начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

съвет за ипълнителен лист

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

съвет за ипълнителен лист

Мнениеот Optimus_Maximus » 21 Фев 2005, 16:00

Управител съм на Етажна собственост. Има няколко домакинства които не си плащат сметките. Внесох молба за ипълнителен лист в СРС и получих желания изпълнителен лист. Някой може ли да ми помогне с това : сега какво да правя..
Молбата ми е по възможност отговорите да бъдат по-лесно достъпни за мен, защото не ми е изобщо ясно какво да правя оттук на нататък.
Благодаря на всички предварително за отделеното време!
Optimus_Maximus

Re: съвет за ипълнителен лист

Мнениеот 4545 » 21 Фев 2005, 16:11

Пускате молба до съответния съдия-изпълнител за образуване на изпълнтелно производство и посочвате изпълнителните способи. Общо взето това е. Успех.
4545

Re: съвет за изпълнителен лист

Мнениеот Optimus_Maximus » 21 Фев 2005, 16:30

Молбата която трябва да пусна по образец ли е или в свободен текс?
Къде е този съдия-изпълнител?
Можете ли да ми кажете нещо повече за изпълнителните способи, защото като
прочетох тук так разбрах, че те са от вида на изземване на вещи, запор на заплати и др. Аз само едим способ ли мога да упомена..или няколко..и най-неясно ми е..длъжника след като работи аз нито знам къде, нито знам какви суми получава. Един вид има ли възможност ако не посоча правилен начин за събиране на сумите да не постигна нищо?
Знам , че питам за елементарни неща, но на мен не са ми известни, а се опитвам със собствени сили да оправя нещата във входа си.
Optimus_Maximus

Мнениеот 4545 » 21 Фев 2005, 16:46

Господине, общо взето Ви трябва адвокат, но ще се опитам да бъда пълноценна.
1. Молбата е в свободен текст. 2. Написал сте, че СРС Ви е издал изпълнителните листове, следователно в Съдебно-изпълнителната служба в София, която е съседната сграда до бившия Нотариат. 3. Изпълнителните способи са не малко, а също така и има ред за събиране на допълнителна информация за длъжниците. Можете да посочите няколко изп. способа, но шансът да не получите нищо е съвсем реален.
Общо взето е това + редовно ходене по справки и куп изхабени нерви.

Ако прецените, че имате нужда от допълнителна помощ, посочете електронен адрес или тел. за контакт.

С поздрав.
4545

Мнениеот Optimus_Maximus » 21 Фев 2005, 17:19

Благодаря за дадените отговори.
Че ще имам нужда от допълнителна помощ то е ясно:))
Е-пощата би следвало да излиза като се кликне на автора, но за всеки случай
za_kontakti@abv.bg
Нека първо отида да пусна молбата до "Съдебно-изпълнителната служба в София" и ако срещна трудности ще имам и въпроси.
Така или иначе аз се сещам постоянно за един - кои изпълнителни способи са с най-големи шансове за успех?

С най-добри пожелания.
:)
Optimus_Maximus

Мнениеот 4545 » 21 Фев 2005, 17:26

Всички способи, стига да са осъществими.

Успех.
4545

Мнениеот Пионерче » 21 Фев 2005, 19:48

Не можеше ли в сумата за изпълнение да се включи и адвокатски хонорар?
Пионерче

Мнениеот Optimus_Maximus » 21 Фев 2005, 23:47

Сигурно е възможно, но аз не сам искал да ги утежнявам с допълнителни суми( и тези които дължат са много)...Нямам представа колко би взел един адвокат за това дело, но едва ли е под 50лв. Така че делото го водя сам,със собствени средства като дори не съм искал да ми платят таксата с която съм подавал молбата.Проблема беше, че се наложи да се запозная с доста закони и правилници(да не описвам какви събрания съм правил на входа, като за учебник), които отнемат мн време , а аз пък не разполагах с такова в изобилие...
Така или иначе хванал съм се сам и ще се опитам така до края, пък който с каквото може да помогне( аз не бягам от почерпка:))

