начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Има ли срок декларацията с родителско разрешение?

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Има ли срок декларацията с родителско разрешение?

Мнениеот maria bs » 13 Апр 2005, 12:00

Здравейте, въпросът ми е следния: има ли срок декларацията с която съпругът ми дава съгласие да пътувам извън страната с детето ни?Декларацията която той изготви е от ноември 2003 година.Той в момента не е в България и няма достъп до Българско посолство за да издаде нова!
Благодаря ви предварително!
Мария
maria bs

Re: Има ли срок декларацията с родителско разрешение?

Мнениеот иванова » 13 Апр 2005, 13:58

Зависи как е направена декларацията Ви и дали не е за изрично посочна страна а да смятате да пътувате в друга. Определени държави, като Гърция например, искат да е преведена на съответния език и заверена в тяхното консулство или посолство. .
иванова

Мнениеот maria bs » 13 Апр 2005, 16:11

Не е посочен нито срок в който е валидна нито определена държава.
Съпругът ми работи във Франция и пътуването ще е до там.
Благодаря за бързия отговор госпожо Иванова!
maria bs

Мнениеот Галина » 13 Апр 2005, 18:18

Какво значи,че няма достъп до посолството? Ако е легално-няма проблем,но ако не е....................?! Явно въпросът е тук. Съмнявам се,че с декларация за съгласие,подписана преди повече от 1,5 години няма да има проблем.
Галина

Мнениеот ива » 13 Апр 2005, 18:46

Декларацията е предназначена за българските ГКПП -да може детето законно да напусне пределите на РБългария. Когато детето е придружено от другия родител не би следвало на границата да Ви създадат проблем,още повече , че декларацията не е ограничена със срок и държава. Всичко зависи от ГКПП.
ива

Мнениеот x » 13 Апр 2005, 18:47

Вижте каквор дали има или няма срок зависи от това дали в текста й се съдържа такъв - ако не е поставено ограничение, то би следвало да няма такова.
x

Мнениеот maria bs » 13 Апр 2005, 19:59

Съпругът ми е съвсем законно във Франция,но работи като военен и в момента е извън страната а ние ще пътуваме ден или два след като той се прибере във Франция.Та поради тази причина няма достъп до посолството!
Най добре ще е да попитам на летището службите които отговарят за въпроса.Аз също смятам че щом не е обявен срок на валидност на декларацията няма да имам проблем и за това попитах.
Благодаря на всички!
maria bs

Мнениеот иванова » 15 Апр 2005, 09:56

Щом не е упоменат срок и държава, не би следвало да имате проблем. Но знае ли човек, какво ще му дойде на акъла на служителя на ГКПП. Аз лично през 1999 г. , когато все още имаше визи, пътувах с детето и дори ме пуснаха без декларация, но се наложи на дълго да обяснявам, че бащата се е съгласил да има детето паспорт /нали без него вия подпис не може/, че после се е съгласил пред съответното посолство и има издадена виза и че е повече от ясно , че щом има виза, значи ще пътува. А тъпия митничар ми каза / прав си беше, де/, че той може да е съгласен детето да има паспорт, да има виза, но не й да пътува.Но с много уговорки ме пусна. Така че, какво да ви кажа...
иванова

Мнениеот maria bs » 15 Апр 2005, 12:36

Въпреки че съм сигурна в документите които имам, се моля единствено да попаднем със синът ми на свестен и разбран служител!!!
Приятен ден!
maria bs

Мнениеот иванова » 15 Апр 2005, 12:43

Приятна пътуване и специални поздрави на Франция. Благородно Ви завиждам!!
иванова

