начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

В-К. "МОНИТОР" ИЗНЕСЕ ПРЕДВАРИТЕЛНО ТЕМИТЕ

Дискусионен форум, посветен на конкурсите за магистрати

В-К. "МОНИТОР" ИЗНЕСЕ ПРЕДВАРИТЕЛНО ТЕМИТЕ

Мнениеот lakov » 08 Дек 2006, 14:22

за прокурорския изпит днес /08.12/ ... как ще го коментирате ?
lakov
Потребител

Мнениеот mimij » 08 Дек 2006, 14:32

E как да коментираме - нима това не го знаехме? До сега съм се явявала на три такива конкурса/този реших да го пропусна, защото нямах нерви да се подиграват с достойнството ми/, и винаги поне за нашия район се нагласяха, хора с широко юридическо потекло. Само пример - кандидат - явява се миналата година на конкурс за младши съдии и младши прокурори. Първата седмица - конкурс младши съдии, писмен - оценка 3, следващата седмица - казус за пладши прокурори - оценка 6. Извинявайте ама не мога да се съглася с това, а и въпросният кандидат е син на виден юрист. А знаете ли колко е лесно да научиш казусите предварително, ако се познаваш с подходящите хора .
mimij
Младши потребител

Мнениеот fiona » 08 Дек 2006, 14:49

отвратена съм
fiona
Нов потребител

Мнениеот rosi_i » 08 Дек 2006, 14:51

Току що се връщам от СУ, коментарът е само един - който плаща зле, плаща два пъти! :)
Извън горната интерпретация - крайно време беше, но дали ползата от това, което се случи днес, ще си проличи в следващите конкурси или керванът е набрал твърде силна инерция!?
rosi_i
Потребител

Мнениеот malanoche » 08 Дек 2006, 15:05

КОЛЕГИ КАК ЩЕ МЕ УБЕДЯТ СЕГА ДА ОТИДА НА КОНКУРС,АЗ СЪМ СКЕПТИЧНО НАСТРОЕН И НЕ БЯХ ДНЕС В СУ, КАК ДА СЕ ЯВА СЕГА НА 15 ИЛИ НА СЛЕДВАЩИЯ НАСРОЧЕН ДРУГ ТАКЪВ.............
Последна промяна malanoche на 08 Дек 2006, 15:11, променена общо 1 път
malanoche
Потребител

Мнениеот eklekti4kata » 08 Дек 2006, 15:08

. Главният прокурор Борис Велчев разпореди да бъде отложен писменият изпит за младши прокурори, съобщиха от прокуратурата. Изпитът трябваше да се проведе днес, но в публикация в пресата днес бе обявено, че предварително подготвените казуси, въз основа на които следваше да се проведе конкурса, са станали достояние на част от явяващите се кандидати, което прави конкурса нечестен. Извършена проверка установи, че получените в редакцията на столичен ежедневник конкурсни казуси представляват един от работните варианти на казусите, от които следваше да се избира един в деня на провеждане на писмения изпит.
Главният прокурор ще внесе във Висшия съдебен съвет предложение за промяна в Наредба № 2 от 2006 г. на Висшия съдебен съвет относно реда на провеждане на конкурси за съдии, прокурори и следователи, което да гарантира, че подготвените за писмения изпит казуси няма да станат известни предварително на неоторизирани лица
eklekti4kata
Потребител

Мнениеот fiona » 08 Дек 2006, 17:05

И как точно ще стане???? :evil:
fiona
Нов потребител

Мнениеот zlasenova » 08 Дек 2006, 17:18

И аз това попитах във форума "конкурс за младши магистрати". Някои от колегите смятат, че отлагането може да стане по решение на конкурсната комисия поради обективна невъзможност да проведат конкурса.
Аз смятам, че провеждането на конкурса е производство, при което следва строго да се спазват разпоредбите на наредбата за провеждане на конкурси за магистрати. В нея липсват разпоредби, регламентиращи отлагане на обявен конкурс. Още повече съм убедена, че единствено ВСС може да вземе решение за отлагане, ако въобще някой може да вземе такова решение.
Може би, конкурсните комисии ще изготвят доклад за случилото се днес и ВСС ще вземе решение за отлагане на датата на провеждане на писмения изпит и ще насрочат нова дата.
При всички положения, смятам, че процедурата е опорочена, защото мотивирайки решението си за отлагане ВСС ще трябва да изложи съмнения и по отношение на членовете на конкурсните комисии, да назначи нови и т. н.
Защо Гл. прокурор ще предлага промени в наредбата в посока достъп до казусите да имат само оторизирани лица ? Та нима казусите са изнесени предварително от неоторизирани лица ?
zlasenova
Младши потребител

