23 Авг 2004, 19:48

Здравейте, колеги! Имам един проблем по дело за оспорване на бащинство, образувано по иск на майката. Проблемът е в това, че ответникът по иска (презумптивния баща, с който тя е била в брак към момента на раждането) се е изнесъл в чужбина (обаче за съжаление след предполагаемия период на зачеване) и ни вест ни кост от него. Съответно не може да се вземе от него материал за изследване. Ще искам АГ експертиза, ще искам свидетели да установят, че в предполагаемия период на зачеване той изобщо не се е мяркал. Обаче при положение, че няма начин да се вземе материал за изследване от презумптивния баща, и съответно не може да се направят кръвногрупова и пр. експертиза, чудя се дали АГ експертизата + свидетелите + показанията и на биологичтния баща ще са достатъчни? Някой имал ли е такъв случай?
Заб. биологичният баща си е тука, сега се ожени за майката и иска да си припознае после детето.
didide

Re: оспорване на бащинство

Мнениеот gega » 24 Авг 2004, 09:13

Като се установи чрез съдебно-медицинска експертиза, че детето е от втория съпруг на майката, ще се обори презумпцията за бащинство по чл. 32 СК, отрицателният установителен иск ще бъде уважен, а титулът за произход ще бъде отменен. Тогава, естествено, няма проблем да се припознае детето от истинския му, биологичния, баща. Не виждам някакви кой знае какви проблеми в този случая, след като се установи, че баща е друг, а не първият съпруг на майката.
gega

Мнениеот didide » 24 Авг 2004, 17:35

Проблемът е чисто практически и се свежда до следното: предмет на установяване е, че детето не е могло да бъде заченато от презумптивния баща. Лошого е, че ДНК експертизата (която струва 1000 лева между другото) и която би се правила с материал на биологичния баща и на детето дава гаранция 99,995%, т.е. за съжаление не дава 100%това гаранция. Следователно, даже и да платим 1000 лева за ДНК експертиза, за съжаление тя няма да установи със 100%това сигурност кой е биологичния баща и съответно да изключи произхода от презумптивния баща.
Ей това ми е проблемът и затова се обръщам с молба, ако някой от колегите е имал такъв случай, да сподели какви доказателства е използвал.
didide

Мнениеот 44444 » 24 Авг 2004, 23:07

didide написа:
>
> Здравейте, колеги! Имам един проблем по дело за оспорване на
> бащинство, образувано по иск на майката. Проблемът е в това,
> че ответникът по иска (презумптивния баща, с който тя е била
> в брак към момента на раждането) се е изнесъл в чужбина
> (обаче за съжаление след предполагаемия период на зачеване) и
> ни вест ни кост от него. Съответно не може да се вземе от
> него материал за изследване. Ще искам АГ експертиза, ще
> искам свидетели да установят, че в предполагаемия период на
> зачеване той изобщо не се е мяркал. Обаче при положение, че
> няма начин да се вземе материал за изследване от
> презумптивния баща, и съответно не може да се направят
> кръвногрупова и пр. експертиза, чудя се дали АГ експертизата
> + свидетелите + показанията и на биологичтния баща ще са
> достатъчни? Някой имал ли е такъв случай?
> Заб. биологичният баща си е тука, сега се ожени за майката и
> иска да си припознае после детето.
44444

Мнениеот e » 25 Авг 2004, 00:31

доколкото знам съдията на 7 състав във СГС държи много какво ще кажат свидетелите. Аз съм водила такова дело, но "бащата" беше тук. Докажете си преклузивния срок, искайте непременно кръвно-групова експертиза, а когато ответникът не се яви, ще искате от съда да приеме по чл. 114 ал. 3 ГПК, че щом страната не се е явила, то тя отказва експертизата и това ще бъде още едно доказателство във Ваша полза. Четете практик по чл. 114. За кръвно-групова експертиза се плаща на ръка в Медицинска академия и той като не дойде, експертизата не може да се проведе и няма да плащате. Вижте практика по чл. 43 ГПК, дали чрез МВнР ще търсите бащата.
Може на първа инстанция да си го призовете чрез ДВ и съдът да му назначи представител, а вече ако съдът Ви отхвърли иска поради тази причина, тогава на втора инстанция ще му търсите колая. Успех!
e

