- Дата и час: 23 Ное 2024, 02:41 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
конкурс за младши магистрати Vol.1
|
|
Колеги, ще се явявам за първи път на конкурс за младши магистрати и имам няколко въпроса към Вас: 1.Дали на писмения изпит за мл.прокурори казусът е един и то само от сферата на наказателното право и процес или ще включва и друга материя?
2.на устния изпит задават ли се въпроси от целия конспект/гражданскоправна и наказателноправна материя/ или само от наказателноправна съгласно Наредба № 2/28.06.2006г. на ВСС - т.е. - специализацията по правен отрасъл.
3. И защо тогава,при положение,че ще има специализация по правни отрасли, конспектът е унифициран за всичеки младши магистратски длъжности?
2.на устния изпит задават ли се въпроси от целия конспект/гражданскоправна и наказателноправна материя/ или само от наказателноправна съгласно Наредба № 2/28.06.2006г. на ВСС - т.е. - специализацията по правен отрасъл.
3. И защо тогава,при положение,че ще има специализация по правни отрасли, конспектът е унифициран за всичеки младши магистратски длъжности?
- anna06
- Нов потребител
До smirnoff
До колкото разбирам , всеки един конкурс/ за мл. съдия, за мл.прокурор и за мл.съдия в АС на пример/ е различен и напълно самостоятелен.От текста на Наредбата става ясно, че в седемдневен срок от обявлението на ВСС за класирането на кандидатите, класираните кандидати са длъжни лично да подадат във Висшия съдебен съвет заявление, с което потвърждават желанието си да заемат съответната длъжност. Кандидат, който не изпълни това задължение, не може да бъде назначен. Наред с това между заявлението и гласуването на предложенията от ВСС също изтича определен период от време, през който желанието би могло да се промени. И накрая след положително решение на ВСС за назначаване на кандидата тече срок за встъпване в длъжност, период през който кандидатът може да се откаже от заемане на длъжността и да продължи със следващия конкурс. Не виждам пречка и след встъпване в длъжност и след започване на работа,ако се продължи участието в следващия конкурс, това сочи желание кандидатът, вече магистрат, да поиска освобождаване от заеманата длъжност, при положение,че бъде назначен на друга магистратска длъжност. Та нали съгласно ЗСФ и Наредбата не само първоначалното назначаване,но и преместването от едно в друго звено на съдебната власт става чрез конкурс, който се провежда съгласно Наредба №2.
До колкото разбирам , всеки един конкурс/ за мл. съдия, за мл.прокурор и за мл.съдия в АС на пример/ е различен и напълно самостоятелен.От текста на Наредбата става ясно, че в седемдневен срок от обявлението на ВСС за класирането на кандидатите, класираните кандидати са длъжни лично да подадат във Висшия съдебен съвет заявление, с което потвърждават желанието си да заемат съответната длъжност. Кандидат, който не изпълни това задължение, не може да бъде назначен. Наред с това между заявлението и гласуването на предложенията от ВСС също изтича определен период от време, през който желанието би могло да се промени. И накрая след положително решение на ВСС за назначаване на кандидата тече срок за встъпване в длъжност, период през който кандидатът може да се откаже от заемане на длъжността и да продължи със следващия конкурс. Не виждам пречка и след встъпване в длъжност и след започване на работа,ако се продължи участието в следващия конкурс, това сочи желание кандидатът, вече магистрат, да поиска освобождаване от заеманата длъжност, при положение,че бъде назначен на друга магистратска длъжност. Та нали съгласно ЗСФ и Наредбата не само първоначалното назначаване,но и преместването от едно в друго звено на съдебната власт става чрез конкурс, който се провежда съгласно Наредба №2.
- anna06
- Нов потребител
Изискване
Д Е К Л А Р И Р А М, Ч Е:
- не съм народен представител, министър, заместник-министър, кмет или общински съветник;
- не упражнявам адвокатска професия и не извършвам адвокатска дейност; Ами ако упражняваш адвокатска професия означава ли че не може да се явиш на конкурса?
- не съм народен представител, министър, заместник-министър, кмет или общински съветник;
- не упражнявам адвокатска професия и не извършвам адвокатска дейност; Ами ако упражняваш адвокатска професия означава ли че не може да се явиш на конкурса?