Мнениеот dozn03 » 08 Дек 2006, 17:24

Да, точно така ни обясниха неофициално. Че ще се изберат чрез жребии и одобрение след това от ВСС нови изпитни комиси, които ще съставят нови казуси и т.н, което ще стане "при всички случаи след Нова година, а най-вероятно в края на януари".
А къде е гаранцията, че тези нови комисии няма да направят като старите :!: :?:
Само сега да не се опитват да ни пробутват, че някоя чистачка или машинопистка е разгласила казусите. Щото съвсем ще станат за смях.
dozn03
Потребител

Мнениеот kasidi » 08 Дек 2006, 17:30

Колеги, а вече не е ли ясно,че не законите/в общия смисъл на понятието/ решават нещата,а субективния фактор.Я да вземем след първи януари да се внесем една ковисия отвън :lol:
kasidi
Потребител

Мнениеот zlasenova » 08 Дек 2006, 17:35

Няма да се оповести име на човека, които ги е разпространил казусите, защото той едва ли е един. Никой не е толкова глупав да си помисил, че е един продажника.
Мен ме възмущава и друго, защо дори тези, които трябва да са наясно какво означават термините "отлага се" и "отменя се" си служат с тях без да става ясно какво искат да кажат.
Сега пък, по радиото обявиха, че от Главна прокуратура, кабинета на Гл. прокурор обявили, че конкурса се отменя.
zlasenova
Младши потребител

Мнениеот zezag » 08 Дек 2006, 21:51

Сега остава някой да публикува наистина прословутите десет казуса, докато чакаме новата дата поне нещо да четем :wink:
zezag
Младши потребител

Мнениеот eklekti4kata » 08 Дек 2006, 22:14

Дайте връзки във в.монитор :lol: Ама някой ще каже, че пари струва... :wink: Колеги,ще се справите на следващия конкурс.Сигурна съм !Просто това е част от любимата ни действителност.Приемете го от веселата страна,все пак не вие сте се изложили,а други.Забравете нервите от снощи и от днес. Пийнете му едно хубаво вино. :!: Аз например съм на НПН - писмен в неделя с любимата ми Момяна Гунева и какво ,да се тръшкам ли?Четох много практика, изпонамлях се с двата закона .Амо пък чак да си мисля ,че ще го взема,абсурд при нея.Пак ще си имам проблеми да намеря пари /една минимална заплата/ за да се явя втори път .Пак някои много близки мои хора,ще твърдят ,че съм тъпа,щом съм скъсана и т. н. Но пак ще се радвам на изгрева и залеза и така...Опитвам се да ви кажа :хич да не ви пука .Не примирение,а спокойствие.Поздрави на всички бивши и настоящи студенти за празника :D
eklekti4kata
Потребител

Мнениеот dozn03 » 09 Дек 2006, 01:37

eklekti4kata,
Честит празник! Явно ти си от настоящите студенти, които според мен имат истинско основание за празнуване. Не, че ние остоналите, дето сме завършили преди 4-5 и повече години, ако ни се празнува няма да имаме достатъчно основание. Но аз лично сутринта се явявах и на конкурс /уж/. И честно казано не е и това основната основната причина, всъщност може да се каже, че празнувам и вкъщи, но това не е виждането ми за празнуване точно на този празник. Тук е мястото и аз да кажа /като Катя01 от форума за конкурс за административни съдии, че се извинявам за това, че пиша тук след като съм употребила алкохол, но поне се опрадавам, че днес е позволено :) Точно това пих - хубаво домашно червено вино в хубава и ограничена компания. Целият ми живот, както и настоящата ми работа са свързани с толкова нерви и напрежение, че обстоятелствата, струпали се около конкурса от сутринта хич не могат да ме разстроят. Тази работа /нагласеният конкурс/ според мен всички участници сме знаели или поне предполагали, но въпреки това 800 и кусур човека се явиха. Което предполага поне мъничко доверие или надежда.А на eklekti4kata пожелавам успех на изпита в неделя. И аз съм се явавала при М. Гунева, взех от втория път, но това не означава, че сега не ми е любимо НП. Даже имам претенции и за определено количество знания. Успех и ан теб! И не се отчайвай, ако не е от първия път! Това не е гаранция за нищо. Просто лош късмет. А ако си и от женски пол /както предполагам/, си в още по-неблагоприятна ситуация. Кураж!
dozn03
Потребител

