начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Казусът от конкурса за младши съдии

Дискусионен форум, посветен на конкурсите за магистрати

Мнениеот dil_d » 16 Яну 2007, 15:08

И аз бях твърде самокритична към себе си ,но не очаквах оценка 4:25?! Особено след като решението по идентичен случай беше сходно с моето?! Дори имах съвпадение на няколко изречения?!
Незнам какво да мисля,но искам да си видя работата...въпреки че каква полза от това?! Може да има решение - противоположно на моето...
На издържалите желая успех,моите надежди вече са към прокурорския изпит :(
"Подсъзнанието може всичко"
dil_d
Младши потребител

Мнениеот advokatka1 » 16 Яну 2007, 15:08

Резултатите според мен са обективни.Прочетете си изложеното тук решение956/26.11.2001г. Казусът отговаря напълно на него.
advokatka1
Младши потребител

Мнениеот donnamob » 16 Яну 2007, 15:16

Защо да няма полза.
Ако навремето не бях си проверила работата на кандидатстудентския изпит в СУ, сега нямаше да съм тук. Защото тогава се оказа, че оценката под моето име - 3.00, е за работата на един младеж, а неговата оценка - 6.00, е за моята работа! Листовете бяха "просто разменени". Така че...
donnamob
Младши потребител

Мнениеот helene » 16 Яну 2007, 15:35

Изненадана съм от лошите резултати. Не знам защо така се е получило. Аз продължавам, но с моята приятелка писахме едно и също, а тя има с една единица повече от мене. Не знам как стават тия неща!
helene
Потребител

Мнениеот octavius » 16 Яну 2007, 15:59

И аз се надявах на по-висока оценка. Тръгнах, както се казва, с голямата кошница, а получих, според мен, порязване и оценка едва 5,25
octavius
Потребител

Мнениеот dil_d » 16 Яну 2007, 16:31

Точно за същото решение говоря...Ще трябва да си проверя работата!
"Подсъзнанието може всичко"
dil_d
Младши потребител

Мнениеот zlasenova » 16 Яну 2007, 16:39

Има ли изобщо възможност да си провериш работата ?
zlasenova
Младши потребител

Мнениеот neregistrirana » 16 Яну 2007, 17:13

Аз продължавам, но с моята приятелка писахме едно и също, а тя има с една единица повече от мене.

От сравняването на дадените разрешения на въпросите не може да се изведе кой знае каква закономерност при оценяването.
Преди две години пак се бях явила. При почти едно и също писано с друга участничка (почти, защото имах две грешки, които тя не беше допуснала) тя имаше 5,50, а аз - 4,25. Едната ми грешка беше свързана с квалификацията на иска срещу юридическо лице за вреди - бях посочила чл. 45, също като donnamob (запомнила съм го, нали една и съща грешка сме допуснали ;-) ). Другата беше в административната част на казуса.
Миналата година не съм се явявала, но знам, че високи оценки (вкл. отлични) имаха както хора, писали, че престъплението е обсебване, така и такива, които бяха писали, че е кражба. От начина, по който ми беше описан казусът, лично аз не виждам как може да се обоснове убедително, че е кражба, но може би може.
Мои познати, които бяха писали заедно едно и също, имаха половин единица разлика.
Вече и аз се чудя има ли закономерност и каква е тя, или е до голяма степен въпрос на случайност и субективна оценка. Т.е. чудя се как точно трябва да пиша (сериозна подготовка е едно на ръка), за да получа по-висока оценка следващия път. :lol:
neregistrirana
Потребител

Мнениеот helene » 16 Яну 2007, 20:37

Моят принцип отдавна е - каквото е на глава писано, на камък няма да падне! Май в нашата родна действителност можеш да разчиташ само или на луд късмет, или на големи протекции. Никой не е в състояние да ме убеди, че решаването на един казус с 6 въпроса реално ще ми определи знанията. Същото ще бъде и на устния изпит. Всички знаем колко е субективно. Виждам, че има колеги с огромна разлика в оценките на двамата проверяващи!!! Вече сме в Европа и е смешно влизането в съдебната система да зависи от субективната оценка на каквото и да е било там "светило".
helene
Потребител

Мнениеот neregistrirana » 16 Яну 2007, 20:56

Моят принцип отдавна е - каквото е на глава писано, на камък няма да падне!

Абе, и това си е вярно. :lol:
Виждам, че има колеги с огромна разлика в оценките на двамата проверяващи!!!