- npetrov
- Младши потребител
До anna06
И аз мисля като Вас, но си представете следната ситуация: кандидатствате за мл. съдия в ОС X,Y и Z.Класирате се където и да е от трите места и започва това 6-мес. обучение в НИП. Междувременно започва и/или дори приключва конкурса за мл.съдии при АС, за който вие сте успешно класирана. Вие предпочитате АС и се отказвате от ОС Х. Би следвало следващият класиран за ОС Х да заеме мястото ви, или аз поне така мисля. Къде и как е уреден последния въпрос? Или мястото в Х остава свободно до следващия конкурс? Мисля че въпросът е важен за всички, които не са се явявали на подобни конкурси, а от ЗСВ и Наредбата аз лично не намирам отговор. Или може би този следващ класиран вместо 6мес. ще кара, примерно 2-мес. обучение?
И аз мисля като Вас, но си представете следната ситуация: кандидатствате за мл. съдия в ОС X,Y и Z.Класирате се където и да е от трите места и започва това 6-мес. обучение в НИП. Междувременно започва и/или дори приключва конкурса за мл.съдии при АС, за който вие сте успешно класирана. Вие предпочитате АС и се отказвате от ОС Х. Би следвало следващият класиран за ОС Х да заеме мястото ви, или аз поне така мисля. Къде и как е уреден последния въпрос? Или мястото в Х остава свободно до следващия конкурс? Мисля че въпросът е важен за всички, които не са се явявали на подобни конкурси, а от ЗСВ и Наредбата аз лично не намирам отговор. Или може би този следващ класиран вместо 6мес. ще кара, примерно 2-мес. обучение?
- smirnoff
- Младши потребител
младши магистрати
ДЕКЛАРИРАМ, ЧЕ:
- не упражнявам адвокатска професия и не извършвам адвокатска дейност;
-------Нещо не е наред с този конкурс за мл. магистрати????
Тази декларация по чл. 132 от ЗСВ, в този си вид, е един вид, дискриминация спрямо онези от нас, които упражняват адвокатска дейност!
Нещо повече, тези колеги, които упражняват адвокатска дейност и се явиха на конкурса за административни съдии, как така са допуснати до писмен изпит изобщо? Тъй като тези декларации по чл. 12, чл. 126 и чл. 132 от ЗСВ се отнасят и за тях?
- не упражнявам адвокатска професия и не извършвам адвокатска дейност;
-------Нещо не е наред с този конкурс за мл. магистрати????
Тази декларация по чл. 132 от ЗСВ, в този си вид, е един вид, дискриминация спрямо онези от нас, които упражняват адвокатска дейност!
Нещо повече, тези колеги, които упражняват адвокатска дейност и се явиха на конкурса за административни съдии, как така са допуснати до писмен изпит изобщо? Тъй като тези декларации по чл. 12, чл. 126 и чл. 132 от ЗСВ се отнасят и за тях?
- dess_74
- Потребител
Колегите/ настоящи адвокати/, които кандидатстваха за админстр. съдии, се подписаха, че нямат да упражняват адвок. професия, АКО бъдат избрани за АС!
- a_ni
- Потребител
a_ni написа:
Колегите/ настоящи адвокати/, които кандидатстваха за админстр. съдии, се подписаха, че нямат да упражняват адвок. професия, АКО бъдат избрани за АС!
-----Това е повече от ясно, то няма и как да упражняват съвместно и двете.
Въпросът е друг тук!
Защо в такъв случай е нужна тази декларация, съвсем ясно си е, че кандидатствайки за тази и тази длъжност ...съответният кандидат, няма да упражнява успоредно с това и адвокатска дейност.
-----Това е повече от ясно, то няма и как да упражняват съвместно и двете.
Въпросът е друг тук!
Защо в такъв случай е нужна тази декларация, съвсем ясно си е, че кандидатствайки за тази и тази длъжност ...съответният кандидат, няма да упражнява успоредно с това и адвокатска дейност.
- dess_74
- Потребител
Колеги, сигурни ли сте, че автобиографията трябва да е европейски формат? А някой разбрали дали трябва да вадим няколко свидетелства за съдимост и документ от психото в случай че кандидастваме на повече от едно място?Казуси по гражданскоправната материя дали има, защото аз не съм виждала други освен по наказателно?Няма да има конкурс за младши съдии в административните съдилища нали?
- iva_kari
- Младши потребител
За свидетелството за съдимост. Относно реабилитация и липса на освобождаване по 78а, каквито данни, според бланката на заявлението на ВСС, се искат, днес в СРС казаха, че не могат да вписват. Струва ми се, че ще стане проблем с тези свидетелства...
- donnamob
- Младши потребител
Мисля, че е достатъчно да пише "за конкурс по ЗСВ". Този текст означава, че ако има реабилитации, те следва да са вписани.
-
portokal - Старши потребител
Колеги, някой може ли да каже дали кандидатите за младши прокурори трябва да се подготвят и по гражданско правни науки.
