- Дата и час: 25 Ное 2024, 22:53 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
съдия по вписванията
|
|
Това не е вписване в имотния регистър:
Чл. 52. Отказът от наследството става по реда, указан в чл. 49, ал. 1; той се вписва по същия ред.
Чл. 49. (1) Приемането може да стане с писмено заявление до районния съдия, в района на който е открито наследството; в този случай приемането се вписва в особена за това книга.
Чл. 52. Отказът от наследството става по реда, указан в чл. 49, ал. 1; той се вписва по същия ред.
Чл. 49. (1) Приемането може да стане с писмено заявление до районния съдия, в района на който е открито наследството; в този случай приемането се вписва в особена за това книга.
-
portokal - Старши потребител
portokal написа:Това не е вписване в имотния регистър:
това е въпрос номер 9 от теста, отговор "Б"!
ПП: това бе въпросът от теста, който бе с подчертан отговор "Б"! точно за това Председателят на изпитната комисия даде разяснения "да не се влияем от подчертания отговор Б", когато вземаме решение...
- mypoints
- Потребител
ESMnova написа:Здравейте колеги, абе наистина уж бяха лесни въпросите, но май доста грешчици сме допуснали...
аз се забатачих здраво на друг въпрос от теста: "Къде се вписва договорът за аренда?: а)в службата по вписванията; б)в Централния регистър за особените залози; в)в общинската служба "Земеделие и гори".
- mypoints
- Потребител
Ами аз писах в службата по вписванията, ама май ще се окаже петата ми открита дотук грешка.
Закон за арендата в земеделието
Чл. 3. (1) Договорът за аренда се сключва в писмена форма с нотариална заверка на подписите на страните. Той се вписва в нотариалните книги и се регистрира в съответната общинска служба по земеделие и гори. При вписването се представя скица на арендувания обект на договора, издадена или заверена от общинската служба по земеделие и гори.
Макар че през 1996 г., когато е приет законът, какво е означавало "нотариални книги"...
Закон за арендата в земеделието
Чл. 3. (1) Договорът за аренда се сключва в писмена форма с нотариална заверка на подписите на страните. Той се вписва в нотариалните книги и се регистрира в съответната общинска служба по земеделие и гори. При вписването се представя скица на арендувания обект на договора, издадена или заверена от общинската служба по земеделие и гори.
Макар че през 1996 г., когато е приет законът, какво е означавало "нотариални книги"...
Последна промяна portokal на 26 Мар 2007, 12:25, променена общо 1 път
-
mypoints написа:ESMnova написа:Здравейте колеги, абе наистина уж бяха лесни въпросите, но май доста грешчици сме допуснали...
аз се забатачих здраво на друг въпрос от теста: "Къде се вписва договорът за аренда?: а)в службата по вписванията; б)в Централния регистър за особените залози; в)в общинската служба "Земеделие и гори".
Да и това въпросче е подвеждащо. Верният отговор в службата по вписвания. Договорът за аренда и наем за срок по - дълаг от една година са от изрично посочените актове, подлежащи на вписване. Разпоредбата е посочена в чл112 от ЗС и чл. 4 от ПВ.В общинска служба "Земеделие и гори" се вписват актовете за актуване и деактуване, ако не се лъжа.
- lanna
- Младши потребител
Да и това въпросче е подвеждащо. Верният отговор в службата по вписвания.
Вярно; аз метнах едно око, видях "земеделие и гори" и пейстнах, чак тогава забелязах, че имало и "нотариалните книги"... което към 1996 г. си е значело точно книгите по вписванията. Има го впрочем в Правилника за вписванията, чл. 4, б. "е". А в ОСЗГ се "регистрира" само.
-
mypoints написа:ESMnova написа:Здравейте колеги, абе наистина уж бяха лесни въпросите, но май доста грешчици сме допуснали...
А най-вероятно този въпрос ще излезе с два верни отговора, защото съм абсолютно сигурна че се вписва и в службата по вписвания, дори вписването му е с особено значение, защото за срока на вписването арендата не може да се прекрати от приобретателя на имота. Абсолютно сигурна съм в това, защото четох теория по въпроса.
- lanna
- Младши потребител
и аз съм на мнение, че теста не беше труден, но беше страшно коварен. Въпросите не бяха зададени коректно, а двусмислено, неясно и доста "остаряло", ако мога така да се изразя. В смисъл, че се питаше за териториална данъчна дирекция и за съдия-изпълнител/такъв няма от 2005г./ Има частни и държавни съдебни изпълнители. На въпроса за договора за аренда отбелязах, че се вписва в службата по вписванията. Мисля, че в чл.3 от Закона за аренда в земеделието се казваше/цитирам по памет/- че договора се вписва в службата по вписвания, а се регистрира в съответната ОС"ЗГ". Ама те кой отговор мислят, че е верен нямам никаква идея. Дали ще публикуват верните отговори. Не че си спомням как съм отговорил, ама все пак.
