Здравейте,
Притежавам имот, в жилищен блок, състоящ се от Апартамент № 5, Апартамент № 6. на същия етаж, Магазин и Гараж, придобити през 1999г. Сключих брак през 2002г. Със съпруга ми живеем в Ап. №5, който е семейното ни жилище. Мой наследник е единствения ми син, съпругът ми има двама сина.
Въпросът ми е :
- дали целият имот, или само семейното жилище са / или не са / съпружеска
имуществена общност ?
- мога ли да се разпореждам еднолично с целия имот, или с част от него ?
- кой наследява в вслучай на моята смърт ?
Ще съм ви много благодарна за отговорите.
Вики
- Дата и час: 24 Ное 2024, 15:24 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Съпружеска имуществена общност ?
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
8 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Съпружеска имуществена общност ?
Доколкото разбирам от питането Ви описаният имот е придобит от Вас преди да сключите брака. Ако това е така, имотът е лична Ваша собстевеност и не представлява съпружеска имуществена общност по смисъла на СК. В този случай при развод ще има значение жилището, в което живеете, което е "семейно" по смисъла на закона и неговото предоставяне за ползване е въпрос, който съдът решава в зависимост от това на кой родител след прекратяване на брака ще бъдат предоставени за упражняване родителските прова. Що се касае за разпореждането с жилището това можете да направите с имотите, които не са "семейно" жилище без за това да Ви е нужно съгласието на съпруга Ви. Със "семейното" жилище можете да се разпоредите със съгласието на съпруга Ви, дадено пред нотариуса. Можете и без него да го направите ако попълните декларация, че това жилище не е "семейно". Ако не се разведете в случай на смърт съпругът Ви и роденото от Вашия брак с него дете ще Ви наследят-всеки по 1/2 ид. част от всичко, което сте притежавали.
- Alisa
1. СИО е само придобитото по време на брака-движими и недвижими вещи. Всичко придобито преди брака е лично и можеш да се разпореждаш с него.
2. Със семейното жилище можеш да се разпореждаш само след негово съгласие , ако не е съгласен-с разрешение на съда, който да реши дали не вредиш с тази сделка на семейството си.
3. След вашата смърт наследяват децата и съпругът Ви. По отношение на наследяването има значение бракът от колко години е, дали сте осиновила децата му и т.н.
2. Със семейното жилище можеш да се разпореждаш само след негово съгласие , ако не е съгласен-с разрешение на съда, който да реши дали не вредиш с тази сделка на семейството си.
3. След вашата смърт наследяват децата и съпругът Ви. По отношение на наследяването има значение бракът от колко години е, дали сте осиновила децата му и т.н.
- verity63
- Младши потребител
Благодаря, Alisa, благодаря, verity63 !
Уточнявам:
Женени сме от 3 години. Аз съм на 54г., съпругът ми- на 62 г., деца от брака нямаме , моят син от първия брак е на 34г., неговете двама сина от преден брак , които не познавам, са на 36 и 38 г.Не сме ги осиновявали. И тримата са семейни и живеят в чужбина. Бихте ли могли да ми кажете :
1. Вслучай на развод , може ли съдът да предостави за ползванена съпруга
ми “семейното жилище” ? Например на основание на това, че аз бих могла да
живея в другото жилище, което не е семейно, а той да остане да
ползва “семейното” , защото, горкият, няма собствено ?
2. В случай на моята смърт, наследяват ме съпругът ми и синът ми всеки по 1/2
ид. част от всичко. А в случай на последваща смърт на съпруга ми –
синът ми ли остава единствен наследник на моята лична собственост, или
дели със синовете на съпруга ми всеки по 1/3 ид. част ?
3. Къде да подам декларация без негово съгласие, че това жилище не
е "семейно", като то е декларирано в Данъчната служба като основно.
Благодаря ви още веднъж, Вики
Уточнявам:
Женени сме от 3 години. Аз съм на 54г., съпругът ми- на 62 г., деца от брака нямаме , моят син от първия брак е на 34г., неговете двама сина от преден брак , които не познавам, са на 36 и 38 г.Не сме ги осиновявали. И тримата са семейни и живеят в чужбина. Бихте ли могли да ми кажете :
1. Вслучай на развод , може ли съдът да предостави за ползванена съпруга
ми “семейното жилище” ? Например на основание на това, че аз бих могла да
живея в другото жилище, което не е семейно, а той да остане да
ползва “семейното” , защото, горкият, няма собствено ?
2. В случай на моята смърт, наследяват ме съпругът ми и синът ми всеки по 1/2
ид. част от всичко. А в случай на последваща смърт на съпруга ми –
синът ми ли остава единствен наследник на моята лична собственост, или
дели със синовете на съпруга ми всеки по 1/3 ид. част ?
3. Къде да подам декларация без негово съгласие, че това жилище не
е "семейно", като то е декларирано в Данъчната служба като основно.
Благодаря ви още веднъж, Вики
- Виктория
Няма хипотеза, в която съдът да присъди след евентуален развод ползването на семейното жилище на съпруга Ви, тъй като то е лична Ваша собственост, придобита преди брака и защото нямате родени от брака непълнолетни деца, чието отглеждане да налага това. Така, че спокойно.
