начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВОТО

Дискусионен форум, посветен на конкурсите за магистрати

ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВОТО

Мнениеот haralamby » 20 Окт 2006, 14:05

Кой би ми решил примерният тест по гражданско право на бай ви Иван Русчев.
А ето го и него:

1. Източници на обективното гражданско право са
а) юридически факти с особено правно действие б) особени правни институти в) юридически факти, пораждащи граждански правотношения г) особен вид гражданскоправни норми

2. По-нов е гражданскоправният закона) който е обнародван по-късно в Държавен вестник б) по отношение на който по-късно е издаден указ на Президента за неговото обнародване в) по-късно е влязъл всила г) по-късно е породил граждански правоотношения

3. Текстът на чл.5 ал.4 от Конституцията се прилага за
а) международните договори-сделки б) международните нормативни съглашения в) всички международни договори, които са
ратифицирани по конституционен ред, обнародвани и влезли в сила за република България г) само онези международни договори по буква в. които изрично предвиждат това

4. Обратно действие на гражданския закон със сигурност НЕ Е налице, когато а) новият закон преурежда факти, предхождащи
влизането му в сила, придавайки им действие от един минал момент б) новият закон преурежда факти, предхождащи влизането му в сила, придавайки им действие за в бъдеще в) новият закон преурежда правните последици на минали факти без да се интересува от особеностите на миналия факт г)новият закон преурежда за в бъдеще правните последици на минали факти без да се интересува от особеностите на миналия факт

5. Чл. 2. (1) от Закона за наследството Не може да наследява нито по закон, нито по завещание:
а) който не е заченат при откриване на наследството
урежда
а) оборима презумпция б) фикция в) необорима презумпция г) изключение от правилото на чл.1 от Закона за наследството

6. Предмет на тълкуване са
а) разпоредбите на нормативните актове б) правните норми в) юридическите факти г) правните последици

7. Разширителното тълкуване е
а) специална техника на буквалното тълкуване б) форма на правоприлагане по аналогия в) тълкувателен извод от съотношението
между резултатие на буквалното и логическото тълкуване г) техника на логическото тълкуване

8. При празнини в закона посредством аналогия на закона и аналогия на правото
а) винаги можем да открием приложимото към даден фактически състав правило за поведение б) можем да открием приложимото
правило за поведение само в някои случаи в) можем да открием приложимото правило за поведение само ако разпоредбата, която
прилагаме по аналогия е диспозитивна

9. Императивна е разпоредбата, която
а) е установена в публиче нинтерес, поради което има задължителен характер б) има забранителен характер и предвижда
съответната санкция при неспазването и в) защитава обществен интерес и поради това не допуска дерогиране на диспозицията на
правната норма по волята на страните по сделката г) регламентира отношения на власт и подчинение

10. Оборимите презумпции
а) са норми на материалното гражданско право б) са норми на гражданското процесуално право в) особени диспозитивни норми с
процесуален характер г) са несамосотятелни правни норми

11. Разпоредбата по чл.25 на ЗЗД "Сбъдването на условието има бортано действие" е
а) императивна б) диспозитивна в) урежда оборима презумпция

12. Гражданските правотоношения
а) винаги възникват в резултат на конкретно предвиден в хипотезата на правната норма юридически факт б) юдирическият факт пораждащ гражданските правотношения може да бъде посочен в хипотезиса на правната норма и само чрез своите родови белези в) възникват само по силата на диспозитивни правни норми г) възникват само по силата на гражданскоправни норми

13. Поведението на трети лица е необходима предпоставка за упражняването на
а) притезателните субективни права б) непритезателните субективни права в) и двете категории г) само потестативните

14. Потестативните права са
а) уредени numerus clausus в закона б) могат да се уговарят свободно по силата на чл. 9 ЗЗД в) могат да възникнат само по силата на изрична диспозитивна норма г) възникват само когато са изрично уговорени

15. Правото на длъжника да се позове на изтекла погасителна давност е
а) конституивно б) притезателно с погасителен характер в) потестативно с правопогасяващ характр г) абсолютно

16.Вземането е
а) относително облигационно право с притезателен характер б) относително облигационно право с непритезателен характер в) особено потестативно право да се наложи определен облигационен резултат г) притезание

