начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Фирма А дава работник на фирма Б

Дискусионен форум, посветен на конкурсите за магистрати

Фирма А дава работник на фирма Б

Мнениеот lea » 19 Авг 2006, 10:59

Може ли някой да ми помогне за решаването на следния казус:
Имаме фирма А и фирма Б. Фирма А дава работник на фирма Б. Интересът на фирма А е работникът да изпълнява съвестно поставената задача във фирма Б . Фирма А да осъществява контрола. При трудова злополука, злоупотреба … - да не е отговорна фирма А.
Какви договори е необходимо да се сключат:
а) между двете фирми;
б) между фирма А и работника;
в) между фирма Б и работника.
lea
Младши потребител

Мнениеот kursant_amvr » 19 Авг 2006, 14:00

Фирма А или фирма Б ще си платят на квалифициран адвокат, който да изготви необходимите договори.
Както архитектурни планове не се намират по вестниците със съвети "за строителя" (защото струват много пари и квалифициран труд), така и на Вас ще Ви се наложи да си платите за да Ви изготвят качествени проектодоговори.

И ще е добре, ако нито от фирма А, нито от фирма Б пускат по няколко еднакви съобщения във един и същи форум. При това, ако обърнахте внимание, първата колонка където сте си постнали съобщението е със заглавие "Обсъждане на законопроекти".
kursant_amvr
Потребител

Мнениеот lea » 19 Авг 2006, 16:38

Колега kursant_amvr, съжелявам, че сбърках колонката ! Видях по-късно и за това се корегирах. Не съм нито фирма А , нито фирма Б. Това просто ми е даден казус за конкурс , който, понеже съм още дипломиран, не ми идва на ума как да го реша. Ще съм Ви благодарна, ако все пак ми помогнете.
lea
Младши потребител

Мнениеот donna » 19 Авг 2006, 18:37

lea написа:Колега kursant_amvr, съжелявам, че сбърках колонката ! Видях по-късно и за това се корегирах. Не съм нито фирма А , нито фирма Б. Това просто ми е даден казус за конкурс , който, понеже съм още дипломиран, не ми идва на ума как да го реша. Ще съм Ви благодарна, ако все пак ми помогнете.

Едва ли е казус за конкурс , много е некоректно зададен -фирма А не може да даде работник на фирма Б. Работника може да напусни фирма А и да сключи трудов договор с фирма Б .
фирма А и Б могат да сключат примерно някакъв договор за услуга примерно строителна ,където Фирма А ще построи нещо на фирма Б ,много ясно е ,че А ще работи там със свои рабтници.

Юридическите и физическите лица, които самостоятелно наемат работници или служители по трудово правоотношение, юридическите и физическите лица, които ползват работници и служители, предоставени им от предприятие, което осигурява временна заетост, както и лицата, които за своя сметка работят сами или в съдружие с други, са длъжни да осигурят здравословни и безопасни условия на труд както на работещите, така и на всички останали лица, които по друг повод се намират във или в близост до работните помещения, площадки или места
За трудова злополука ще отговаря работодателя -Работодателят задължително установява, разследва и регистрира всяка станала трудова злополука по ред и начин, определени с отделен закон.
donna
Старши потребител

Мнениеот bulgar » 19 Авг 2006, 19:07

donna написа:Едва ли е казус за конкурс , много е некоректно зададен -фирма А не може да даде работник на фирма Б. Работника може да напусни фирма А и да сключи трудов договор с фирма Б .
фирма А и Б могат да сключат примерно някакъв договор за услуга примерно строителна ,където Фирма А ще построи нещо на фирма Б ,много ясно е ,че А ще работи там със свои рабтници.

Виж ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 17 ОТ 18.11.1963 Г., ПЛЕНУМ НА ВС, където е обсъдена подобна хипотеза. Казвам подобна, защото наистина не е много ясна нашата

:lol:
bulgar
Потребител

Мнениеот lea » 19 Авг 2006, 19:31

Колеги, нямам причина да ви лъжа - така ми беше зададен казуса (устно), като ми беше даден срок да го реша до понеделник.
Сега искам да ви попитам дали да не става дума за специализация?!
Какво ще кажете?
lea
Младши потребител

Мнениеот donna » 19 Авг 2006, 19:46

bulgar написа:
donna написа:Едва ли е казус за конкурс , много е некоректно зададен -фирма А не може да даде работник на фирма Б. Работника може да напусни фирма А и да сключи трудов договор с фирма Б .