Мнениеот aide_be » 09 Дек 2006, 01:38

Колеги ето Ви казус, който доста прилича на казус №10 от публикуваните във в. "Монитор"

http://lex.bg/phorum/viewtopic.php?t=17 ... 8&start=45

Пуснато на: Пон Ное 06, 2006 9:01 pm Заглавие:

--------------------------------------------------------------------------------

КАЗУС ЗА ДЪРЖАВЕН ИЗПИТ ПО НАКАЗАТЕЛНОПРАВНИ НАУКИ
ЮРИДИЧЕСКИ ФАКУЛТЕТ НА ПУ „П. ХИЛЕНДАРСКИ”

На 18.12.2002 г. Около 10:30 часа Милен Балабанов, 23-годишен, поканил в дома си, находящ се в гр. София, ж.к. „Сухата река”, бл. 32, своя приятел и съсед Даниел Макавеев, 17-годишен, и в хода на разговора по между им го помолил да вземе двата му златни пръстена с общо тегло 5,14 г. 14-каратово злато, и златна верижка с тегло 7,14 г., 14-каратово злато (за които назначената по-късно съдебнооценителна експертиза на благородни метали дала заключение, че са на стойност 182 лв.), и да се опита да ги продаде. Съобщил му, че срещу златните накити иска да получи сумата от 200 лв.
Около 12:30 ч. Макавеев успял да се свържи със свой познат, таксиметров шофоьор, за когото предполагал, че ще прояви интерес към накитите. На срещата им последният се съгласил да ги закупи, като заплатил на Макавеев исканата от него сума – 250 лв.
Веднага след това Макавеев се отправил към игрална зала, находяща се на ул. „Раковски”, която често посещавал. Там за напитки и закуски похарчил сумата от 15 лв., а за залагания на автоматите – още 65 лв. Около 14:00 ч. в залата влязъл негов познат – 16-годишният Цветелин Кабакчиев, който помолил Макавеев да му услужи със сумата от 100 лв. Последният се съгласил и след като му дал назаем исканата сума, в него останала сумата от 70 лв.
Около 15:30 ч. по мобилния телефон на Макавеев позвънил Балабанов, който се поинтересувал дали приятелят му е успял да продаде златните накити и да получи исканата от него сума. Макавеев отвърнал уклончиво с думите, че „може нещо да се уреди”. При това Балабанов съобщил на Макавеев, че сам е намерил купувач за бижутата, който е готов да заплати за тях сумата от 300 лв., и го помолил да му ги върне в най-скоро време. Макавеев обаче му отвърнал, че вече е късно да си ги иска обратно, но обещал да се погрижи в следващите няколко дни да му даде парите. На свой ред Балабанов отвърнал, че парите му трябват спешно и попитал приятеля си какво е направил със златото. При думите му Макавеев прекъснал разговора и не отговорил на последващите позвънявания от страна на приятеля си.
Няколко минути по-късно Балабанов напуснал дома си и тръгнал да търси Макавеев на местата, за които знаел, че обича да посещава. Около 16:30 ч. влясъл в игралната зала, където се намирал и Макавеев.
Виждайки го последният побягнал към изхода на заведението и когато Балабанов понечил да застане на пътя му, Макавеев силно го блъснал с длани, при което Балабанов залитнал и паднал назад. При падането си счупил с тежестта на тялото си една от витрините на заведението, за която по-късно било установено, че е на стойност 82,16 лв. Освен това от удара на Балабанов бил избит преден горен зъб.
Напускайки заведението, Макавеев започнал да хвърля снежни топки и дребни камъчета по витрините на заведението, като крещял обидни думи и изрази по адрес на Балабанов и преминаващите наблизо граждани. Няколко минути по-късно бил задържан от дежурния автопатрул към І РПУ-СДВР.