Мнениеот danni » 16 Апр 2005, 04:09

Interesno za kakvo shte e na deteto visata i pasporta, ako njama da putuva? Absurdno, nali?
Bivshijat mi suprug zhivee v London ot 2000 g. Prez 2003 g. mi izdade pulnomoshtno, s koeto deklarira che mi dava pravo da vzemam reshenija i da podpisvam vsichki dokumenti svurzani s putuvane na deteto ni v chuzhbina, kogato namerja za dobre i za kakuvto period namerja za dobre. Naj otdolu pishe che pulnomoshtnote e bezsrochno i vazhi do ottegljaneto mu. Na bazata na tova pulnomoshtno prez oktomvri 2003 g. poluchihme emigrantski vizi (az i dushterja mi za Canada), prez dekemvri sushtata godina tja mu hodi na gosti za Koleda i Nova godina. Prez januari 2004 g. specialno otidoh do letishteto v Sofia da razgovarjam s granichna policija dali tova pulnomoshtno e oshte validno i sluzhiteljat mi kaza che njama problem. No na 21 januari predi da se kachim na samoleta, sluzhitelkata mi kaza - Pulnomoshtnoto njama srok, tozi put shte vi pusna, no za sledvashtijat da si znaete, che ne trjabva da e po-staro ot 6 meseca.

Sega leko shte otklonja temata, tuj kato i az imam vupros svurzan s putuvane ot i za Bulgaria.
Predi zaminavaneto ni za Canada (2004 g.) az se svurzah s nego, za da utochnim po kakuv nachin shte izprashta izdruzhkite (vse oshte 15 lv. na mesec) i che e redno da gi uvelichi malko. Te i za Bulgaria sa smeshna suma, puk toj zhivee v Anglia. Togava se prikljuchi s mirnoto ni obshtuvane, zapochna da me zaplashva che shte ottegli deklaracijata si i t.n. Takiva pritesnenija bjaha dokato se kachihme na samoleta... Ot togava sprjah da go zakacham za izdruzhki. Tuk v Canada zhiveem s mojat prijatel, kojto ni e sponsor i e poel angazhimenta da ni podsigurjava hrana, obleklo i podslon i go pravi. No za men tozi chovek ne e prosto "viza za Canada", a chovekut, s kojto smjatam da prekaram ostatuka ot zhivota si, obicham go i go cenja. Ot svoja strana az poemam djal ot razhodite na semejstvoto ni. Prez ljatoto na 2004 g. pochti se pomolih na bivshija mi suprug da vzeme deteto za malko pri nego, zashtoto tja imashe ednogodishna viza za Anglia, no toj mi otgovori, che e umoren, ima nuzhda da si pochine i si zaminava za Bulgaria sam, bez vtorata si supruga. Az raboteh i se nalozhi da namerja chovek, kojto da gleda deteto prez vakancijata dokato sum na rabota, zaplatih za tova i tochka. Prez dekemvri 2004 g. toj se obadi po telefona i kaza, che ot sega natatuk iska da bude po-dobur bashta, ne kakto predi i da izprati malko pari na deteto. Izprati 395 kanadski dolara, koito sa malko poveche ot 400 BG leva (tova e za cjalata 2004 g.) Otnovo mu prostih za minaloto. Kaza che za Koleda shtjal da hodi v Italia i prez novata godina shte izprati pak pari. Minaha se 2-3 meseca i az go popitah v email kolko pari shte izprashta i na kakuv period, za da mozhem da si napravim i nie budgeta. Toj otnovo se nahvurli sreshtu men, che izkarval mnogo pari, no i mnogo harchel i ne mozhel da poema angazhimenti da prashta pari. V nachaloto na mart deteto mu poiska 90 CAD za vakancionen lager i 150 CAD za uchastie v sustezanie po gimnastika kakto i da se suglasi tja da otide pri nego na gosti, no i da si otide v Bulgaria prez ljatoto. Toj otgovori sled njakolko dni, che go tursela samo kogato da iska pari (a tova e za purvi put, tja e pochti na 11 g.) ili da iska razreshenie da si otide v Bulgaria. Inache ne se seshtala da mu prashta emaili i ne se obazhdala na baba si v BG po telefona. Deteto beshe mnogo naraneno, oburkano i t.n. I taka da ne razkazvam istorijata po-natatuk s razmenenite e-maili, no posledno ustanovih, che shtom sme postojanno prebivavashti v Canada, az imam roditelskite prava i poslednata deklaracija, kojato toj e izdal e ot Anglia, njamam nuzhda ot nova deklaracija, za da napusnem Bulgaria prez ljatoto i da se vurnem v Canada. Problemu e, che:
1. toj ima pravo da si ottegli deklaracijata, kogato pozhelae
2. Za da mozhe sudut da reshi dali tja mozhe da napusne stranata, deloto produlzhava 6 - 9 meseca, a az trjabva da se vurna na rabota, a deteto na uchilishte
3. Sled 2 godini izticha pasporta i, i otnovo trjabva suglasieto na bashtata, za izdavane na nov
4. Sled 2 godini shte kandidatstvame za kanadsko grazhdanstvo i otnovo se iska negovoto suglasie.
Ako zaveda delo za izdruzhka ot Canada, tova mnogo shte go razgnevi i mozhe, "zaradi sporta" da mi suzdava problemi. Dostatuchno e da me durzhi v naprezhenie. Ima li nachin da polucha pravoto az da reshavam za vsichki tezi neshta i da podpisvam dokumenti ili trjabva da se ostavja da mi lazi po nervite, da me manipulira i da kontrolira zhivota mi, dokato deteto porastne, a toj da si zhivee zhivota? (Tova go pravi veche 9 godini) V Canada sushtestvuva ponjatieto "Pulni roditelski prava")Sole custody), pri koito roditeljat, kojto se grizhi za deteto ima vsichki prava da vzema reshenija, a drugijat roditel ima pravoto na vizhdane na deteto i saotvetno zadulzhenieto da plashta izdruzhka.
Blagodarja vi predvaritelno!
danni
Младши потребител

