начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

съдия по вписванията

Дискусионен форум, посветен на конкурсите за магистрати

Мнениеот MAILIN » 25 Яну 2007, 13:23

Колеги, много интересен е въпроса ако за някой от Районните съдилища има един единствен кандидат как ще се процедира с оглед разпоредбата на чл. 160 ал. 3 от ЗСВ. Дали той ще бъде назначен без да се явява на обявения конкурс?
MAILIN
Младши потребител

Мнениеот titin » 25 Яну 2007, 14:14

сигурно имате предвид разпоредбата на чл.160, ал.5 от ЗСВ. Малко вероятно е дори и за най-малкия град да се яви само един кандидат и той да е точно съдия по вписванията, работил повече от 5 години като такъв. Но ако това стане предполагам, че ще го назначат без конкурс.
titin
Потребител

Мнениеот MAILIN » 25 Яну 2007, 14:47

titin написа:сигурно имате предвид разпоредбата на чл.160, ал.5 от ЗСВ. Малко вероятно е дори и за най-малкия град да се яви само един кандидат и той да е точно съдия по вписванията, работил повече от 5 години като такъв. Но ако това стане предполагам, че ще го назначат без конкурс.

Да става въпрос за чл. 160 ал.5 от ЗСВ, грешката е моя.
MAILIN
Младши потребител

Мнениеот MAILIN » 25 Яну 2007, 17:13

Колеги, имам един въпрос. В нормативната уредба е посочен и ТЗ в частта му за апортните вноски, но аз намирам само някакъв жалък чл.73 ал.5, може ли да ми кажете нещо повече по въпроса ако се сещата разбирасе. ТЗ не е силната ми страна! :oops:
MAILIN
Младши потребител

Колко?

Мнениеот ari » 26 Яну 2007, 01:20

Каква е заплатата на съдията по вписвания?
90% от колко?

Това е важно да се знае все пак,
дали си струва усилието?
ari
Младши потребител

Мнениеот octavius » 26 Яну 2007, 12:05

Струва си. Заплатата е около 800лв
Това сподели съдия от РС.
Плюс другите благинки.
Плюс факта, че си в системата.
octavius
Потребител

Мнениеот shturka » 26 Яну 2007, 16:31

какво като си в системата? Нямаш ли гръб, и вътре в системата да си, пак ще си боксуваш на едно място, защото преместването, преназначаването и повишаването вътре в системата става само ако имаш връзки. Разни случайно попаднали в тази система без протекции хора, си остават до пенсия на едно място. Аз лично познавам съдии, които се пенсионират като районни, също съдии по вписвания, които си остават до пенсия на скучната си работа, въпреки усилията им да мръднат нагоре в в системата. Така че не си мислете, че ако станете съдия по вписвания, някой ще се затича да ви предложи магистратско място или нещо подобно
shturka
Младши потребител

Мнениеот moni_d » 26 Яну 2007, 16:43

не е вярно, че си в системата, не си магистрат и назначения, уволнения и разбира се и допълнит. споразумения за увеличаване на заплатата идват от министъра на правосъдието и се бавят по година и повече, за което време съдиите вземат увеличените заплати. А като не си магистрат, нямаш ранг и съответното възнаграждение за това. Вземаш при всички случаи най-ниската заплата в съдебната палата, почти колкото съдебния администратор.
moni_d
Потребител

Мнениеот MAILIN » 26 Яну 2007, 16:49

moni_d написа:не е вярно, че си в системата, не си магистрат и назначения, уволнения и разбира се и допълнит. споразумения за увеличаване на заплатата идват от министъра на правосъдието и се бавят по година и повече, за което време съдиите вземат увеличените заплати. А като не си магистрат, нямаш ранг и съответното възнаграждение за това. Вземаш при всички случаи най-ниската заплата в съдебната палата, почти колкото съдебния администратор.

Да, вярно е че тази чиновническа работа не може да се сравни с магистратската. Кажете тогава защо народа се избива да се намърда на това местенце?
MAILIN
Младши потребител

Мнениеот shturka » 26 Яну 2007, 16:56

АМИ МНОГО ЯСНО ЗАЩО- ПРИ СРЕДНА РАБОТНА ЗАПЛАТА ЗА СТРАНАТА ОКОЛО 350 ЛВ. ДА ВЗИМАШ 800 И ТО БЕЗ ИЗОБЩО ДА СЕ НАПРЯГАШ КОЙ ЗНАЕ КОЛКО, СИ Е НАПРАВО ШЕСТИЦА ОТ ТОТОТО. ТО НЕ ЧЕ МАГИСТРАТИТЕ СА СЕ СКЪСАЛИ ОТ РАБОТА, НО ВСЕ ПАК НОСЯТ ДАЛЕЧ ПО-ГОЛЯМА ОТГОВОРНОСТ
shturka
Младши потребител

Мнениеот MAILIN » 26 Яну 2007, 17:00

shturka написа:АМИ МНОГО ЯСНО ЗАЩО- ПРИ СРЕДНА РАБОТНА ЗАПЛАТА ЗА СТРАНАТА ОКОЛО 350 ЛВ. ДА ВЗИМАШ 800 И ТО БЕЗ ИЗОБЩО ДА СЕ НАПРЯГАШ КОЙ ЗНАЕ КОЛКО, СИ Е НАПРАВО ШЕСТИЦА ОТ ТОТОТО. ТО НЕ ЧЕ МАГИСТРАТИТЕ СА СЕ СКЪСАЛИ ОТ РАБОТА, НО ВСЕ ПАК НОСЯТ ДАЛЕЧ ПО-ГОЛЯМА ОТГОВОРНОСТ