Има наистина, но не са много.
Не знам когато единият проверяващ определя оценката си, дали може да чуе мнението и на другия за проверяваната работа.
Ако не, и при условие, че все пак не са много огромните разлики в двете оценки, значи някакви определени правила за оценяване има. Обаче какви?
neregistrirana
Потребител

Мнениеот donnamob » 16 Яну 2007, 22:09

Нерегистрирана, казуса за който си имала 4.25 предходна година, а аз имах 5.25 /при еднаквата грешка, която сме допуснали/ - точно тогава аз очаквах 4.50..., а не сега. Явно е субективно. Но не мога да се съглася, че работата ми е за това категорично 4.50. Как и двамата проверяващи са отсекли точно на толкова! Това масово съвпадане в оценките и на двамата проверяващи, мисля, че се случва за първи път и много ме съмнява да е получено по пътя на независимото оценяване...
Последна промяна donnamob на 17 Яну 2007, 19:53, променена общо 1 път
donnamob
Младши потребител

Мнениеот helene » 17 Яну 2007, 17:46

Вече почвам да си мисля, че май няма голямо значение какво си писал. Няма никаква логика при абсолютно едни и същи писмени работи да има разлика от една единица. Хайде да беше разликата 0.25 или 0.50 , ама цяла единица... Не мога да се съглася, че има почти еднакви критерии за оценяване.
helene
Потребител

Мнениеот Arragorn » 17 Яну 2007, 18:27

Не се ядосвайте, колеги. Станалото - станало. Аз в случая се ядосвам единствено на себе си. Но се успокоявам, че безгрешни хора няма. Както и че няма всезнаещи. Да честитим на изкаралите над 5,50 и да им пожелаем успех на устния.
Arragorn
Младши потребител

Мнениеот neregistrirana » 17 Яну 2007, 18:39

Арагорн, аз не се сърдя на никой за оценката си. 8)
Яд ме е само, че не са съвсем ясни критериите.
Иначе при следващи опити щях да се съобразя с тях. :P
neregistrirana
Потребител

Мнениеот donnamob » 17 Яну 2007, 19:16

Привет, колеги! Въпреки упоритото разубеждаване от страна на родителското тяло /рискувала съм да запомнят името ми и да ми го върнат тъпкано на устния и всички следващи явявания/, днес подадох молба за преглед на писмената си работа. Деловодителките не бяха много наясно и само входираха молбата ми. От по-осведоменият охранител на институцията разбрах, че по молбите от вчера имало отказ, като единствено възможното било да получиш в писмен вид мотивите за оценката ти.
donnamob
Младши потребител

Мнениеот neregistrirana » 17 Яну 2007, 19:29

Ами то това е важното според мен - мотивите за оценката. За какво ми е да си гледам собствените писания. :oops: Наистина ли е възможно да се получат?
Не би следвало някой да "запомни името ти". Подобно желание само по себе си не изразява нищо насочено срещу оценяващите. Или не всички мислят така?
neregistrirana
Потребител

Мнениеот donnamob » 17 Яну 2007, 19:48

Да, по принцип е добре и само мотивите да видя, но дали те ще се отнасят точно до моята работа...В молбата си писах, че искам да видя и номерацията, поставена върху работата ми и малкия плик, за съответствието й с номера, за който са поставени оценките ми в индивидуалните протоколи. Ето това, според мен, е много важно, защото ако не съвпадат тези номера, които следва да се поставят от комисията върху писмената работа и малкия плик, с номера, за който проверяващият е дал оценката си, ще е ясно, че това 4.50 се отнася до някоя друга работа, а не до моята.

Иначе мотиви за оценка и аз бих могла да напиша толкова абстрактно, че да бъдат основателни за работата на почти всеки нагъл и самонадеян кандидат! За какъвто типаж безсъмнено ще бъда преценена. :roll:
donnamob
Младши потребител

Мнениеот zlasenova » 18 Яну 2007, 09:53

Браво, за куража ти, не вярвам обаче, че ще ти дадат възможност да установиш това. Моля те, пиши после как са се развили нещата.
zlasenova
Младши потребител

Мнениеот mitko6 » 18 Яну 2007, 12:26

Наистина, за този не толкова сложен казус, оценките са твърде ниски. Може би за всяка грешка са намалявали драстично, за да има все пак някаква градация в оценките.
mitko6
Потребител

Мнениеот helene » 19 Яну 2007, 18:25

Колеги, преди питах, но никой не ми отговори. Може ли някой да ми каже какво точно включва 14 въпрос? Гражданска отговорност за вреди ?
helene
Потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Конкурси, изпити