Мнениеот Пролет » 21 Апр 2005, 12:06

Аз на Ваше място бих завела дело в Канада за получаване на sole custody. Мисля, че имате много добри шансове да го получите. После си кандидатствате за канадско гражданство и тогава не би трябвало да Ви е необходимо съгласието на бащата, а като получите гражданство - Вие и детето - пътувайте си до България, колкото си искате, Гранична полиция не изисква декларации от другия родител, когато децата са с двойно гражданство. Но все пак, консултирайте се предварително с адвокат в Канада.
Пролет

Мнениеот danni » 22 Апр 2005, 02:50

Da, v ponedelnik imam sreshta s advokat. V godinata, kogato mozhem da kandidatstvame za grazhdanstvo izticha pasportut na deteto. Posle ne znam kak shte vadja bulgarski pasport. Ili ako tja veche ima kanadski, bulgarski njama da i trjabva. Sushto iskam tozi, taka narechen bashta, da zapochne da plashta izdruzhka. Ako se grizheshe finansovo za tova dete pone malko, njamashe da imame tezi problemi. Celijat problem e v parite. Toj ne iska da dava pari za neja. Az puk mislja, che e krajno vreme da plashta. Minaha 9 godini ot razvoda, ostavat oshte 8 do pulnoletie.
Blagodarja za suveta!
danni
Младши потребител

Мнениеот irina vernet » 23 Апр 2005, 13:18

Sazaljavam, che vi kazaha, che ako deteto e dvoen grazdanin ne tarsjat deklaracija ot bashtata..... izobshto ne e vjarno.
Sinat mi e s dvoino grazdanstvo i vseki pat, kogato sam si v Balgarija i trjabva da se pribirame v France na granicata v BG imam problem s deklaracijata i trjabva na dalgo i na shiroko da objasnjavam, che bashtata e francuzin, che se pribirame vav Francija i che deklaracija e nuzna, ako bashtata e balgarin i ne zelae deeto mu da izleze ot Balgarija. Za sega uspjavam, no vsjako patuvane e svarzano s nervi.
Znaja, che ne vi uspokojavam, no kao mozete da da ne patuvate za Balgarija e dobre, MAKAR che, spored men vashijat saprug samo vi zaplashva, zashtoto edva li shte si ottegli deklaracijata.... oshte poveche ako si hodite do Balgarija izobshto ne go preduprezdavaite i treto napravete si prodalzenie na pasporta na deteto prez konsulstvoto v Canada kato predostavite zavereno kopie ot negovata deklaracija katopravite iskaneto.
Dano sam vi polezna
Inadanni написа:

> Da, v ponedelnik imam sreshta s advokat. V godinata, kogato
> mozhem da kandidatstvame za grazhdanstvo izticha pasportut na
> deteto. Posle ne znam kak shte vadja bulgarski pasport. Ili ako
> tja veche ima kanadski, bulgarski njama da i trjabva. Sushto
> iskam tozi, taka narechen bashta, da zapochne da plashta
> izdruzhka. Ako se grizheshe finansovo za tova dete pone malko,
> njamashe da imame tezi problemi. Celijat problem e v parite.
> Toj ne iska da dava pari za neja. Az puk mislja, che e krajno
> vreme da plashta. Minaha 9 godini ot razvoda, ostavat oshte 8
> do pulnoletie.
> Blagodarja za suveta!
irina vernet

Мнениеот Пролет » 23 Апр 2005, 22:36

Това, че граничните полицаи Ви правят проблеми, противоречи на собствените им правила, които са публикувани на адрес: http://www.nsgp.mvr.bg/Guide/tr_persons.htm.
Пролет

Мнениеот danni » 24 Апр 2005, 10:09

Az im znam pravilata, no te ne si gi znajat. Specialno ot praven otdel na MVR mi kaza chovek, che trjabva da nosja slednite dokumenti: - akt za razhdane, kopie ot brakorazvodnoto reshenie, permanent resident card i poslednata deklaracija ot bashtata, kojato e izdadena ot chuzhbina. Kazaha mi sushto, ako imam problemi na granicata, trjabva da dokazha, che deklaracijata e bezsrochna. Osven tova nie ne zaminavame za Canada, a se vrushtame v Canada.
Sushto se sumnjavam bashtata da si ottegli deklaracijata, kakto i sum pochti ubedena, che shte dade nova deklaracija, purvo, zashtoto predpolagam e ubeden, che e po-dobre deteto da e v Canada, vmesto v BG; vtoro, zashtoto toj edva li ja iska v UK i treto, zashtoto dori i da ja iska, az njama da dam deklaracija, nito puk toj ima roditelskite prava, koeto se iziskva ot imigracionnite vlasti v UK, nito puk deteto iska da zhivee pri nego. Vsichko, koeto toj pravi, go pravi za da dokazva pred sebe si kolko e velik i kolko sum zavisima ot nego. V krajna smetka, obache, ne mu znam akyla i ne iskam da platja $4000, za da se pritesnjavam dva meseca prez ljatoto, vmesto da si pochivam. Ne moga da se skrija, che sum v BG, zashtoto negovite roditeli zhivejat v sushtija grad. Opletena rabota. Izvodut e che v Bg zakonite ne zashtitavat pravata na roditelite, koito sa poeli otgovornostta da se grizhat i da otglezhdat deteto si. I tova, koeto se kazva v reshenieto na suda "roditelskite prava se davat na ...", trjabva da bude promeneno na "roditelskite zadulzhenija se davat na ...". Pravata i pretenciite gi ima drugijat roditel. I problemut ne e samo v moja sluchaj. Ima tolkova roditeli, koito stradat i zhivotut im ostava ograben i pozhertvan, dori ne moga da kazha, che e v imeto na deteto, no v imeto na prostotijata na drugija roditel.
Blagodarja vi che spodeljate ideite si i patilata si!
Danni
danni
Младши потребител

Назад към Семейни казуси