начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

конкурс за административни съдии

Дискусионен форум, посветен на конкурсите за магистрати

Мнениеот kasidi » 23 Ное 2006, 10:59

Привет на всички! Приемам забележката за прекаляването,но беше написано спонтанно и в такива случаи се получава и този резултат.Но дискусията вървеше единствено за това какво ще прави ВСС.Ами всички сме съгласни/доколко правилно съм възприела мненията/,че липсват ясни и предварително определени критерии за оценяване и класиране.Това са 512 юристи с над петгодишен стаж,които ще очакват предполагам до 30.11.06г. крайните резултати от този уникален конкурс.А той е уникален в няколко отношения:
1.Той е първият ,до който е осигурен равен достъп за юристи.
2. Той беше в много отношения обективен-аз не мога да кажа,че моите оценки не са обективни от гледна точка на това какво съм показала,а че съм убедена че знам и мога повече-това е друг въпрос.
3.Той беше организиран по начин,който се различаваше от досега провежданите конкурси в системата ,и който начин целеше обективност.
Друг е въпросът дали това беше постигнато на 100%.Но аз не познавам в моята дългогодишна практика система,която да гарантира 100%-ов резултат.Може ама във вакуумна среда/както казват физиците и химиците/.
Ако имах достъп до ВСС бих им предложила да направят всичко възможно тези 512 юристи да намерят своята реализация в съдебната система.Броят на съдиите ,определени първоначално по съдилища не е премерен обективно и ефективно.Този брой е определен на база брой административни дела през изминалата година в административните отделения на окръжните съдилища./доколкото до мен стигна някаква приказка по този повод/.Но считам че това не е обективен критерий,тъй като АПК предвижда доста бързи /незабавни/производства и освен това АС ще бъдат касационна инстанция.Предвидените бройки съдии по съдилища са недостатъчни и това ще се разбере по -нататък.Но към настоящия момент броят на адм.съдии ще доведе до отпадане от класирането на около 260 юриста,издържали успешно писмения и устния изпит.
И накрая ще завърша с въпрос:Смятате ли ,че разликата от 50-60 стотни в бала е онази съществена разлика,която прави един юрист съдия,а друг не?
Приятен ден!
kasidi
Потребител

Мнениеот vtora » 23 Ное 2006, 12:14

Поздравления за всички във форума. Полезно е това разговаряне. Радвам се, защото усещам, че в него са хора с позитивна нагласа, изключващи себе си от възможността да си договорят местата. Хубаво е в съдебната система да влязат точно такива - успяващи сами да се справят. Проблема с критериите не е наш - той е на тези, издаващи т.нар. Наредби. Изпитвам пълно недоверие в хората създаващи ги, защото никой от тях не е там по силата на конкурс. За това и не вярвам в обективността им. Как да се вярва на ВСС, който напр. сам не изпълнява ТР №1, изискващо мотивиране на решенията им.
Не вярвам и не приемам и регламента, даващ право да се посочват места в 28-те адм.съдилища. Лекомислено ми изглежда едно решение от днес за утре да се установиш да живееш в друго населено място, различно от досегашното ти, в което нямаш създадени условия. Лекомислено е да разчиташ, че всеки ден ще пътуваш от едно до друго населено място. Не знам ВСС дали има идея за това как ще удовлетвори законово основаните възможности за магистратите да поискат жилища от създадения по чл.139б ЗСВ ведомствен жилищен фонд или пък да заплащат на пътуващи магистрати, работещи в населено място, различно от постоянното им местоживеене, пътните разноски - напр. София - Пловдив, или Пловдив - Кърджали. Така че въпросите са много.
Вярвам, че най - добрите съдии са тези юристи, които преди влизането в магистратерата са упражнявали адвокатска практика. На първо място имат повече социален опит, на второ място приемам, че са доказали, че могат да се справят и сами с живота си.
Притесняват ме съдиите, които нямат никакъв стаж извън съда - те са тези, които живеят в измислен свят.
vtora
Младши потребител

Мнениеот krem_karamel » 23 Ное 2006, 12:28

sa6om написа:Като че ли мъглата относно начина на назначаване се поразсейва-гласуването ще се извършва за всеки един кандидат, започвайки от този с най-висок бал, за ВСЯКО ЕДНО ОТ ЖЕЛАНИЯТА МУ. След като те се изчерпат и той бъде назначен на едно от тях, респективно-не бъде назначен никъде, тогава се преминава към гласуване на желанията на втория по бал и т.н.
:shock: :roll: :shock: :? :roll: :shock: :?