ВЪПРОСИ

1. Квалифицирайте извършените от дееца престъпления!
2. Има ли множество престъпления? Какъв вид?
3. Каква е формата на вината на всяко едно от престъпленията?
4. Кой е компетентният орган да образува досъдебно производство за извършитея на престъпленията?
5. Може ли пострадалият да предяви граждански иск и кога?
6. Приложима ли е разпоредбата на чл. 78а НК по отношение на непълнолетен подсъдим като се има предвид, че наказанието се редуцира по чл. 63 НК?
7. Допустим ли е граждански иск в производството по чл. 78а НК?
8. Ако обвиняемият, който е непълнолетен е бил без защитник при предявяване на разследването, прокурорът може ли да върне делото за допълнително разследване поради наличие на съществено процесуално нарушение или не? Какво трябва да направи?

Мнениеот eklekti4kata » 09 Дек 2006, 10:38

Благодаря ти,dozn03!Всичко най-добро! :lol:
eklekti4kata
Потребител

Мнениеот d_mavrodieva » 09 Дек 2006, 11:36

Казусът по НПН от Държавния изпит в ПУ "П. Хилендарски" беше даден 28.10.06 г. Това прави около 10 дена преди изпита за младши прокурори.
d_mavrodieva
Потребител

Мнениеот d_mavrodieva » 09 Дек 2006, 11:53

Ето ви и линк към въпросната статия във вестник "Монитор":

http://www.monitor.bg/bulgaria/article? ... 20&eid=919
d_mavrodieva
Потребител

Мнениеот sinti » 09 Дек 2006, 14:15

Едно голямо БЛАГОДАРЯ на това момче "Владимир Петров" или на този който стои зад това име и е поел инициативата за постигане на малко повече справедливост, което в крайна сметка е и целта на съдебната система или поне трябва да бъде.
Похвала и на в-к "Монитор", за добре свършената работа.
А пък на вас ПРЕДАТЕЛИТЕ - очаквайте си възмездието под каквато и да е форма, рано или късно нищо не се губи. Не може безнаказано да се гаврите с цял един народ - 809 човека, 809 съдби, 809 надежди, 809 по 6 години следване = 4854 години.
За какви се взехте бе хора, за много велики ли :?: Децата ви ще се хранят от тези мръсни пари да ви е сладко. Дано успеете да измолите прошка от Господ.
sinti
Нов потребител

Мнениеот d_d » 10 Дек 2006, 19:46

Борис Велчев отмени писмения изпит на конкурса за младши прокурори
Bulgarian Post - http://news.bulgarianpost.com 2006-12-08

Преди изпита е изтекла информация за един от вариантите на предложените казуси. Главният прокурор поиска гаранции, че подготвените за писмения изпит казуси няма да станат известни предварително.

Главният прокурор Борис Велчев разпореди да бъде отложен писменият изпит за младши прокурори. Информацията съобщиха от прокуратурата. Причината е публикация във всекидневник, в която се казва, че предварително подготвените казуси за конкурса са станали достояние на част от явяващите се кандидати.

Проверка на прокуратурата е установила, че получените в редакцията на вестника конкурсни казуси представляват един от работните варианти. В деня на изпита е трябвало да се избира един от тях.

Главният прокурор ще внесе във Висшия съдебен съвет предложение за промяна на реда на провеждане на конкурси за съдии, прокурори и следователи. Борис Велчев иска гаранции, че подготвените за писмения изпит казуси няма да станат известни предварително на неоторизирани лица.

Новата дата на изпита ще бъде определена от Висшия съдебен съвет (ВСС).

Назначаването на младши прокурори се извършва след провеждане на конкурс. Планирането на назначенията се извършва за всяка следваща календарна година от Висшия съдебен съвет по предложение на ръководителите на съответните органи на съдебната власт. Планираните щатни бройки за младши прокурори не могат да се променят след обявяването на конкурса.
d_d
Потребител

Назад към Конкурси, изпити