Мнениеот shveda » 25 Авг 2004, 08:49

При нас в провинциалния град N няма подобен проблем. Призоваваме ответника на постоянният му адрес, след това чрез ДВ и се дава ход на делото. Представените даказателства са: необходимите документи в такива случай, гинекологична експертиза и разпит на свидетелели. В случай, че бащата е в чужбина, трябва да докажеш на коя дата е излязъл зад граница и евентуално, че не се е връщал по време на евентуалния период на зачеване на детето или поне, че в този период не се е срещал с майката и тя не е излизала вчужбина. Това става със справка от полицията и със свидет. показания. Успех!
shveda
Потребител

Мнениеот didide » 25 Авг 2004, 21:45

Проблемът е: 1. напуснал е страната и ще го призовавам чрез ДВ, и ще има служебен защитник т.е. 114 ГПК не ме грее, защото той практически няма да знае за това дело. Съответно обстоятелството, че той не е прочел призовката в ДВ и не е дошъл в никой случай няма да може да се тълкува срещу него.
2. Напуснал е страната СЛЕД вероятния период на зачеване, за съжаление.
На колегите, които изразиха мнение, благодаря, и оставам с надеждата, че по темата ще има още мнения и свежи идеи.
didide

Мнениеот Койчо от Конаре » 27 Авг 2004, 17:59

Ami kakto e kazal kolegata po-gore, po deloto 6te se ustanovi s DNK-ekspertiza nai-napred, 4e ba6ta e sega6niat syprug, i ottam sledva, 4e prezumiraniat ba6ta ne e ba6ta (poneze ne mogat da bydat i dvamata) - koeto i se tyrsi v zada4ata. :-)
Tova - ako priemem, 4e DNK-ekspertizata dokazva ba6tinstvo. Niakoi tvyrdiat, 4e ne moze da se dokaze 4rez neia, a samo da se ospori. Az sym 4uval drgo.
Койчо от Конаре

Мнениеот Койка от Кукуво » 30 Авг 2004, 16:15

След като е вече тук този биологичен баща, няма проблем да припознае детето.Това става с нотариално заверена декларация до длъжностното лице по гражданското състояние. Иначе, всякакви напъни за експертизи са неуместни-прочети ППВС от 1978 г. по тези въпроси -книжката от 1979 г.didide написа:

> Здравейте, колеги! Имам един проблем по дело за оспорване на
> бащинство, образувано по иск на майката. Проблемът е в това, че
> ответникът по иска (презумптивния баща, с който тя е била в
> брак към момента на раждането) се е изнесъл в чужбина (обаче за
> съжаление след предполагаемия период на зачеване) и ни вест ни
> кост от него. Съответно не може да се вземе от него материал за
> изследване. Ще искам АГ експертиза, ще искам свидетели да
> установят, че в предполагаемия период на зачеване той изобщо не
> се е мяркал. Обаче при положение, че няма начин да се вземе
> материал за изследване от презумптивния баща, и съответно не
> може да се направят кръвногрупова и пр. експертиза, чудя се
> дали АГ експертизата + свидетелите + показанията и на
> биологичтния баща ще са достатъчни? Някой имал ли е такъв
> случай?
> Заб. биологичният баща си е тука, сега се ожени за майката и
> иска да си припознае после детето.
Койка от Кукуво

Мнениеот Койчо от Конаре » 30 Авг 2004, 18:20

Ne moze da go pripoznae, dokato ne se ospori "bra4noto" ba6tinstvo na pyrvia.
Pro4eti si Semeinia kodeks. Ili kazusa o6te vednyzh.
Койчо от Конаре

Мнениеот didide » 01 Сеп 2004, 11:30

Проблемът с ДНК експертизата е, че тя НЕ ДОКАЗВА БАЩИНСТВО НА 100%, а САМО НА 99,995%, т.е. ДНК експертизата няма да е достатъчна за отхвърли със 100% вероятност произхода от презумптивния баща.
Защото предмет на настоящото производство е да се докаже СЪС 100% СИГУРНОСТ, че презумптивният баша НЕ Е биологичен.
Ако ДНК експертизата беше по- евтина (а не 1000 лева) можех да я използвам. Обаче съществува рискът е да платим 1000 лева и после в мотивите да прочета, че ДНК експертизата НЕ ИЗКЛЮЧВА на 100% произхода от презумптивния баща .
Колеги, продължавам да очаквам мненията ви!.
didide