OK,

но след първото "разбъркване" на подреждането (кандидат-съдия, по повод на когото има образувана наказат., дисциплинарна и пр. преписка и за когото бъде преценено, че не отговаря .... ), как ще се процедира.

Друго - само един да не желае да постъпи на мястото, което е посочил за което му е стигнал бала (живи хора сме...) и следващите се почустват ощетени от получения дисбаланс... вследствие на това, че друг с еди-какъв си успех е назначен....

Това си е кандидат-студентската система, но там класиранията са нормативноуредени, тук - не са.
krem_karamel
Потребител

Мнениеот krem_karamel » 23 Ное 2006, 12:28

sa6om написа:Като че ли мъглата относно начина на назначаване се поразсейва-гласуването ще се извършва за всеки един кандидат, започвайки от този с най-висок бал, за ВСЯКО ЕДНО ОТ ЖЕЛАНИЯТА МУ. След като те се изчерпат и той бъде назначен на едно от тях, респективно-не бъде назначен никъде, тогава се преминава към гласуване на желанията на втория по бал и т.н.
:shock: :roll: :shock: :? :roll: :shock: :?

OK,

но след първото "разбъркване" на подреждането (кандидат-съдия, по повод на когото има образувана наказат., дисциплинарна и пр. преписка и за когото бъде преценено, че не отговаря .... ), как ще се процедира.

Друго - само един да не желае да постъпи на мястото, което е посочил за което му е стигнал бала (живи хора сме...) и следващите се почустват ощетени от получения дисбаланс... вследствие на това, че друг с еди-какъв си успех е назначен....

Това си е кандидат-студентската система, но там класиранията са нормативноуредени, тук - не са.
krem_karamel
Потребител

Мнениеот maradi » 23 Ное 2006, 12:47

krem_karamel не задръствай форума. Натисни само веднъж и изчакай !
Ако не се появи нищо- рифреш
maradi
Потребител

Мнениеот ronald » 23 Ное 2006, 12:51

Вярвам, че най - добрите съдии са тези юристи, които преди влизането в магистратерата са упражнявали адвокатска практика. На първо място имат повече социален опит, на второ място приемам, че са доказали, че могат да се справят и сами с живота си.
Притесняват ме съдиите, които нямат никакъв стаж извън съда - те са тези, които живеят в измислен свят.

ТОВА СЕРИОЗНО ЛИ ГО МИСЛИТЕ?!
ЗАЩОТО, АКО Е ТАКА МИ СЕ СТРУВА, ЧЕ АВТОРЪТ Е ТОЗИ, КОЙТО ЖИВЕЕ ИЗВЪН РАМКИТЕ НА РЕАЛНОСТТА.
ronald
Нов потребител

Мнениеот kukurigu » 23 Ное 2006, 12:57

Поздравления за всички във форума! Усещам, че сте страхотни юристи, напористи и успяващи адвокати, имащи добра и доходна работа. Защо тогава сте готови да я изоставите? Защо след като не харесвате действащата съдебна система, желаете да станете част от нея? Аз също участвах в конкурса и за мен бе обективен като резултати от това, което ми се падна. Друг е въпросът, че резултатите не са това, което трябваше да бъдат. Резултатите не са реален критерий за знанията и уменията. Попаднах в златната среда, където шансовете са 50 на 50, но вече се чудя дали амбицията на адвоката да побеждава ме води да се състезавам и да негодувам, когато няма ясни правила и има очевидна несраведливост или самата професия на съдия. Струва ли си човек да зареже с лека ръка всичко постигнато с години и да започне отначало, натоварвайки и семейството си, при това с по-ниско възнаграждение, само защото една закостеняла система се разчупва и дава "равен шанс" :lol: :evil: :lol: :evil: :lol: на всички? Знам, че това може би ще предизвика възмущение в някои от Вас, но аз вече разсъждавайки по-трезво, май няма да отида в никой друг град, ако не се класирам за града, в който живея. Чувствам себе си победител с това, че участвах, изучих АПК, така както никога нямаше да го прочета и имам идеи за работа. Много идеи, и то в моя град! Еуфорията отмина. "Дойдох, Видях, Победих!" :wink:
kukurigu
Нов потребител

