начало

Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела

Имам нужда от помощ - ЧХ дело при ПТП????

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Имам нужда от помощ - ЧХ дело при ПТП????

Мнениеот Пилето » 26 Мар 2007, 19:08

Мога ли да заведа ЧХ дело за лека телесна повреда при ПТП /блъснат велосипедист от л.а./, защото ми казаха едни умни глави, че не може. Било само по граждански път - чл.45 ЗЗД.
Да ама чл.130 НК не изключва механизма на причиняване на леката телесна повреда да не е от ПТП. БЛАГОДАРЯ ПРЕДВАРИТЕЛНО!!!
Пилето

Мнениеот kursant_amvr » 26 Мар 2007, 19:41

Първо няма нужда да пускате един и същи пост в няколко раздела едновременно.

Второ "умните глави" са Ви казли истината. В случая не можете да заведете дело от наказателен характер. Защото:

1. При престъпленията по транспорта (чл. 343 и сл. НК) наказуеми са деянията, при които са причинени смърт, тежка или средна телесна повреда.

2. По общия състав за лека телесна повреда ( чл. 130), съставът изисква от субективна страна една от двете основни форми на умисъла (dolus directus или dolus eventualis).

Леката телесна повреда по непредпазливост, не се преследва като престъпление по българския НК, а предполагам, че в случая става дума не за умишлено нанесена ЛТП, а именно за една от формите на непредпазливостта.

Можете да търсите правата си по гражданско правен ред, за възникнслия граждански деликт, както са Ви обяснили.
kursant_amvr
Потребител

Пилето

Мнениеот anette » 26 Мар 2007, 22:53

Благодаря за отговора.
anette
Младши потребител

Назад към Наказателно право