17. Конкуренцията между вещни и облигационни права на различни титуляри с предмет една и съща вещ се решава а) винаги в полза на титуляра на вещното право б)винаги в полза на титуляра на облигационното право в) по различен начин в зависимост от това дали облигационното право е учредено от собственика на вещта и дали тя е прехвърляна г) според поредността на възникване на конкуриращите се права

18. Със сила на пресъдено нещо се ползват
а) само съдебните решения, чрез които искът се уважава б) само съдебните решения по осъдителни искове в) всички съдебни решения по искови дела г) само съдебните решения с които се уважават осъдителни искове

19. Статусът на ЮЛ за осъществяване на дейност в обществена полза възниква
а) в момента на вписването на ЮЛ в регистъра на съответния окръжен съд б) в момента на вписването на ЮЛ в специалния регистър към министерството на правосъдието в) в момента на обнародването на учредяването на ЮЛ в Държавен вестник г) при приемане на устава на сдружението на учредителното събрание

20. Юридическото лице престава да съществува от
а) момента на прекратяване на дейността му с решение на компетентния орган на юридическото лице б) постановяването на
съдебен охранителен акт за неговото заличаване от съответния регистър на окръжния съд в) вписването на охранителния акт по
буква б в сътответния регистър на окръжния съд

21. Защитата срещу незаконосъобразни или противоуставни решения на обшото събрание на сдружението се осъществява чрез
а) осъдителен иск б) специално охранително произвоство в) конституивен иск г) обжалване на решенията пред Надзорния съвет

22 за Учредяване на фондация е достатъчно в учредителния акт да са посочени
а) целта и имуществото на фондацията б) наименованието, целат и имуществото в) целта и имуществото на фондацията и неините органи г) всички изброени в ЗЮЛНЦ елементи на учредителния акт

22. кое от изброените понятие е източни к на ГП
а) разпореждане на МС б) наредба на УС на БНБ в) международен дожовор сделка ратифициран по конституционен ред и обнародван в
Държавен вестник г) правилник за реда и надзора в етажната собственост д) указ на Президента

24. Защитата срещу незаконосъобразен нормативен акт се осъществява чрез
а) жалба до ВАС б) конституивен иск в) косвен съдебен контрол за законосъобразност г) по реда на буква а или в :lol: успех
haralamby
Нов потребител

Мнениеот Ruschev » 20 Окт 2006, 20:58

Make a wild guess!

10а
11а
12б
13а
14а
15в
16а
17в
18в (г процес?)
19а
20в(търговско?!)
21б
22б
23г
24в

Дано съм хванал тромбата.
Да ми е простено ако не съм, нали съм още студент
Ruschev
Нов потребител

Мнениеот scribtor » 21 Окт 2006, 00:22

Не го знам тоя "бай Инан Русчев", нито като име, нито в кой ПУЦ преподава, но тестът му е пълна боза - няколко пъти му четох въпросите /че си падам по предизвикателствата/, но не мога да съм сугурен, че разбирам какви точно са вариантите които предлага; нито, че тоя дето ги е писал е знаел какво пише и на колко ракии е бил като му е дошла музата за "теста".
Ако, голям юрист, като покойния проф. Кожухаров, можеше да напише въпросите по този тест, то неминуемо, същите щяха да бъдат изключително ясни и разбираеми. По това се отличава великия юрист от посредствения. Първия знае какво и как да те попита, а втория - нещо му се мержелее в главата...
Аватар
scribtor
Потребител

Мнениеот gudio » 21 Окт 2006, 18:34

Че той "бай" ли стана ? Навремето ме беше асистент по... хм (?) вещно право, май, в СУ. Беше доста млад, пред колежките беше споделил, че всъщност миналата година бил завършил право (ама те да не казвали на другите :lol: ), значи ще да е в момента на около 44-46 г. най-много... Беше скромен, да не кажа "смотан", доста отвеян, разсеян и притеснителен... нямаше, според мен, преподавателски качества (за разлика от негови връстници като сегашния главпрокурор напр.), за научни не мога да кажа, не съм му чел трудовете. Сега чета в този форум - пълно е с теми, посветени на Русчев :!: , че се бил превърнал в някакво страшилище - доцент, ли, професор...супер "секира", "балтия" и непреодолим "препъни-камък" за нещастните студенти (само не разбрах в кои ВУЗ). Търсят му лекциите, обсъждат му навиците и настроенията, изчисляват по лунния календар кога да се явяват на изпит при него, дали ще е на кеф, няма ли... :lol: :lol: Бре-е-е-й !
Χαῖρε, Ανδρέςκω, ὁ Κύριος μετὰ σοῦ !
http://www.youtube.com/watch?v=hJMUewVpB5Y
Аватар
gudio
Активен потребител