Мнениеот kasidi » 23 Ное 2006, 13:26

Колко сте прави всички! И как толкова повече е прав всеки един успешно издържал изпита има право да стане съдия в първия специализиран съд/изключвам военните съдилища ,които също са специализирани/!Защото да се явиш на този нелек за практикуващи юристи конкурс,сигурно имаш достатъчно лична мотивация.Но съм категорична,че трябва да се предпочете териториалния критерий,а не играта на тото-шанс и на вездесъщите връзки.
kasidi
Потребител

Мнениеот sa6om » 23 Ное 2006, 20:04

ALEA IACTA EST
:roll:
sa6om
Младши потребител

Мнениеот turtoise » 24 Ное 2006, 00:02

И все пак за София балът трудно ще падне под 11.
turtoise
Младши потребител

Мнениеот vtora » 24 Ное 2006, 08:59

Споделям опасенията на Крем Карамел, относно това какво се случва, когато класирания с висок бал по 4 или 5 желание си даде сметка, че всъщност не е толкова лесно да промениш живота си многостранно - работа, населено място, среда и пр. и не встъпи в длъжност.
Това си е негово право, нали!
След като не встъпи, останалото незаето място ще се разиграва ли и ще влияе ли на вече взетите решения по отношение на следващите по бал. Макар и хипотетично, е възможно на следващият точно това населено място да му е било първо желание, но предходния да е заел последната бройка в този съд.
Става ми смешно при мисълта, че е възможно отново да ни призоват да се явим във ВСС - "лично и без адвокат", за да подаваме нови заявления.
vtora
Младши потребител

Мнениеот Titius » 24 Ное 2006, 10:21

Здравейте всички!

От самото начало на кампанията си мисля, че е наистина абсурдно да посочиш всички 28 АС като желания и да си готов наистина да отидеш в другия край на страната, само и само да практикуваш като съдия! Всеки с повече от пет години юридически стаж би трябвало вече да се е установил, да си е създал приятелства, контакти от всякакво естество и ако наистина държи на себе си, не би тръгнал просто ей така, само от едната професионална амбиция. Може би от известен провинциален комплекс или по необходимост би отишъл от по-малък град в по-голям или в столицата, но по-скоро по изключение. Народът го е казал толкова отдавна - камъкът си тежи на мястото. Не случайно за следващите конкурси за магистрати промениха реда за подаване на заявление - вместо във ВСС, в съответните региони, за които се кандидатства.
Не ме разбирайте погрешно, в никакъв случай не отричам правото на професионална реализация и на избор на местоживеене на никого... Както казват, "live and let live"... Само се чудя как един добър юрист ще махне с ръка и ще зареже всичко създадено до момента, за да отиде другаде, където поне в началото ще бъде "Mr. Никой Никой", както се беше изразил колега от форума преди време. А доколкото може да се вярва на слухове, посочването на всички възможни АС от кандидатите съвсем не е рядко срещано изключение.
Признавам си, аз съм пристрастен - писал съм само едно желание (и то такова, което за повечето от вас би било наистина последно) - и не съжалявам, макар че балът ми (си мисля поне) би бил достатъчен и за по-"съблазнителни" градове. За себе си аз намерих баланса между амбицията за професионална реализация и останалите ценности - лични и семейни, и смятам, че не съм сгрешил.
А при вас как е? Като останете сами със себе си, чувате ли онова тихичко, ама наистина съвсем тихичко гласче, което шепне "не трябваше да правиш така! не постъпи правилно!"... отново.... и отново... и отново... :? :? :?
Titius
Младши потребител

