начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

частни съдебни изпълнители

Дискусионен форум, посветен на конкурсите за магистрати

Мнениеот rirora » 03 Май 2006, 22:31

Искам да питам!? Имам образувано изпълнително дело при частен съдебен изпълнител. След връщане на справката по чл. 191, ал. 2 от ДОПК ЧСИ присъединява държавата за сума в размер на публичните вземания + 50 лв. такса за присъединяване на взискател /в случая по право/. Тези 50 лв. , които се дължат според навота тарифа за таксите и разноските към закона за ЧСИ се дължат от длъжника ми. Но същият този длъжник има даплаща вече следните разноски - 20 лв. образуване на изп. дело, 20 лв. за връчване на призовка за доброволно изпълнение, 15 лв. за запор и съответната пропорционална такса по точка 26 от тарифата. Питам аз какво ще остане за мен като взискател. Защо ЧСИ ще вземе от събраните пари и 50 лв. за присъединяване на държавата по право? Всъщност тези пари се вземат от моя джоб като взискател. Как мислите - прав ли е въпросния частен съдебен изпълнител?
rirora
Младши потребител

Мнениеот gudio » 04 Май 2006, 06:14

Такава тарифа са им приели (или те си "издействаха"). По-голямата щета не са 50-те лв. за присъединяване, а обстоятелството, че държавата ще те измести и ще излезе, че си плащал разноски, за да събере ЧСИ държавното вземане.
Χαῖρε, Ανδρέςκω, ὁ Κύριος μετὰ σοῦ !
http://www.youtube.com/watch?v=hJMUewVpB5Y
Аватар
gudio
Активен потребител

Мнениеот rirora » 05 Май 2006, 20:05

Тази тарифа е безумица!!! Дела с интерес до 1 000 лева няма за какво да се образуват!
rirora
Младши потребител

Мнениеот rirora » 28 Май 2006, 22:21

Трябва ми ЧСИ в Ямбол и в Ст. Загора. Някой знае ли телифони на такива?!
rirora
Младши потребител

Мнениеот donna » 28 Май 2006, 23:23

gudio написа:Такава тарифа са им приели (или те си "издействаха"). По-голямата щета не са 50-те лв. за присъединяване, а обстоятелството, че държавата ще те измести и ще излезе, че си плащал разноски, за да събере ЧСИ държавното вземане.

Като си представя ,че преди тая тарифа първо обезпечавах иска ,като посочвах запор във вс. банки в страната ,после .......образувах изп. дело ,сега като сметна колко струва вс. това ........народа отказва обезпеченията струват скъпо ,а на 60 % от случаите като обезпеча бъдещ иск и като хванех сметките плащаха ,че да се вдигнат запорите ,до дело дори не се стигаше ..........сега какво ..........
банките са около 30х15 лв ,сложи образуването ...........нямам думи .

А за суми 1000-2000лв не ми се мисли как ще се събират ........тоест на взискателя ще ли му се плаща............УРА да живее длъжника!
donna
Старши потребител

Мнениеот donna » 30 Май 2006, 11:09

rirora написа:Трябва ми ЧСИ в Ямбол и в Ст. Загора. Някой знае ли телифони на такива?!

http://www.justice.government.bg/Docs/spisak-060516.xls

тук може да видиш списъка на ЧСИ с адреси и телефони/от страницана на Министерството на правосъдието/
donna
Старши потребител

Мнениеот bulgar » 02 Юни 2006, 20:24

А какво ще кажете за това, че тези тарифи противоречат на забраната да се въвеждат задължителни цени в частния сектор (предотвратяват конкуренцията между участващите на пазара). Това се отнася и за тарифата на адвокатите. От Евро съюза ни притискат (защото изцяло противоречи на Договора за ЕО и на постоянната практика на Съда на ЕО), но културата и начинът на мислене на нашите хора е на безобразно ниво :evil: :evil: :evil:
Онзи ден присъствах на разговор на една международна конференция между германски представител и председател на адвокатска колегия. След като онзи уверяваше и обясняваше как ще имаме големи проблеми с Евро комисията, нашия човек уверено заяви, че тази уредба (със задължителни цени) ще остане докато е практически и юридически възможно.
Е, може би е добре да се знае, че разпоредбите на европейското право, на които тези разпоредби противоречат, имат директен ефект. Де юре след присъединяването ни към цивилизования свят тези български норми няма да действат.
bulgar
Потребител

Мнениеот bulgar » 03 Юни 2006, 10:29

Същото се отнася и за таксите, кито се събират, за вписване в адвокатските колегии (както за тези, уредени в ЗА, така и незаконните :evil: :evil: които сесъбират от адвокатските колегии).
bulgar
Потребител

Мнениеот gudio » 03 Юни 2006, 11:47

Bulgar, нима си мислиш, че тарифата за адвокатските възнаграждения се спазва ? Наскоро заведох дело с цена на иска 800 000 лв., нима някой ми е дал 20 000 лв. хонорар, колкото приблизително излиза по тарифата ? Едвам събра клиентът 32 000 лв. за държавна такса. Посочи ми адвокат, освен онези големите фирми, споменати в друга една тема, който да взима за изготвяне на договор пари върху интереса по адв. тарифа, която в случая надвишава нотариалната такава ? Напр. разни договори за строителство или предварителни договори за огромни терени, където (за разлика от нотар. акт) се пише действителната цена - 2-3 млн. евро, по адвокатската тарифа един такъв договор би ми стигнал да се пенсионирам на Хавайските острови...
7 000 (седем хиляди) "маймуни" адвокати си правим дъмпинг в София ежедневно, ти си се закъхарил за липсата на конкуренция... :lol: :lol: :lol:
Аватар
gudio
Активен потребител

Мнениеот bulgar » 03 Юни 2006, 17:41

Разбира се, че се НАРУШАВА, а ние всички сме едни НАРУШИТЕЛИ :!: :!:
За това говоря, нестига, че цялата ситуация е абсурдна, а и насила те правят на маймуна. Не знам как е в София, но на другиместа тръгнаха дисциплинарни производства по ЗАдв. Нека, ако някой случайно има такъв проблем, да знае, че тези тарифи и сега противоречат на нормативни актове по-висок ранг)))
bulgar
Потребител

Мнениеот gudio » 03 Юни 2006, 20:58

И за какво са дисциплинарките - за подбиване на цените от тарифата ли ?
Аватар
gudio
Активен потребител

Мнениеот chima » 06 Юли 2006, 14:16

Колеги, четете ли за изпита?
chima
Потребител

Предишна

Назад към Конкурси, изпити