начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

За болничните по време на бременност и за заплащането след т

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

За болничните по време на бременност и за заплащането след т

Мнениеот СърДечко » 08 Юни 2005, 20:41

Питането ми е следното: още от края на 4 месец на бременността съм в болничен,подновяван на всеки 30 дни от ЛКомисия.Днес са ми превели заплатата на картата и ..какво се оказва????Само 150 лева.Да уточня-135-те дни болничен за бременност и раждане ми изтичаха по принцип на 27.06. Звъних веднага в счетоводството и ми обясниха-тъй като сума сумарум съм надхвърлила 6 месеца болничен общо-ако съм била болна,трябвало да мина на ТЕЛК,но моят случай е друг-бременност и раждане и затова щяло да ми се плаща по 150 лева-минимална работна заплата-докрая на болничните.
Питането ми е-така ли е наистина?Споделете,ако имате опит.

[%sig%]
СърДечко

Re: За болничните по време на бременност и за заплащането сл

Мнениеот shanan » 08 Юни 2005, 21:19

много интересно, в закона пише - 90% от заплатата за срока на тези 135. при мен е същата ситуация, в смисъл, че от десет дни съм в 45 дневен болничен преди раждане, ...аз имам 4 месеца болнични преди да започне този за 45 дни, естествено ще мина шестте месеца, да видим какво ще кажат специалистите. държавен служител съм.
shanan
Младши потребител

Мнениеот damyanov » 09 Юни 2005, 09:24

Без да претендирам за изчерпателност обезщетението което ти се изплаща по време на болнични е уредено в чл. 41, ал 1 КСО, т.е. 6 месеца преди да излезеш в болнични. 45 дни преди раждането болничните се прекъсват и илизаш в отпуск поради бременност, раждане и осиновяване - чл. 163, ал.1 КТ. След като ти изтекат тези 135 дни отпуск които се плащат по 90%, ако решиш да ползваш отпуск за отглеждане на дете до 2 год възраст ще получаваш по 1 МРЗ. С една дума обобщение - трябва да ти платят 90% до 27.06, а след тази дата по 1 МРЗ
damyanov
Младши потребител

Мнениеот иванова » 10 Юни 2005, 09:27

Нищо подобно колега. Точно тези 45 дни преди да родиш излизаш в болнични поради бременост и раждане, и остатъка до 135 се ползват след раждането.
Тогава се заплаща 90% от възнаграждението. Ако пък се ползват болнични преди този срок, възнаграждението трябва да е 80%.
А така нареченото майчинство не е 1 МРЗ, а 130 лева.
иванова

Мнениеот ELI » 10 Юни 2005, 09:32

ako e obiknowen bolni4en - 90%, pri bremennost i rajdane - 100 %, a sled tova 130.00 leva do naWAR6VANAE 2 GOD. NA DETENCETO.
ELI

Мнениеот damyanov » 14 Юни 2005, 10:44

Колежке, бъркате отпуск поради бременност и раждане с болнични. Моля Ви прочетете си КТ - там ясно пише отпуск посочил съм и нормата - чл. 163, ал 1 Кодекс на труда
damyanov
Младши потребител

Мнениеот СърДечко » 14 Юни 2005, 14:33

В крайна сметка не разбрах-аз ли съм правата,тоест,по 90% ли е трябвало да получавам или както смятат те-по 150 лева-МРЗ-понеже съм нямала нетно трудово възнаграждение в предходните месеци?

[%sig%]
СърДечко

Мнениеот aia » 15 Юни 2005, 09:18

Доколкото разбрах Вие сте в болничен от четвъртия месец на бременността. За периода, в който сте били в болничен ви се изплащат 80% от среднодневното брутно трудово възнаграждение за последните шест месеца, преди месеца, за който се отнася болничния. Така всеки следващ месец се изчислява на база предишните шест и сумата намалява, защото за предходния месец доходът ви е сумата по болничния а не заплатата ви. Стигаме до 45 дни преди раждането. Пак се изчислява на база среднодневното брутно трудово възнаграждение за предходните шест месеца. Във вашия случай това включва само един или два месеца работната ви заплата и останалите четири или пет - обезщетенията за болничен. За тези 45 дни преди раждането и 90 дни след това ви се изплащат 90% от СРЕДНОДНЕВНОТО БРУТНО ВЪЗНАГРАЖДЕНИЕ ЗА ПРЕДХОДНИТЕ ШЕСТ МЕСЕЦА.За този период в закона има ограничение, че сумата, която ще получавате не може да е по-малка от МРЗ. Ако сумата, която се получи при гореописаните изчисления е по-малка от МРЗ /150лв./, тогава ви се изплащат 150 лв.
Върху болничния поради общо заболяване и обезщетението за бременност и раждане се начисляват само здравни осигуровки за сметка на работодателя в р-р на 4,2%. За ваша сметка няма никакви удръжки.
Вижте си фишовете за заплати и сама си проверете дали сте получили толкова, колкото е трябвало.
Успех.
aia
Младши потребител

Мнениеот СърДечко » 15 Юни 2005, 09:28

Уважаема Айя,благодаря за намесата по темата ми.Пазя си фишовете за заплати и от тях е видно,че в периода на болнични заплатата ми е над два пъти над минималната работна заплата.Ето,поради тази причина съм учудена от двойно намаленото ми за месец май възнаграждение-тоест.МРЗ.
СърДечко

