начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

Издирване на документи за стара къща

Казуси за недвижими имоти

Издирване на документи за стара къща

Мнениеот ivmar41 » 16 Дек 2021, 09:56

Става въпрос за дворно място с една стара къща в него, намиращи се в Пловдив.
Къщата е на над 100 години.Имотът е бил национализиран и след това през деветдесетте години е реституиран. В решението за възстановяване на правото на собственост е описано дворното място. Пише, че всички подобрения, насъждения и напоителни системи се оценяват по отделно. Към решението има скица за имота, като в скицата е отразена въпросната къща, но самата тя не е описана в решението. В решението пише само "трайните насъждения и подобренията се оценяват отделно".
В протокола за въвеждане във владение пише следното:
Трайни, насъждения, напоителни съоръжения и други подобрения:
Свързаните с подобренията отношения се уреждат съгласно § 4 „в” от ЗСПЗЗ.

Трябва да издиря някакъв документ, в който да е описана тази къща.
За къщата съм убедена, че е имало документи преди национализацията, защото дядо ми е водил дела за земята и къщата с негови роднини и им е изплатил обезщетения, за да остане имотът за него, но нямам никакви документи касаещи тези процедури. След национализацията до 1992 в нея са били настанени работници на ТКЗС, след реституцията освобождават къщата и тя си остава на собственика.
В кадастъра, сградата е нанесена и описана.
Моята майка има спомен, че началото на 90-те години когато е имало достъп до архивите тя лично е разглеждала цялото досие за национализираните ни имоти и там всичко е било подробно описано и постройките и дори насъжденията са били изброени. Иска ми се да разбера днес къде се съхраняват тези документи, за да ги прегледам и аз.
Бих искала да разбера как мога да издиря стар нотариален акт примерно без да знам номер дата и т.н
Бях до поземлена комисия от където ми дадоха решенията за възстановяване правото на собственост и скиците, видях че ги извадиха от досие, и смятам, че там може да има документи, които да ми свършат работа, нямам идея аз мога ли да изискам това досие и да прегледам всичко налично?

Изобщо не зная от къде да подхвана...
ivmar41
Нов потребител

Назад към Имотни казуси