Виж ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 17 ОТ 18.11.1963 Г., ПЛЕНУМ НА ВС, където е обсъдена подобна хипотеза. Казвам подобна, защото наистина не е много ясна нашата

:lol:

Тука ,както е зададен въпроса май не става въпрос ,когато има договор мужду две предприятия ,когато едното е възложило някаква работа на другото ,макар ,че в началото и аз си го помислих.......,че го написах и като вариянт ......тук става въпрос за трайната и неправомерна практика ,работници вазначени при едно лице работят при друго лице на базата на .............и аз не знам какво .....често срещана практика за жалост .Не може да се дават ей така работници .
Казуса е некоректен и е хрумване на някого наречен РАБОТОДАТЕЛ :wink:
donna
Старши потребител

Мнениеот lea » 19 Авг 2006, 19:46

donna, мисля , чу услугата ще върши В, напр. ще обучава специалисти (вземи за пример нашите лекари-специализанти) и само в този случай би могла фирма В да отговоря при различни неблагоприятни ситуации за работника. Но трябва ли да има някакъв д-р м/у ф-ма А и работника и ф-ма Б и работника? Може би заповед за командировка или ...не ми идва на ума какво?
lea
Младши потребител

Мнениеот donna » 19 Авг 2006, 19:56

lea написа:donna, мисля , чу услугата ще върши В, напр. ще обучава специалисти (вземи за пример нашите лекари-специализанти) и само в този случай би могла фирма В да отговоря при различни неблагоприятни ситуации за работника. Но трябва ли да има някакъв д-р м/у ф-ма А и работника и ф-ма Б и работника? Може би заповед за командировка или ...не ми идва на ума какво?

Едно е да обучаваш друго е да работиш ......май няма да заобиколиш закона., първо тоя фирма Б трябва да има право да ОБУЧАВА , и тия хора трябва да се обучават ,а не да работят , едно е да пратиш някого на обучение друго е да се опитваш да заобиколиш закона .......та за какво казваш ще ги обучават :wink:

Когато се сключва договор за обучение в случая между фирма А ,чиито работници се обучават и фирма Б -обучаваща органиция най-добре е да сключите писмен договор между двете фирми ,уговаря се цена , срок , каква правоспособност ще получат хората и т.н.
donna
Старши потребител

Мнениеот lea » 19 Авг 2006, 20:02

donna, не се опитвам да заобиколя закона. Опитвам се да одгатна какво е мислил тоя, дето ми го даде. И знеш ли защо си мисля, че има нещо общо с обучение - тъй като фирмата му се занимава и с такава дейност.
Представиси , фирма А е закупила някаква машина (технология) от В и съответно А е поела ангажимента да обучи работник да работи с нея.
Дали не става въпрос нещо такова?
lea
Младши потребител

Мнениеот donna » 19 Авг 2006, 20:04

lea написа:donna, не се опитвам да заобиколя закона. Опитвам се да одгатна какво е мислил тоя, дето ми го даде. И знеш ли защо си мисля, че има нещо общо с обучение - тъй като фирмата му се занимава и с такава дейност.
Представиси , фирма А е закупила някаква машина (технология) от В и съответно А е поела ангажимента да обучи работник да работи с нея.
Дали не става въпрос нещо такова?

Истината е ,че при така зададен казус аз лично не мога да гадая ,затова написах ,че е некоректно зададен .
donna
Старши потребител

Мнениеот lea » 19 Авг 2006, 20:07

Освен това казусите му бяха 2. Другият е:
Фирма има 1 работник , който се обучава.
1) Как да запази фирмата обучения работник?
2) Как да сключи договор с работника за работа в срок от 3 години (или друг по-голям)?
3) Как да си върне сумата, дадена за обучението, ако работникът напусне?
Но този е ясен- чрез договор за повишаване на квалификацията и за преквалификаци по чл.234 КТ.
lea
Младши потребител

Мнениеот lea » 19 Авг 2006, 20:11

donna, абсолютно си права, че е некоректно зададен. Прилича на гатанка. Ама нали трябва да отговоря. Мъча се по-скоро да отгатна, какво му се е въртяло в главата , от колкото да намеря начина за решаване.
lea
Младши потребител

Мнениеот kursant_amvr » 20 Авг 2006, 16:33

lea написа:Колега kursant_amvr, съжелявам, че сбърках колонката ... Не съм нито фирма А , нито фирма Б. Това просто ми е даден казус за конкурс ...

Колежке, по начина, по който беше написано хич не ми приличаше на чисто теоретичен казус. Но щом твърдите, че е така... май трябва да Ви се извиня за хапливия тон. :oops:
Дано ми бъде простено :roll:
За съжаление не мога да Ви помогна с нищо повече от това да Ви пожелая успех на конкурса.
kursant_amvr
Потребител

Назад към Конкурси, изпити