Ако нямате развод и Вие починете преди съпруга си той и Вашето рождено дете ще наследят по 1/2 ид. част от цялото Ви имущество. А след евентуалната смърт на съпруга Ви, неговите деца ще го наследяват в равни части, но не и Вашето дете. Тъй като е доста несправедливо от Вашия труд и живот да се облагодетелястват в крайна сметка чуждите деца според мен е по-разумно преживе да прехвърлите на своето дете или на внуче /ако имате такова и желаете, разбира се/ част или цялото си имущество, а ако желаете все пак да подсигурите съпруга си в случай, че той Ви надживее-да му учредите /запазите/ право на ползване върху едно от жилищата, като по този начин собствеността ще е например на детето Ви, но докато съпругът Ви е жив, ще може спокойно да си живее в жилището.
Ако нямате развод и Вие починете преди съпруга си той и Вашето рождено дете ще наследят по 1/2 ид. част от цялото Ви имущество. А след евентуалната смърт на съпруга Ви, неговите деца ще го наследяват в равни части, но не и Вашето дете. Тъй като е доста несправедливо от Вашия труд и живот да се облагодетелястват в крайна сметка чуждите деца според мен е по-разумно преживе да прехвърлите на своето дете или на внуче /ако имате такова и желаете, разбира се/ част или цялото си имущество, а ако желаете все пак да подсигурите съпруга си в случай, че той Ви надживее-да му учредите /запазите/ право на ползване върху едно от жилищата, като по този начин собствеността ще е например на детето Ви, но докато съпругът Ви е жив, ще може спокойно да си живее в жилището.
- Alisa
Много благодаря Ализа,
Добре, прехвърлм чрез Дарение на сина ми целия имот, включително "семейното " жилище със съгласието на съпруга ми . За да даде съгласието си , аз награждавам съпруга си при Дарението учредяване на право на ползване ( и за двама ни ), но само върху "семейното " жилище .
За себе си запазвам правото на ползване върху целия имот.
Но тогава - при евентуален развод какво става с ползването ?
...Защото семейните ни отношения никак не са розови.
Може ли да му учредя право на ползване така ,че :
1. той да може да го ползва само докато сме женени, а не и след развод ?
2. само ако останем женени , неговото право на ползване да остане пожизнено
след моята смърт ?
Уф ! Каквото човек сам си направи, и най-големия му враг май не може ...
Добре, прехвърлм чрез Дарение на сина ми целия имот, включително "семейното " жилище със съгласието на съпруга ми . За да даде съгласието си , аз награждавам съпруга си при Дарението учредяване на право на ползване ( и за двама ни ), но само върху "семейното " жилище .
За себе си запазвам правото на ползване върху целия имот.
Но тогава - при евентуален развод какво става с ползването ?
...Защото семейните ни отношения никак не са розови.
Може ли да му учредя право на ползване така ,че :
1. той да може да го ползва само докато сме женени, а не и след развод ?
2. само ако останем женени , неговото право на ползване да остане пожизнено
след моята смърт ?
Уф ! Каквото човек сам си направи, и най-големия му враг май не може ...
- Виктория
Виктория,
Цялото така описано имущество е Ваша лична собственост, която не е СИО, като можете да се разпореждате с нея без изключение, освен с апартамента - семейното жилище. В този случай съгл.чл.23 СК ,е необходимо и съгласие на съпруга несобственик. В случай , на вашата смърт наследници с равен дял са мъжът Ви и синът ви, като се анследява цялото имущество. Ако искате да защитите синът си - най-добре е да му прехвърлите цялото си имущество, освен семехното жилище чрез фиктивна покупко-продажба.
MONTESKIO
Цялото така описано имущество е Ваша лична собственост, която не е СИО, като можете да се разпореждате с нея без изключение, освен с апартамента - семейното жилище. В този случай съгл.чл.23 СК ,е необходимо и съгласие на съпруга несобственик. В случай , на вашата смърт наследници с равен дял са мъжът Ви и синът ви, като се анследява цялото имущество. Ако искате да защитите синът си - най-добре е да му прехвърлите цялото си имущество, освен семехното жилище чрез фиктивна покупко-продажба.
MONTESKIO
- monteskio
- Активен потребител
Виктория, не прехвърляйте с дарение, тъй като съпругът ви има право на запазена част от наследството което ще оставите / недай си боже да ви надживее/ и ще може да иска намаляване на дареното до размера на запазената си част / до 1/3 мисля че беше/, така, че само възмездна сделка ви устройва- продажба, замяна, договор за издр. и гледане. А в наследството ви влизат всички имоти, в т.ч. и другото жилище, така, че най- добре наемете си читав адвокат и преживе си оправете имотните въпроси, но не забравяйте себе си, в смисъл- не забравяйте да си запазите правото на ползване на едното жилище поне- за себе си. И аз имам деца и не зная утре като влезнат в дома ми техните половинки какво ще стане с мен. Така, че внимавайте! А що се отнася при развод? Да, може съдът да му предостави ползването на семейното жилище- но само за определен срок- мисля че мах. бе до 6 месеца, през който период той е длъжен да ти плаща наем. Така, че те устройва развод , а ако реши да кротне- няма пречка след като прехвърлите всичко на детето си да съжителствате на семейни начала с него.
- адресат
8 мнения
• Страница 1 от 1
|
|