Мнениеот gery-1 » 03 Сеп 2004, 15:11

Имам голям проблем.Написала съм искова молба за оспорване на бащинсктво от бащата ,тъй като за майката строка е изтекъл.За бащата също ,но майката не оспорва ,че детето е родено от любовника й.Майка и дедето и любовника са в чужбина ,а бащата е тука.Как да докажа ,че срока за бащата не е изтекъл ,защото е изтекъл.Дали трябва да доказвам това ,ако ответника не оспорва иска.
gery-1

Мнениеот Иван » 03 Сеп 2004, 16:19

Срока за предявяване на иска е преклузивен, и подлежи на доказване факта, че не е изтекъл. Това, че майката и детето са в чужбина, е във ваша полза. Водите един свидетел, най-добре-близък роднина на майката, който казва в съда, че от забременяването майката си живее с биологичния баща и че не се е виждала въобще със съпруга си. А кога са заминали за чужбина? Ако е преди раждането, е във ваша полза.
Иван

Мнениеот 14 » 03 Сеп 2004, 21:44

Все повече колеги споделят,че едногодишният срок за оспорване на произхода от бащата ,било от раждането-за майката ,било от узнаването на раждането -от страна на посоченият в акта за раждане баща,се явява кратък.Вярно е ,че гражданското състояние на едно дете с оглед неговия произход следва да има стабилитет ,но развитието на обществото показва ,че зачестиха такива случаи,при които липсва развод ,детето е заченато от друг и той иска да го припознае ,но докато участващите в ситуацията се усетят как да реагират -и хоп-изтървали срока.Може би следва този срок да бъде променен от 1-годишен на 3-годишен. Иначе съдът следи срока служебно .Ако срокът се пропусне единствената възможност биологичният баща да фигурира като баща в акта за раждане на детето е чрез осиновяване .Последното предполага брак между рождените родители и съгласие за осиновяване от страна на посоченият в акта за раждане баща.Е,и разбира се осиовяването да е в интерес на детето ,но това може да се установи именно чрез установяване на обстоятелствата ,че биологичният баща се явява и осиновител.
14

Мнениеот shveda » 04 Сеп 2004, 10:16

Прав сте колега. Но според мен би било по-удачно ако детето също има право да оспори произхода си от съпруга на майката и срокът за това да тече от навършване на пълнолетие, т.е. по аналогия с иска за установяване на произход от бащата. Защото на практика и двата иска са много важни за установяване на гражданския статус на детето, а са решени съвсем различно от законодателя.
shveda
Потребител

Мнениеот Гери » 04 Сеп 2004, 14:59

Колега няма ДНК експертиза при която данните от анализа да съвпадат 100% тъй като говорим за два различни човешки индивида.
ДНК експертизата в "Майчин дом" - София е от 800 до 1200 лв.
Гери

Мнениеот didide » 07 Сеп 2004, 16:12

Ами аз и за това се опасявам, че чрез ДНК експертиза не мога на 100% да докажа произхода от биологичния баща, за да мога с това дефинитивно да изключа произхода от презумптивния баща.Гери написа:
didide

Мнениеот Иван » 08 Сеп 2004, 10:50

Ще напиша с други думи становището си-най-удачния вариант за вас се явява симулативния процес. Аз проведох един такъв миналата година. Самият аз бях учуден от бързината с която мина делото-искова молба, първо заседание с разпит на двама свидетели, съдебно решение. Общо около три месеца от подаване на молбата в съда до получаване на съдебното решение. Свидетелите ми бяха: единия-брат на съпруга, другия-биологичния баща. Минахме без експертиза.
Иван

Мнениеот didide » 09 Сеп 2004, 15:43

Иване, благодаря ти! Задължена съм ти!
didide

Мнениеот Иван » 10 Сеп 2004, 09:34

Пак заповядай! Успех!
Иван

Следваща

Назад към Семейни казуси