Мнениеот vtora » 24 Ное 2006, 11:02

Не си сгрешил!
Не можеш да очакваш някой да те уважава, ако сам не се уважаваш. В този ред на мисли: Може и да ни няма в никоя схема, но е важно ние да си имаме своя схема, скала на ценности и пр.
Мисля си, че са сгрешили хората, разчитащи на това, че като влязат в щата на съда върху тях ще се излее един рог на изобилието срещу който при това ще разполагат със спокойствие. В съда такова няма. "Високите" съдийски заплати един средно добър и средно оборотен адвокат може да изкара с нови 4-5 дела на месец - дори и те да са бракоразводни, с което не искам да омаловажавам тази материя. Вярно е, че средностатистическите адвокати реализират доходи стихийно, поради което и също така стихийно ги харчат, но пък работата на щат гарантира екзистенц - минимума, при липса на шансове за допълнителни доходи. Изненади или т.нар. "добри дни" не са възможни, ако изпълняваш Клетвата, която си дал като магистрат.
По тази причина се притеснявам за такива като теб и мен, които най-ангажирано, към себе си и съда, са посочили едно желание. И ако това място се заеме от кандидат - пътник или преселник, който само месец след първоначалната еуфория от успеха започне да търси варианти за обратно заселване в родното си място, няма да е добре за въпросния съд, но пък ще е фатално за теб и мен, защото ще ни е лишил от единствения ни, за този конкурс, шанс.
Но здраве да е! Правилата, както писах и преди, не ги определяме ние. При това е валидна и максимата, че като печелиш - не се знае какво губиш, а като губиш - не се знае какво си спечелил.
Успешен ден за започналите работа рано-рано, както и за тези, които са имали шанс да поспят.
vtora
Младши потребител

Мнениеот turtoise » 24 Ное 2006, 11:06

Хайде да не се сугестираме сега! :wink:
Така или иначе в София желанията на хората от други места няма да окажат влияние. Софиянци яко са стегнали редиците, защото са с много високи оценки като цяло и мисля, че плътно ще задържат своите 48 места. Струва ми се, че така е и във Варна. В останалите градове всичко е възможно.
turtoise
Младши потребител

Мнениеот maimundere » 24 Ное 2006, 12:34

Колеги, безкрайно уважавам вашето мнение, но не прекалявате ли малко? Аз също съм посочила едно желание, но не упреквам тези, които са готови да отидат и на друго място. Всеки сам решава за себе си, всеки е направил своя избор и мисля, че посочилите повече от едно желание, внимателно са обсъдили мотивите за и против евентуална промяна. В това няма нищо лошо...естествено и на мен би ми било неприятно, ако някой "изселник" както ги наричате заеме моето място, но такива са правилата на играта....а всички знаем, че не ги определяме ние. :D
maimundere
Потребител

Мнениеот kukurigu » 24 Ное 2006, 15:01

Касиди, как беше на адвокатския семинар по АПК?
kukurigu
Нов потребител

Мнениеот panika » 24 Ное 2006, 21:15

Здравейте всички, последните дни няма никакво време и се опитвах да не се сещам за конкурса, но сега прочетох всичко, което сте споделяли и разбирам, че много от нещата, които искам да оставя в страни от мен и вас ви вълнуват. Надявам се да сте прави и другата седмица да е последната на това толкова дълго изпитание, както и да сме в по-добро настроение, когато свърши...
Не искам да имам нравоучителен тон като Касиди в изблик на откровеност, но споделям всичко казано от нея/него. Не мога да повярвам, че толкова много от нас не са си задали предварително въпроса къде ще работят и срещу каква заплата. Звучи скандално несериозно за хора, които считат себе си за способни да решават чуждите проблеми/съдби, да бъдат толкова лекомислени по отношение на своя личен живот...Да кандидастваш за работа, за която не знаеш колко ще ти плащат и да си съгласен да я работиш в 27 различни града като в София са две съдилищата, но работата в тях ще е много различна, а за това също никой не споменава...Не може на човек с най-малко 5 години професионален живот да му е безразлично какво ще работи като материя дела и къде като място???? Ако не се е замислял при кандидастването, а чек сега показва или неувереност в себе си или неразумност, или ....не знам какво.
Вече се досещате, ако въбще сте дочели този емоционален изблик, че аз кандидаствам само за едно място и съм напълно наясно къде ще живея и какво ще работя, като се нядавам в най-добрия случай животът ми да се промени минимално, защото този, който живеях до сега не искам да го изхвърлям. Не мисля, че е полезно да се предоставя възможност на хора, които не харесват това, което са в момента да търсят реализация именно в съда... Опасно е с това усещане, че знаят всичко, без това къде и какво ще правят, ги кара да бъдат така самоуверени и при вземане на съдебни решения. Аз също искам да работя като съдия, не знам с това мое желание за едно място, дали ще успея, но поне имам представа какво се очаква от мен, за което не оставам със същото впечатление от други въпроси във форума. Тогава се питам дали наистина ще е справедливо тези, които не знаят какво ги чака получат по случаен за тях избор, без да се замислят дали им харесва, мястото, за което и други хора не са толкова неподходящи, но предварително знаят, че ще им хареса.
???Моля споделете и ме убедете, че един човек може да иска едновременно истински 28 неща ?
panika
Младши потребител

Мнениеот Titius » 24 Ное 2006, 22:22

panika написа:???Моля споделете и ме убедете, че един човек може да иска едновременно истински 28 неща ?

