начало

Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела

съдия по вписванията

Дискусионен форум, посветен на конкурсите за магистрати

Мнениеот Lexxsa » 24 Мар 2007, 10:55

Здравейте, колеги! Да ви кажа честно, както са лесни въпросите, така и не се усещаш колко грешчици си "навъртял"! Аз вече си открих четири грешки - и това деактуване - нищо не мога да намеря. Моята логика беше, че така или иначе след това се сключва договор, който по чл.4 от ПВ подлежи на вписване, така че не подлежи пък на вписване заповедта. И още нещо - в какъв срок става вписването на постановлението за възлагане на недв.имот, при публ. продан?
Последна промяна Lexxsa на 24 Мар 2007, 11:08, променена общо 1 път
Lexxsa
Нов потребител

Мнениеот portokal » 24 Мар 2007, 11:04

Хмммм, аз пък предположих, че заповедта се издава въз основа на договора. 8)
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот Lexxsa » 24 Мар 2007, 11:10

:oops: Май си права
Lexxsa
Нов потребител

Мнениеот portokal » 24 Мар 2007, 11:32

А, не знам дали съм права. :D
В ЗОС пише, че преди договора кметът издава "заповед".
Не ми се задълбочаваше да видя каква точно, но май не е за отписване (деактуване) на имота. Струва ми се, че деактуването е след това.
Но пак казвам, не знам дали съм права.
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот svetlomira » 24 Мар 2007, 13:21

Аз писах, че се дейктвиета на НА за прехвърляне на недв. имот е декларативно. По въпроса за публичната продан незнам кой е верния отговор даже незнам какво отбелязях, много се колебах. Какво оза съдържанието на НА отбелязах - име, местожителство, ЕГН, при липса на това место и дата на раждане.
svetlomira
Младши потребител

Мнениеот svetlomira » 24 Мар 2007, 13:26

Друг въпрос, за който си спомням е: какво е действието на решението на общинската служба по зем. и гори при възстановяване на право на собственост - сила на констативен нотар. акт.
svetlomira
Младши потребител

Мнениеот portokal » 24 Мар 2007, 14:32

Абе, за постановлението за възлагане аз писах, че след влизане в сила. Нали може да бъде отменено, а докато не е влязло в сила, пак няма опасност за правата на купувача, защото така или иначе е вписана възбрана върху имота.
Обаче сега не виждам някъде да пише, че се вписва след влизане в сила. А купувачът придобива собствеността от деня на самото постановление, та... май просто като акт, прехвърлящ собственост, се вписва веднага. Само дето, за срамотиите, не мога да намеря защо най-късно в следващия работен ден - това включваше отговорът. :oops: Но може би не го пише някъде специално, а следва от това, че съдебният изпълнител може да го издаде в края на работния си ден и да не остане време за вписването... :oops:
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот darling » 24 Мар 2007, 18:38

Здравейте, колеги! На въпроса "Кога се вписва Постановлението за възлагане при публична продан", отговорих - "след влизането му в сила". Днес говорих със съдия-изпълнител, който мисли абсолютно същото и така е процедирал в практиката си. А вписването има конститутивно значение само при ипотеките. Така мисля.
darling
Младши потребител

Мнениеот n_ikito » 24 Мар 2007, 18:51

И аз маркирах този отговор, защото другите според мен са абсурдни. И не знам защо, имам спомен, че при обжалвана публична продан, постановлението за възлагане, не се връчва на купувача /това май беше по ДОПК/. Вписването не го прави СИ , а купувача, така, че всички тия срокове ми се сториха странни.
n_ikito
Активен потребител

Мнениеот darling » 24 Мар 2007, 20:53

Да обсъдим ЯФГ при вписването и начина й на поправяне по смисъла на чл. 192 от ГПК.
darling
Младши потребител

Мнениеот portokal » 24 Мар 2007, 21:06

Е ми ОФГ в охранително производство се поправя от органа, който е издал охранителния акт, т.е. от съдията по вписванията.
А вписването има конститутивно значение само при ипотеките. Така мисля.

Да, само при ипотеките има конститутивно значение въобще за "главното" право, но при сделките поражда една допълнителна възможност - противопоставимостта. А щом поражда права, аз бих определила това действие като конститутивно.
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот svetlomira » 24 Мар 2007, 21:23

ЯФГ от съдията по вписванията.
svetlomira
Младши потребител

Мнениеот smirnoff » 24 Мар 2007, 21:52

А какво беше това "декларативно - конститутивно" действие на ЮА? Сещате ли се за пример, защото аз не :(
Що се отнася до противопоставимостта при вписването на НА, тя не засяга действието на сделката, и вписването не е част от фактическия състав, за разлика от ипотеките. Правото, което би се породило за вписалия приобретател ще е функция на други, последващи юр. факти, които, макар и да имат отношение към сделката, не обуславят действителността й към момента на сключването. Аз поне така мисля.
Интересно - какъв ще е верният отговор :?:
smirnoff
Младши потребител

Мнениеот darling » 24 Мар 2007, 22:00

Конститутивният акт поражда права и задължения. Актът, а не вписването му пораждат тези права и задължения. Следователно, вписването няма такова значение. Само ипотеката се учредява чрез вписването й. Тоест, вписването е част от ФС. Без тази част, тя не би била действителна.
darling
Младши потребител

Мнениеот darling » 24 Мар 2007, 22:14

Според мен, вписването има декларативно/оповестително/ значение, свързано с противопоставимостта на акта спрямо трети лица. Щом опороченото вписване не влияе на действителността на акта, както и порочността на самия акт не влияе на вписването, значи, че вписването не е част от ФС на сделката. Следователно, вписването няма конститутивно значение.
darling
Младши потребител

Мнениеот smirnoff » 25 Мар 2007, 02:41

Вписването определено има конститутивно значение относно ИПОТЕКА. За др. НА действието е декларативно.
Интересува ме какво ще е това действие, което е конститутивно, но не е декларативно? Или пък смесено - няма смисъл, какъв ще е този ЮА, който ще поража действие, пък няма да оповестява същото???
smirnoff
Младши потребител

Мнениеот mypoints » 25 Мар 2007, 12:01

portokal написа:Хмммм, аз пък предположих, че заповедта се издава въз основа на договора. 8)

договорът се сключва въз основа на заповед на кмета :!:
mypoints
Потребител

Мнениеот portokal » 25 Мар 2007, 16:22

Хубаво, ама коя заповед? За какво? За отписване на имота ли?
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот portokal » 25 Мар 2007, 16:39

Що се отнася до противопоставимостта при вписването на НА, тя не засяга действието на сделката, и вписването не е част от фактическия състав, за разлика от ипотеките.

Естествено, че вписването не е част от факт. състав на сделката и не то прехвърля собствеността.
То обаче поражда едно друго право - правото на "предимство" пред лица с по-късно вписани сделки, конкуриращи с твоята. А конститутивно значи просто правопораждащо. Щом от вписването се поражда някакво, каквото и да било допълнително право... По отношение на това право вписването има конститутивно значение, не по отношение на действието на самата сделка.
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот ESMnova » 26 Мар 2007, 10:34

Здравейте колеги, абе наистина уж бяха лесни въпросите, но май доста грешчици сме допуснали. Аз искам да ви попитам как сте отговорили на въпроса от кого се вписва отказът от наследсто: от районния съдия или от съдията по вписванията / за третия отговор не се сещам / :oops:
ESMnova
Младши потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Конкурси, изпити