- deneww
- Младши потребител
Колеги,моля пишете тук когато излезе обявлението в Държавен вестник,относно изпита за младши магистрати!
Благодаря предварително!
Благодаря предварително!
- dori_iankova
- Нов потребител
Объркват ме следните текстове от наредбата,касаещи конкретно изпита за младши съдии:
"При провеждането на конкурс за младши съдии в окръжен съд конкурсните комисии съставят пет казуса от наказателно-правните науки и пет казуса от гражданско-правните науки."..."След обявяване на началото на писмения изпит един от кандидатите изтегля на случаен принцип казуса, по който се провежда изпита, съобразно обявена специализация по правен отрасъл,с изключение на изпита за младши съдии."
Говори се за един казус,но какво всъщност означава това "с изключение на изпита за младши съдии"?А какво е "обявена специализация по правен отрасъл"?
Колко ще бъдат казусите в крайна сметка?Един или два?Гражданскоправни или наказателноправни?
Помогнете ми!
Благодаря!
"При провеждането на конкурс за младши съдии в окръжен съд конкурсните комисии съставят пет казуса от наказателно-правните науки и пет казуса от гражданско-правните науки."..."След обявяване на началото на писмения изпит един от кандидатите изтегля на случаен принцип казуса, по който се провежда изпита, съобразно обявена специализация по правен отрасъл,с изключение на изпита за младши съдии."
Говори се за един казус,но какво всъщност означава това "с изключение на изпита за младши съдии"?А какво е "обявена специализация по правен отрасъл"?
Колко ще бъдат казусите в крайна сметка?Един или два?Гражданскоправни или наказателноправни?
Помогнете ми!
Благодаря!
- dori_iankova
- Нов потребител
Това ще да означава, че при младшите съдии няма специализация по правен отрасъл.
Но и аз не мога да разбера защо пет гражданскоправни и пет наказателноправни казуса, а не един, проверяващ знанията и в двете области.
Не знам колко ще бъдат, но звучи като че ще бъде един.
Но и аз не мога да разбера защо пет гражданскоправни и пет наказателноправни казуса, а не един, проверяващ знанията и в двете области.
Не знам колко ще бъдат, но звучи като че ще бъде един.
-
portokal - Старши потребител
Здравейте, колеги! Мисля, че с подаването на документи няма да имаме проблеми. Предлагам да започнем да решаваме казуси. Ако някой разполага с такива - давайте ги насам
- darling
- Младши потребител
И аз така си помислих,portokal!Трябва да разберем как стоят нещата със сигурност!Благодаря ти,че ми писа!
- dori_yankova
- Нов потребител
Колеги, ще се явявам за първи път на конкурс за младши прокурори. Моля тези от вас, които имат повече опит да споделят и да ме посъветват как да се подготвя най - добре за писмения изпит, предимно теория ли да чета и според вас Гиргинов или Стойнов е по - добър вариант или да наблегна на съдебната практика? Благодаря ви предварително за отговорите.
- dilyna.06
- Нов потребител
Миналата година се явявах на конкурса за младши магистрати. За мл. прокурори казусът е един, съдържащ изключително наказателноправна материя, доста усложнен. Смятам, че трябва да се чете съдебната практика. На писмения изпит за мл. съдии - казусът е един, включващ и трите материи/ тази година вероятно без административноправната/. Също смятам, че е най-добре да се чете практиката. Теорията ще трябва за устния изпит . Утре ще се опитам по памет да възпроизведа казусите от миналата година, за да имате представа какво е
- darling
- Младши потребител
За да се представите добре на изпитите е достатъчно добре да познавате и ползвате НК и НПК. Всъщност повече от 70% от казуса са от общата и особена част на НК. Практиката няма да ви помогне много, защото най-често е противоречива Вижте само какъв казус дадоха на изпитите за административни съдии
Всъщност както каза един от членовете на комисията миналата година-важно е как разсъждаваш и прилагаш закона. От миналите конкурси знам че участници с казуси решени по напълно еднакъв начин са оценени с три единици разлика. Така докато няма "официално вярно" решение на казусите субективизма ще е тотален.
Всъщност както каза един от членовете на комисията миналата година-важно е как разсъждаваш и прилагаш закона. От миналите конкурси знам че участници с казуси решени по напълно еднакъв начин са оценени с три единици разлика. Така докато няма "официално вярно" решение на казусите субективизма ще е тотален.
- dgeorgiev
- Потребител
darling, казусът за мл. прокурори е от наказателно правната материя, а за устния изпит пак ли само по същата материя да се готвя?
- deneww
- Младши потребител
|
|