Браво, Panika!!! Право в десятката!

Мисля, че ако нормотворецът бе малко по-мъдър, щеше просто да ограничи възможността да се кандидатства до не повече от 4-5 АС, защото всичко над този брой граничи или с инфантилност, или с някаква отчаяна, покъртителна безнадеждност, която би била трогателна, ако не беше толкова наивна. Не мога да си обясня по рационален начин такова неистово желание да станеш административен съдия, едва ли не на всяка цена..., освен ако не е продиктувана от едни ДРУГИ мотиви, несъвместими (по принцип) със съдийската професия. :wink:

И преди да сте ме упрекнали (поне някои от вас), помислете и за другия аспект на този проблем, наречен "колегиалност". Избутвайки някой местен, с надеждата, че ще останете само за малко в забравения от всички далечен провинциален град (например), грубо казано го прецаквате, нали? Е, наистина никой няма да му е виновен на местния индивид за това, че се е класирал след вас, но смятам, че всички се убедихме в значението и на фактора "случайност" при оценяването...
Titius
Младши потребител

Мнениеот krem_karamel » 24 Ное 2006, 22:45

Titius написа:
panika написа:???Моля споделете и ме убедете, че един човек може да иска едновременно истински 28 неща ?

Браво, Panika!!! Право в десятката!

, покъртителна безнадеждност, която би била трогателна, ако не беше толкова наивна.

Kolega,

не знам къде и какво работите, но доста кавалифицирани колеги са в положение на едва прикривана безнадеждност.

Едно е да си добър юрист, а

съвсеееееееем друго е да си успешен мениджър на адвокатска работа.

Всеки месец започва с минус минимум 800 лева - за социално осигуряване, за кантора, телефон, такса за участие в семинари и т.н., консумативи за принтери и пр.....

А ако недай Боже те сполети здравословен или личен проблем и не си в състояние да поддържаш бесното темпо - изпадаш извън борда.

Не коментирам колегите с т.н. "неприсъствени пълномощни" и пр. помии, а нормални, аналитични и способни адвокати.

Може би това е едно от обясненията за минаващото през 28 града желание на колегите да имат елементарна сигурност и спокойно да се отдадат на правна работа.
krem_karamel
Потребител

Мнениеот turtoise » 24 Ное 2006, 23:28

Кой и кога ви каза, колеги, че съдийската работа е спокойна?. 1.Съдийската работа е денонощна и неблагодарна. Няма съботи, няма недели, няма семейство - особено ако сте новак. 2. Всички ще ви мразят и ще усетите това с всяко косъмче по вас. Обществото смята, че сте му длъжник, независимо колко се стараете, и няма начин да го убедите в противното. Освен това по определение сте връзкар, некадърник и корумпиран. Просто това е общественото мнение. 3.Напрежението е постоянно, а усещането е съсвем различно от това, което имате от банката. На тази банка досега сте били заради единственото си дело за деня, или най много две. Костваше ви много усилия да се подготвите за него? Е, умножете тези усилия по 15-20 и ще добиете представа какво ви чака, и то само за този ден. За останалата част от месеца го умножете по 200. :twisted: 4. Освен това ще вършите и един куп секретарска и деловодна работа, защото ако още не сте разбрали, сега ще се убедите, че този вид персонал в съда не е достатъчно квалифициран и трябва да го обучавате и контролирате постоянно.5. Трудовите права на съдиите не се спазват - няма безопасни условия на труд ,няма вредни, няма извънредни. Така че, ако очаквате с тази професия животът ви да стане по спокоен и едновременно с това да сте добър професионалист, това няма да стане.
Но ако искате да разберете всичко за административното право и процес и да кажете:" Аз съм добър в тази материя, доволен съм от себе си" след 10 години интензивна работа и усърдие, ще го постигнете, може би.Няма да ви отчайвам повече. А заплатата - да, ще си я получавате всеки месец. За отпуската - не е сигурно, само ако сте си написали решенията.
turtoise
Младши потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Конкурси, изпити