Мнениеот damyanov » 20 Юни 2005, 08:18

Уважаема aia! Въобще не сте права да твърдите, че обезщетенията се изчисляват на база 6-те месеца предхождащи месеца за който се изплаща обезщетението, както го твърдиш. И на теб и на колежката иванова казвам - отворете и си прочете закона - КСО и тогава говорете и пишете постинги по форумите. Не обърквайте хората с грешни заключения.
за Сърдечко: за периода на болничните - от началото им докато излезете в отпуск поради бременност и раждане - 80 % от БРУТНАТА Ви заплата - не НЕТНАТА. за 135-те дни на отпуска поради бременност и раждане - 90 % от БРУТНАТА Ви заплата. След изтичане на този отпуск - по 130 лв докато детето навърши 2 г. Мисля, че по-ясно няма как да бъде казано.
damyanov
Младши потребител

Мнениеот shanan » 20 Юни 2005, 23:30

моята заплата в последните четири месеца в които съм в болнични намалява с всеки месец, а сега когато вече съм в 45 дневния за раждане е извендъж по-висока от всички?!? не съм проверявала в счетоводството, просто се чудя...
shanan
Младши потребител

само да се похваля!

Мнениеот СърДечко » 22 Юни 2005, 18:51

Минавам само за да се похваля,че нещата се разрешиха.правото е било на моя страна.От счетоводството ми обещаха,че другия месец ще ми се преведе остатъка от този + коригирана(последна ;-))заплата.Сега остава само да изчакам.Радвам се,че всичко,както изглежда,ще завърши благополучно.
СърДечко

Мнениеот аia » 23 Юни 2005, 12:07

Здравейте.
Сега влизам във форума и се радвам, че нещата са се развили добре за вас.
До damyanov.
След като си позволявате да съветвате другите би трябвало и сам да спазвате съветите си.
Средно дневно брутно възнаграждение е равно на сбора от брутния доход плюс обезщ съгл. чл.40 ал.1 КСО плюс чл.41, ал.2 КСО, разделено на бр. на работните дни за предходните 6 месеца

НАРЕДБА ЗА ЕЛЕМЕНТИТЕ НА ВЪЗНАГРАЖДЕНИЕТО И ЗА ДОХОДИТЕ, ВЪРХУ КОИТО СЕ ПРАВЯТ ОСИГУРИТЕЛНИ ВНОСКИ, И ЗА ИЗЧИСЛЯВАНЕ НА ПАРИЧНИТЕ ОБЕЗЩЕТЕНИЯ ЗА ВРЕМЕННА НЕРАБОТОСПОСОБНОСТ ИЛИ ЗА БРЕМЕННОСТ И РАЖДАНЕ

Чл. 5. (1) Среднодневното брутно възнаграждение, от което се изчислява дневното парично обезщетение за временна неработоспособност или за бременност и раждане, се определя, като сборът от сумите на среднодневното брутно трудово възнаграждение и/или от среднодневния осигурителен доход, върху които са внесени или дължими осигурителни вноски, и/или среднодневната минимална работна заплата и/или среднодневното обезщетение за временна неработоспособност или за бременност и раждане, умножени по броя на работните дни, за които се отнасят, се раздели на общия брой на работните дни за 6-месечния период, предхождащ месеца на настъпване на неработоспособността.

КСО
Чл. 40. (1) Осигурените лица имат право на парично обезщетение вместо трудово възнаграждение за времето на отпуск поради временна неработоспособност, ако имат най-малко 6 месеца осигурителен стаж
Чл. 41. (1) (Доп. - ДВ, бр. 64 от 2000 г.) Дневното парично обезщетение за временна неработоспособност поради общо заболяване се изчислява в размер 80 на сто, а за временна неработоспособност поради трудова злополука или професионална болест - в размер 90 на сто от среднодневното брутно трудово възнаграждение или среднодневния осигурителен доход, върху които са внесени осигурителните вноски за периода от шест календарни месеца, предхождащи месеца на настъпване на неработоспособността. Дневното парично обезщетение за временна неработоспособност поради общо заболяване не може да надвишава среднодневното нетно възнаграждение за периода, от който е изчислено обезщетението.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 1 от 2002 г., в сила от 01.01.2002 г.) За дните, включени в периода по ал. 1, се взема предвид среднодневната минимална работна заплата за страната за съответния период, ако лицето:

1. не е било осигурено за всички осигурени социални рискове;

2. не е било осигурено за всички осигурени социални рискове без трудова злополука, професионална болест и безработица;

3. е ползвало неплатен отпуск, който се зачита за трудов или служебен стаж;

4. е ползвало отпуск за отглеждане на малко дете.

(3) За дните, включени в периода по ал. 1, през които лицето е получавало парично обезщетение от общественото осигуряване за временна неработоспособност или за бременност и раждане, се взема предвид размерът на обезщетението.
(4) (Нова - ДВ, бр. 67 от 2003 г.) Сумата, от която се изчисляват паричните обезщетения, не може да бъде по-голяма от максималния месечен размер на осигурителния доход, определен със Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за периода, от който се определят паричните обезщетения.

(5) (Предишна ал. 4 - ДВ, бр. 67 от 2003 г.) Начинът на изчисляване на обезщетението се урежда с акт на Министерския съвет.
аia

Назад към Семейни казуси