Хайде със здраве!!
Optimus_Maximus

Мнениеот Иванова » 22 Фев 2005, 11:08

Нашят проблем е аналогичен, затова Ви моля да ми отговорите на въпросите:1.Имате ли Правилник за вътрешния ред в етажната собственост? 2.Как резпределяте разходите на входа (Пурнес дава свобода, каквото реши Общото събрание на входа)?3.Какви документи представихте в СРС?4.Бързо ли Ви издадоха изпълнителен лист и след това посочихте ли сметка или месторабота на лицето (а ако той е пенсионер) може ли да се даде само ЕГН-то му и от съда да издирят банковите му сметки? Моля Ви опишете ми тези неща, защото на нас ни предстои същият проблем? Писмена покана за издължаване сме връчили, подписана от лицето, но от тогава се натрупаха още сметки. Как да действаме?
Иванова

Мнениеот Optimus_Maximus » 23 Фев 2005, 16:09

Дано да бъда достатъчно изчерпателен за начина по който действах за събирането на сумите(но тук искам да вметна, че аз съм до етап изпълнителен лист-т.е. имам го). Трябва също така да кажа, че нещата не се знае до колко са еднакви- предполагам, че на такива проблеми са възможни и вариации.
Може да изглежда ненужно, но ще започна от самото начало на проблема.
Когато се нанесох във входа незнаех, че има голямо задължение към "Софийска вода" , гледах сметките на апартамента да са изчистени.
Година и половина по късно разбрах, по залепена обява-сметка от "Софийска вода", че дължим над 2000 лева.
Естествено, или касиера не е платил или просто не са събрани всички пари.
Оказа се, че 4 домакинства са длъжници от повече от 4години...
1. Станах управител на входа(направи се общо събрание)
2. От общината получих съответния документ заедно с една книжка(и честно казано благодарение на нея ми стана ясно какво да правя,не че не съм използвал помощта на мн приятели и на нета)
3. Правилник за вътрешния ред в етажната собственост нямаше. Аз направих и се прие. Но той по принцип не е необходим за делото.Сумите за които споменавам са натрупани по време когато не е имало такъв.И тук всъщност беше при нас проблема, че единственото доказателство за сумите е тетрадката, където са вписвани вземанията. Оказа се , тя си е достатъчно доказателство.
4.И така започнах по книжката( наръчник на домоуправителя)
5. Направих общо събрание за приемане на Правилник за вътрешния ред в етажната собственост и за сумите, които се събират по отделните пера на входа(асансьор,почистване, осветление и вода, защото сме на общ водомер). Това както споменах се оказа ненужно за конкретния случай, но е необходимо за в бъдеще.
6.Държа да отбележа, че всички събрания, които съм правил и ще правя ги изпълнявам стриктно по ПУРНЕС.
7.Направих събрание за събиране на дължимите суми по съдебен ред (най- важното нещо).
8. Връчих писмени молби на длъжниците за доброволно изпълнение на плащането. Минималния срок е 7 дни...(аз им дадох 10).
9. След като мина срока и те естествено не се бяха издължили пуснах молба в районния съд.
10.Има такса съобразно изискуемата сума.
11.Имах няколко призовки за даване на подробна справка за дължимите суми.Така и не ми беше ясно какво точно искат...след делото разбрах..ама заради това за малко да ми го отхвърлят...имаха разбиране ...в съда..:))
12.Имам изпълнителен лист..

Знам ,че независимо от многото писане мн неща са неясни като документи и как точно изглеждат( с тях имах истински безсънни нощи),така че ако някой има нужда бих му пратил моите образци...само ще ми трябра малко време да ги подготвя..дори ако се наложи ще се срещнем и ще му покажа моите.
Някой навътре в нещата сигурно му изглежда лесна работа и дори сигурно би се смял за нещо толкова елементарно(кви дела се водят) ама при липса на пари така е!