Сестра ми е на "частния фронт" и изкарва 5000 лв. на месец и то в "дълбоката провинция", но се скъсва от работа.
MAILIN
Младши потребител

Мнениеот urist80 » 26 Яну 2007, 17:47

Не мисля, че целта на повечето хора, които се явяват на този конкурс е "голямата заплата".Аз лично мисля, че те се явяват заради това, че 800 лв. е една заплата, която вземаш всеки месец, независимо от това колко си работил.Докато в частния сектор може да се скъсаш от работа и пак да не вземеш толкова, а може и да вземеш повече.Всичко зависи от шанса и твоите възможности.Все пак всеки си преценява сам засебе си какво иска и към какво се стреми.Успех на всички, които ще се явяват на конкурса.
urist80
Младши потребител

8 стотака

Мнениеот mypoints » 28 Яну 2007, 23:52

мисля си, че конкуренцията в малките населени места, за които има обявен конкурс за съдия по вписванията ще бъде много, много голяма и една от причините за това ще е и добрата заплата(ако тя е наистина 8 стотака), защото в повечето от случаите средната работна заплата в тези населени места гравитира около минималната работна заплата, привсе, че в такива райони безработицата е много голяма.
mypoints
Потребител

списък с допуснати и недопуснатите кандидати в конкурса

Мнениеот mypoints » 28 Яну 2007, 23:55

според вас, кога ще е оповестят списък с допуснати и недопуснатите кандидати в конкурса?
след седмица- две?
mypoints
Потребител

списък с допуснати и недопуснатите кандидати в конкурса

Мнениеот mypoints » 28 Яну 2007, 23:56

според вас, кога ще е оповестят списък с допуснати и недопуснатите кандидати в конкурса?
след седмица- две?
mypoints
Потребител

Re: 8 стотака

Мнениеот MAILIN » 29 Яну 2007, 13:23

mypoints написа:мисля си, че конкуренцията в малките населени места, за които има обявен конкурс за съдия по вписванията ще бъде много, много голяма и една от причините за това ще е и добрата заплата(ако тя е наистина 8 стотака), защото в повечето от случаите средната работна заплата в тези населени места гравитира около минималната работна заплата, привсе, че в такива райони безработицата е много голяма.

Колега, аз съм от провинцията и мога да ви кажа че работата е апетитна, защото е добре платена, но колко са юристите примерно в Дулово. Сигурно ако не броим тези, които са останали в София са доста, но другите които са се завърнали са много малко. Не вярвам в провинцията конкуренцията да е голяма, тук остават предимно хора които са с връзки и са сигурни че някой приятел, роднина и тем подобни ще ги "уредят" някъде. В моя роден град юрисконсулти са двама колеги, другите са съдии, прокурори, дознатели или адвокати.
MAILIN
Младши потребител

Мнениеот ESMnova » 06 Фев 2007, 17:38

Колеги здравейте,
нещо май форума затихна, да не би всички да са взели да се готвят за изпита :wink: Знае ли някой кога ще излезе заповедта с допуснатите до конкурса и кога ще излезе регламента по който ще се проведе самата конкурсна процедура :?: :?: Моля ви не унивайте, чакам коментари.......
ESMnova
Младши потребител

Излезе регламента за провеждане на изпита

Мнениеот urist80 » 07 Фев 2007, 20:24

Е, най-после от Министерството се решиха да публикуват Регламента за провеждане на изпита за съдии по вписванията.Всеки, който желае и има интерес, може да отиде на страницата на министерство на правосъдието и в графата "Съобщения" да види публикуваният Регламент.Добрата новина е, че може да се кандидатства за два съдебни района, стига да се подаде молба за това в седемдневен срок от публикацията на регламента.
Успех на всички колеги, които мислят да се явяват на този изпит!
urist80
Младши потребител

Мнениеот marialex » 14 Фев 2007, 15:01

Чудя се каква е логиката и целта на този чл.28, ал.1 от Регламента. Преди да си подадем документите два пъти изрично попитах служители в Министреството дали са сигурни, че можем да кандидастваме само за един район и те отговориха с "да". И сега пак новини, пак изненади - чудна работа.
Най-хубаво ми стана като видях, че Регламента е обнародван на 12.01.2007 година /за сравнение аз си подавах документите на 19-ти и тогава отново ми беше потвърдено, че може само за едно място/. :shock:
Аз ли нещо не схващам - незнам. Ако може някой да ме светне :idea: , ще съм му благодарна :D
marialex
Младши потребител

Мнениеот titin » 14 Фев 2007, 15:21

Да интересния чл.28, ал.1. Може да се е оказало, че има подадени молби от колеги, които отговорят на условията на чл.160, ал.6 от ЗСВ. Какво правим тогава? Няма да те допуснат, просто защото местата за заети- все пак колегите имат тази законова възможност. И как решиха, че само за два района може да се кандидатства???? Изпитът се провежда на едно място, в точно определен ден. Може би не им се смята после при класирането, знам ли?
titin
Потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Конкурси, изпити