- titin
- Потребител
Няма да е с два - по всяка вероятност се прави разлика между "вписване" и "регистриране". Макар че регистрирането си е... вписване в регистър. Или може би отбелязване в регистър.
-
Колеги, сега отивам да изгледам 300 и след това започвам да чета теория. Истината е че теста си беше привидно лесен, но всъщност се оказа гадничък и некоректно формулиран. Какво ще кажете за въпростчето за ТДД дето вече я няма?! Съветвам ви да разпуснете два часа и да се върнете към учебниците, а що се отнася до верните отговори тя Сабрието и експертите й ще ги кажат, ние само се изнервяме като гадаем. Пък ако нищо не стене тя нали ни обеща още прозрачни конкурсчета да не губим форма. Лек ден и по -спокойно!
- lanna
- Младши потребител
Колеги, имаше един въпрос не си спомням точно как беше формулиран, но беше нещо от рода: кога се спира вписването на подлежащият на вписване акт...единият отговор беше, когато се оттегли молбата, т. б беше от рода " ако има заведено дело в районния съд свързано с издавания акт... Направо блокирах от много мислене и притеснение дали след като излязат резултатите ще съм така или пък . Е вторият вариянт не го пожелавам на никого и да се надяваме на успех
- ESMnova
- Младши потребител
Това е за спирането на охранителните производства - когато има висящ спор, преюдициален за решението по охранителното производство. Производството по вписване също е охранително.
-
lanna написа:mypoints написа:ESMnova написа:Здравейте колеги, абе наистина уж бяха лесни въпросите, но май доста грешчици сме допуснали...
А най-вероятно този въпрос ще излезе с два верни отговора, защото съм абсолютно сигурна че се вписва и в службата по вписвания, дори вписването му е с особено значение, защото за срока на вписването арендата не може да се прекрати от приобретателя на имота. Абсолютно сигурна съм в това, защото четох теория по въпроса.
аз тоз въпрос съм го оплескал
от къде четеш теория
- mypoints
- Потребител
mypoints написа:lanna написа:mypoints написа:ESMnova написа:Здравейте колеги, абе наистина уж бяха лесни въпросите, но май доста грешчици сме допуснали...
аз тоз въпрос съм го оплескал
от къде четеш теория
От лекции по вещно и облигационно, за семейно и търговско ползвам учебниците. Относно процедурата по вписване чета от ПВ, за вписване по ЗСПЗЗ ползвам закона . За държавната и общинска собственост също чета по законите, защото там има много промени и лекции и учебник не ми вършат работа.
- lanna
- Младши потребител
Сега поне има кой да ви каже верните отговори. Когато започнете работа, ще се налага да си ги измисляте сами. И като казвам "измисляте", разбирайте буквално. Особено ако сте сами и няма друг колега до вас с повечко опит. Тогава ще научите за отрицателно време телефоните на половината съдии по вписванията в страната. Обикновено обаче на въпросите си ще получавате различни отговори, защото вписването в имотния регистър в Р България е различно в различните околии )
И когато най-сетне намерите "верния" отговор, ще се намери някой засукан адвокат да каже заветната и любима на всички съдии по вписванията реплика: "Ми в цяла България го правят така, само при вас е различно!"
Въобще, много е забавно! Желая ви успех на устния изпит!
И когато най-сетне намерите "верния" отговор, ще се намери някой засукан адвокат да каже заветната и любима на всички съдии по вписванията реплика: "Ми в цяла България го правят така, само при вас е различно!"
Въобще, много е забавно! Желая ви успех на устния изпит!
- astrea
- Младши потребител
На "засуканите адвокати" спокойно можеш да кажеш, ако не им харесва да ходят да си правят вписването някъде другаде из България, където номера минава.
Иначе с другото от astrea съм съгласен.
Успех на всички на устния изпит!
- svy71
- Нов потребител
svy71 написа:На "засуканите адвокати" спокойно можеш да кажеш, ако не им харесва да ходят да си правят вписването някъде другаде из България, където номера минава.
наистина са ни нужни добри пожелания за предстоящия устен изпит, предвид това, че положителните оценки изкарани на теста ще бъдат поне 80% от резултата на всичи явили се(240 от 303 по списък)
- mypoints
- Потребител
Здравейте колеги!Някой знае ли кога ще имаме резултати от теста?Някой питал ли е в Министерството?[/code]
- cleo77
- Нов потребител
|
|