Мнениеот gudio » 21 Окт 2006, 19:10

Я да се пробвам и аз на стари години :oops:
1. г), ама защо „особен вид” ?

2. в)

3. в) според мен

4. явно има умишлено „подхлъзване” – какво значи „преурежда факти” (nonsens ?), значи тия отпадат, остават с „преуреждане на последиците”, според мен - г)

5. б)

6. а)

7. г) ? Сега разбирам – Русчев май е „изперкал”, затова е станал толкова страшен (превърнал се е в „лудия професор”...)

8. б)

9. в)

10. Тук Русчев направо е „подъл” – това си е гранична материя и много се спори и до ден днешен дали са материални или процесуални... Според мен а)

11. Според мен б)

12. б) ... Започвам да разбирам стреса, обладал колегите, които се явяват при Русчев...

13. а)

14. а)

15. б)
16. а)

17. по-скоро в)

18. в)

19. а)

20. в)

21. това не го знам (с ЮЛНЦ не съм се занимавал отдавна) Сигурно е в)

22 а)

22. г), ако става дума за ПУРНЕС, разбира се (ах,ти, Русчев, какви са тези мръсни въпроси, ей !)

24. г)

( успех - ?) Колко ли би ми бисал „бай Русчев” ?!!!
Аватар
gudio
Активен потребител

предизвикателството

Мнениеот sirius » 21 Окт 2006, 19:27

Русчев ми преподава и ме изпитва по вещно право, облигационно право и банково право. Вече беше станал доктор по право. Много здраво държеше на семестриалните изпити и много изискваше. След това на държавните изпити по въпросните науки /вещно и облигационно право/ само си направих един преговор, заради добрата семестриална подготовка. В момента работя, а вещното и облигационното право са любимите ми материи. Да педантичен е, прецизен, но резултатите от това, ще се появят по-късно. Все пак, целта на образованието е, не да се даде семестриалния изпит, а студента да научи основите на съответната дисциплина. Така че, няма страшно. Иска се просто повече четене и разбиране на материята. А тя самата е доста интересна. Поне на мен ми харесва.
sirius
Младши потребител

Мнениеот portokal » 21 Окт 2006, 19:55

Я и аз мерудия на гърнето :-)
1 г и повтарям въпроса на Гъдьо
2 в
3 в
4 б
5 б (първата ми реакция беше: Ъ?! :-D )
6 а
7 в
8 - би следвало винаги да може да се открие приложимото правило, иначе остават спорове без отговори; но по-скоро б, защото освен аналогията има и други способи за "попълване" на празнини
9 в
10 г - в смисъл, че само уточняват дали се счита налице факт, който води до прилагането на други норми
11 б според мен
12 б
13 а
14 а
15 в
16 а
17 в
18 в
19 не знам и не ми се търси, сигурно а
20 в
21 в (би трябвало, не ми се търси)
22 не знам (сигурно г, защото едва ли може без което и да е от цел, наименование и органи)
23 г - вероятно се има предвид наистина ПУРНЕС
24 г
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот gudio » 22 Окт 2006, 00:23

Русчев, е-е-х-о-о-о, професор Ру-у-у-усче-е-е-в ! Готови сме ! Чакаме да ни оцените !
haralamby, айде поне ти кажи какви са верните отговори. Защото напоследък стана актуално (напр. изпита за ЧСИ, пази Боже, да не стане така и на изпита за админ. съдии), да има повече от един верни отговора и т.н.
Аватар
gudio
Активен потребител

Мнениеот zdravkoshopov » 22 Окт 2006, 00:26

Колега, това са елементарни въпроси. Просто от лекциите Ви по гражданско право ще се справите с отговорите. Трябва само да ги прочетете.
zdravkoshopov
Потребител

Мнениеот gudio » 22 Окт 2006, 09:16

zdravkoshopov написа:Колега, това са елементарни въпроси. Просто от лекциите Ви по гражданско право ще се справите с отговорите. Трябва само да ги прочетете.

