Здравейте,
Моля за вашата компетентна помощ и съвет относно прехвърляне на имот.
Случаят е следния-родителите ми са на възраст вече и искат да ми преьвърлят апартамент, който се води на двамата по нотариален акт и има и гараж към него, но той не е с отделен нотариален акт.
Интересува ме кой е най-добрия и свързан с най-малко разходи начин да се направи прехвърлянето на имота.
Родителите ми не живеят в това жилище но ако се наложи да гледам някого от тях ще трябва да са при мен.
Апартамента е старо строителство, монолит от 80-те години на миналия век, намира се в гр.Стара Загора.Данъчната оценка на имота е 90 000 лева.
Относно нотариалните такси има ли значение при кой-нотариус в града се осъществява сделката или таксите са фиксирани за всички ? Моля ако може да препоръчате добър нотариус за гр.Стара Загора.
Другия ми въпрос е трябва ли да се раздели апартамента от гаража и да има отделен нотариален акт ?
Това ще оскъпи ли допълнително прехвърлянето?
- Дата и час: 21 Ное 2024, 23:44 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Прехвърляне на имот
|
|
2 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Прехвърляне на имот
Здравейте!
По принцип - според наличната информация:
Прехвърлянето може да стане чрез дарение. Дали с право но ползване или безусловно - ще си решите вие. Тук има уловка - в бъдеще, когато се стигне да наследяване - дарението може да се оспори. Ако има друг (в момента - потенциален) наследник и той претендира за запазена част!
За таксите - според мен не сумата е решаваща, а името на конкретния нотариус. Не мога да се ангажирам с конкретен човек - за Стара Загора. По-точно - не искам.
Последния въпрос - за общия НА. Щом двата имота са с общ НА - значи става дума за гараж в самата сграда. По принцип (и по закон) няма изискване, жилищните обекти (апартаменти) да имат прилежащ гараж. За разлика от изискването - за избено помещение (мазе). Двата имота могат да се „разделят“ в отделни нотариални актове, но има смисъл само - ако ще са с различни бъдещи собственици!
Иначе е излишна хамалогия!
По принцип - според наличната информация:
Прехвърлянето може да стане чрез дарение. Дали с право но ползване или безусловно - ще си решите вие. Тук има уловка - в бъдеще, когато се стигне да наследяване - дарението може да се оспори. Ако има друг (в момента - потенциален) наследник и той претендира за запазена част!
За таксите - според мен не сумата е решаваща, а името на конкретния нотариус. Не мога да се ангажирам с конкретен човек - за Стара Загора. По-точно - не искам.
Последния въпрос - за общия НА. Щом двата имота са с общ НА - значи става дума за гараж в самата сграда. По принцип (и по закон) няма изискване, жилищните обекти (апартаменти) да имат прилежащ гараж. За разлика от изискването - за избено помещение (мазе). Двата имота могат да се „разделят“ в отделни нотариални актове, но има смисъл само - ако ще са с различни бъдещи собственици!
Иначе е излишна хамалогия!
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“
Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“
Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
- guest1
- Активен потребител
2 мнения
• Страница 1 от 1
|
|