На това какви документи съм дал в СРС :
1. Молба за издаване на изпълнителен лист
2.Копие от решението на общото събрание за събиране на сумите по съдебен ред
3. Копие на всички страници от книгата за събиране на сумите
4.Копие от молбите за доброволно изпълнение
5.По - късно ми поискаха и копие от решение на общото събрание, че съм избран за управител( аз дадох и копие от самото удостоверение дадено ми от общината)

Ако има въпроси и стига да съм в състояние ще отговоря.
Optimus_Maximus

Мнениеот ADV. » 23 Фев 2005, 16:22

Браво Optimus_Maximus!!!Вие сте доказателство, че човек каквото и да е завършил, ако има малко акъл в главата, находчивост и желание може да се справи с неща, които далеч не са му по специалността.Само от любопитство питам с какво се занимавате? Аз съм адвокат.
ADV.

Мнениеот Optimus_Maximus » 23 Фев 2005, 16:29

Искам само да помоля модераторите на форума(предполагам че има)
ако могат да преместят темата в друг раздел на форума , че аз нещо обърках нещата , незнам как я сложих в семейни, но мисля че мястото и е в взаимопомощ..
И също така ако могат да коригират името на темата..в бързината съм изпуснал
"з" ..така при търсене на изпълнителен лист ще се вижда и тя.
Optimus_Maximus

Мнениеот Optimus_Maximus » 23 Фев 2005, 16:32

летец-пилот
Optimus_Maximus

Мнениеот Optimus_Maximus » 23 Фев 2005, 23:41

Моля, ако някой се е занимавал с подобни неща или знае как се пише молба до съдия-изпълнител да ми изпрати на посоченият e-mail. Като изпълнителни способи е решено да се използват удържане на сумите от заплати и вземане чрез движими вещи.
Предварително благодаря за което.
Optimus_Maximus

Мнениеот scribtor » 25 Фев 2005, 01:47

Optimus_Maximus, princips juventutis, pater patriae et pontifex maximum!
С тежка задача си се захванал, неприятна, непосилна....
Аtque vale Restitutor orbis
Аватар
scribtor
Потребител

Мнениеот нина » 01 Мар 2005, 05:01

може към задълженията да се включи и хонорара на адвоката!
Просто в описа на всички дължими суми по месеци се дописва и сумата платена за адвокат!
нина

Мнениеот Optimus_Maximus » 02 Мар 2005, 16:05

..а когато длъжниците са няколко има ли значение как се разпределя хонорара.
дели се на броя длъжници..или пропорционално на задължението им..
Optimus_Maximus

Мнениеот evgo » 08 Мар 2005, 15:57

Хареса ми амбицията Ви, затова ще Ви отделя малко време.
За начините за съдебно събиране на вземането: на основание чл.323 ал.3 ГПК трябва да укажете на СИ начин на изпълнение. Тези начини могат да бъдат:
- ако длъжниците работят - запор на трудово възнаграждение, трябва да посочите местоработата и адрес
- ако са пенсионери - върху пенсията, при съобразяване на чл.341 ГПК
- независимо какви са - запор върху банкови сметки, поискайте от СИ да изпрати запитване до съответната данъчна дирекция информация за притежавани от длъжниците сметки, както и недвижими имоти
- поискайте възбрана на тези недвижимите имоти. Това действа повече психологически /понеже тук сумите са сравнително малки/, но съм свидетел на продажба на имот за задължение от 2000 лв.
- поискайте налагане на запор на движимите вещи в дома на длъжниците
Най-напред разяснете на длъжниците, че щом сте достигнали на тази фаза, за тях измъкване няма, и че всяко следващо действие на СИ ще ги вкарва в още разходи. Обърнете им внимание, че можете да си наемете вече адвокат, чийто хонорар ще трябва също да плащат те. Хонорара е добре да бъде пропорционален на задълженията, макар, че и другото не грешно. Сега правилата определяте Вие.
evgo

Назад към Семейни казуси