:oops: Не знам към мен ли е последната реплика, ако да - аз много отдавна съм завършил и (мисля, че) не си пазя лекциите по ГП, пък не ми ги е водил въпросният Русчев. Въпросите може и да са елементарни, на са формулирани, по меко казано, "сложен" начин. Все пак, вместо да даваш оценки с "общи приказки от стари вестници", вземи ни дай истински такива - темата е озаглавена "предизвикателството" и трима души го приехме, а гледам, че отговорите ни се различават... Реши и ти теста и да сравним резултатите с отговорите на истинския Русчев (ама някой да ги пусне тук, все пак).
Аватар
gudio
Активен потребител

Мнениеот senex » 22 Окт 2006, 09:34

gudio написа:Русчев, е-е-х-о-о-о, професор Ру-у-у-усче-е-е-в ! Готови сме ! Чакаме да ни оцените !
haralamby, айде поне ти кажи какви са верните отговори. Защото напоследък стана актуално (напр. изпита за ЧСИ, пази Боже, да не стане така и на изпита за админ. съдии), да има повече от един верни отговора и т.н.

Доцент Русчев, поне засега. :D
senex
Потребител

Мнениеот gudio » 22 Окт 2006, 09:52

:lol: Абе, нали знаеш, "професор" не е титла, а диагноза...
Аватар
gudio
Активен потребител

Мнениеот t.trendafilov » 23 Окт 2006, 11:23

така го реших аз:
1-г
2-в
3-в
4-г
5-б
6-а
7-г
8-б
9-а/в
10-а
11-а
12-б
13-а
14-а
15-в
16-а
17-в
18-в
19-а
20-в
21-а
22-а-б
23-г
24-в

мисля, че някъде има повече от един верен отговор
t.trendafilov
Нов потребител

Мнениеот ykovachev » 23 Окт 2006, 11:55

Току-що си поиграх да сверя горе-долу досегашните отговори. Посочвам къде има разлики, включително както смятам и аз:
4г (Портокал-б)
6а (може и да бъркам, ама не е ли б?)
7г (Портокал-в)
8б (първият, който е посочил отговори - "Русчев"-а)
9а (Гъдьо и Портокал-в, Трендафилов - а/в)
10а (Портокал - г)
11а (Гъдьо и Портокал-б)
15в (Гъдьо-б)
19б (всички останали - а); аз пък не разбирам точно въпроса - дали говорим изобщо за възникването на ЮЛ, или говорим за тая му особеност с обществената полза, затова се спирам на б)
21в - има отговори в спектъра от а до в
22г ("Русчев" - б, Трендафилов - а,б)
Е, няма чак драматични разлики, с оглед на засукаността на въпросите (като израз, имам предвид); В твърда опозиция спрямо останалите съм само по два от въпросите, спокойно може и да бъркам в отговора.
Нека ме извини някой, ако съм чукнал негов различен отговор погрешно 8), проверих ги още веднъж, каквото видях, оправих
ykovachev
Активен потребител

ОБОБЩЕН РЕЗУЛТАТ

Мнениеот gudio » 24 Окт 2006, 07:30

В скоби е различното от преобладаващото мнение:

1-г
2-в
3-в
4-г (portokal-б)
5-б
6-а
7-г (portokal-в)
8-б (Ruschev-а)
9 (gudio & portokal – в; Trendafilov - а/в; Ruschev-а)
10-а (portokal-г)
11 (gudio & portokal – б; Trendafilov & Ruschev-а)
12-б
13-а
14-а
15-в (gudio - б)
16-а
17-в
18-в
19-а
20-в
21(gudio & portokal –в; Trendafilov - а;Ruschev- б)
22- има от всички букви :lol:
23-г
24(gudio & portokal – г; Trendafilov & Ruschev-в)
[/b]
Аватар
gudio
Активен потребител

Мнениеот killemall » 25 Окт 2006, 16:09

Гредай сега, не си коректен, :D Трябва да разкажеш за теста както трябва, за да създадеш необходимеия шок, който води до объркване в примрелите от страх изпитвани.
Последна промяна killemall на 31 Окт 2006, 18:32, променена общо 1 път
killemall
Нов потребител

