начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

Прехвърляне на имот

Казуси за недвижими имоти

Прехвърляне на имот

Мнениеот tenko79 » 18 Ное 2021, 09:31

Здравейте,
Моля за вашата компетентна помощ и съвет относно прехвърляне на имот.
Случаят е следния-родителите ми са на възраст вече и искат да ми преьвърлят апартамент, който се води на двамата по нотариален акт и има и гараж към него, но той не е с отделен нотариален акт.
Интересува ме кой е най-добрия и свързан с най-малко разходи начин да се направи прехвърлянето на имота.
Родителите ми не живеят в това жилище но ако се наложи да гледам някого от тях ще трябва да са при мен.
Апартамента е старо строителство, монолит от 80-те години на миналия век, намира се в гр.Стара Загора.Данъчната оценка на имота е 90 000 лева.
Относно нотариалните такси има ли значение при кой-нотариус в града се осъществява сделката или таксите са фиксирани за всички ? Моля ако може да препоръчате добър нотариус за гр.Стара Загора.
Другия ми въпрос е трябва ли да се раздели апартамента от гаража и да има отделен нотариален акт ?
Това ще оскъпи ли допълнително прехвърлянето?
tenko79
Нов потребител

Re: Прехвърляне на имот

Мнениеот guest1 » 18 Ное 2021, 13:34

Здравейте!
По принцип - според наличната информация:
Прехвърлянето може да стане чрез дарение. Дали с право но ползване или безусловно - ще си решите вие. Тук има уловка - в бъдеще, когато се стигне да наследяване - дарението може да се оспори. Ако има друг (в момента - потенциален) наследник и той претендира за запазена част!
За таксите - според мен не сумата е решаваща, а името на конкретния нотариус. Не мога да се ангажирам с конкретен човек - за Стара Загора. По-точно - не искам.
Последния въпрос - за общия НА. Щом двата имота са с общ НА - значи става дума за гараж в самата сграда. По принцип (и по закон) няма изискване, жилищните обекти (апартаменти) да имат прилежащ гараж. За разлика от изискването - за избено помещение (мазе). Двата имота могат да се „разделят“ в отделни нотариални актове, но има смисъл само - ако ще са с различни бъдещи собственици!
Иначе е излишна хамалогия!
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“

Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
guest1
Активен потребител

Назад към Имотни казуси