Мнениеот eleonora_petrova » 25 Окт 2006, 20:16

killemall написа:Гредай сега, не си коректен, :D Трябва да разкажеш за теста както трябва, за да създадеш необходимеия шок, който води до объркване в примрелите от страх изпитвани.
1. Обясняваш какви адски санкции понасяш ако те спипа да преписваш, ама обясняваш така, че да откажеш аудиторията от преписване, с други думи децата ти до 8-мо коляно няма да завършат право в СУ.
2. На повечето въпроси има по повече от един отговор, МАЙ :D ,ама не е сигурно, тук таме са по няколко.
3.На някой въпроси има по няколко верни и един най-верен :lol:
4.Като не си сигурен не пишеш щото грешните ти изяждат верните.
5.Пиши със син химикал (тва вече е майтап)
6.Наредени в аудитория 272 с две свободни места от всяка страна вкл.отпред и отзад. (забележка - книжката се поставя на предния ред)
7.Всички торби чанти и други щуротии на 150 метра разстояние.
8.Ако недай си боже решиш теста идва казуса, който така добре помня.......... - с 10 въпроса.
9. И накрая тематичен въпрос сравнение на мен ми се падна сравнеие на частична и относителна недействителност.
10. но и това не е всичко..........ако се издъниш на теста другото няма значение........ :lol: :lol:
11. Всичко това за около 60 мин.
12..........с обясненията и заплахите.......
13.И накрая заветното "Успех колеги, заповядяйте към 13:30 за резултатите..............
ТАКА СЕГА ВЕЧЕ РЕШАВАЙТЕ СПОКОЙНО, много е важен първоначалния шок , както казах без него се губи очаровението на теста..................
Успех колеги.

Всеки има начин,това е неговият!Престанете...
eleonora_petrova
Младши потребител

Мнениеот gudio » 26 Окт 2006, 09:54

killemall написа:Гредай сега, не си коректен, :D Трябва да разкажеш за теста както трябва, за да създадеш необходимеия шок, който води до объркване в примрелите от страх изпитвани... и това не е всичко..........ако се издъниш на теста другото няма значение........ :.

Аз всъщност не разбрах - този тест е всъщност семестриалният изпит по ГП - обща част, така ли ? Значи има голям прогрес от времето, когато аз студенствах в СУ и теглехме по 2 билетчета (мойта група се падна) при Мария Павлова и тя напевно кимаше и казваше: "още, колега, още... и още, колега, още нещо трябва да ми кажете, ... добре, ама и още, и о-о-о-ще нещо..., е-е-е, не сте се подготвили колега, жалко..." Викаха и "Мара Подробната" и много се страхуваха от нея. Оказа се обаче, че тя просто си е набелязала по няколко съществени (и наистина такива !) момента във всеки въпрос и държеше да ги знаеш тях, а не да преразказваш целия учебник или всичко от лекциите... По-късно, в един западен университет видях система на изпитване, подобна на Русчевата и по моя преценка тя е по-добра. Друг е проблемът, че Русчев според мен не си е доизпипал формулировката на въпросите...
Аватар
gudio
Активен потребител

Мнениеот gosti » 26 Окт 2006, 10:53

Колеги, не сте коректни. Не е правилно да съдите (дори доста подигравателно) човек, който не може да се защити и да говорите зад гърба на доцента (макар че това май е нещо нормално за студента). Вярно че е особен, но Русчев е един от най-съвестните и най-добрите преподаватели в Университета и вместо да се занимавате с глупости, седнете да научите Общата част, която е основата на всичко , което ще учите след това и ако успеете, повярвайте ми след това ще благославяте доц. Русчев.
Колкото до теста, труден е , но нали за това сте станали студенти....пък и само да видите какво ви чака по Търговско( при Калайджиев), теста на Русчев ще ви се стори елементарен :D

УСПЕХ
gosti
Нов потребител

Мнениеот p_n_n » 26 Окт 2006, 11:07

...
Последна промяна p_n_n на 25 Юни 2008, 02:16, променена общо 1 път
p_n_n
Потребител

Следваща

Назад към Конкурси, изпити