- Дата и час: 26 Ное 2024, 20:32 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
И пак ще има изпити за магистрати!
|
|
Колеги, желая на всички ви успех и истински ви стискам палци!
Искате или не, ще си позволя да ви дам един съвет. Както сигурно знаете, на конкурсите за административни съдии и за мадши съдии, дадоха казуси, по които имаше вече постановени решения...какъв е извода? четете решенията на членовете на комисията ...А за теоретичния изпит не се притеснявайте, не е страшен...теорията да ви е само основа, която трябва да бъдете готови да подкрепяте с много практически примери...следвайте тези инструкции и мисля, че ще се справите! Естествено конкуренцията ще е много голяма, но това да не ви плаши, повярвайте си и съм сигурна, че ще успеете.
УСПЕХ НА ВСИЧКИ!!!!
Искате или не, ще си позволя да ви дам един съвет. Както сигурно знаете, на конкурсите за административни съдии и за мадши съдии, дадоха казуси, по които имаше вече постановени решения...какъв е извода? четете решенията на членовете на комисията ...А за теоретичния изпит не се притеснявайте, не е страшен...теорията да ви е само основа, която трябва да бъдете готови да подкрепяте с много практически примери...следвайте тези инструкции и мисля, че ще се справите! Естествено конкуренцията ще е много голяма, но това да не ви плаши, повярвайте си и съм сигурна, че ще успеете.
УСПЕХ НА ВСИЧКИ!!!!
- maimundere
- Потребител
maimundere написа:...А за теоретичния изпит не се притеснявайте, не е страшен...
Не знам колега защо решихте така, поне моят личен опит сочи отчно обратното. До сега съм се явявала на 2 изпита за мл.магистрати. На единия на писмения изпит имах дори оценка 6.00, а след това на устния ми писаха 3.90. Не мога да си обясня как така някой, който може отлично да реши казуса, на устния му пишат толкова ниска оценка. Аз за себе си имам два отговора - или на устния просто се късат неудобните хора или пък конспекта е съставен така, че по него могат да се подготвят добре само зубрачите, защото имам колеги с обратни на моите резултати - например на писмен изпит 4.50, а на устния 5.50 - 6.00.
Така че колеги не подценявайте устните изпити.
- sogio
- Потребител
Аз напълно съм съгласна с мнението на sogio,защото изпатих по същия начин.Уредените неща си личат на устния изпит.Особено на прокурорския изпит.Да не говорим ,че на писменния ме порязаха и между 5.00 и 6.00 арбитърът ми беше сложил 5.00,а следващият след мен между 3.50 и 5.00 имаше 5.00 и на устния 5.90 и беше назначен.Въпросът е ВИЕ КАКВО БИХТЕ СИ ПОМИСЛИЛИ?
Аз не искам да коментирам.Все пак остава надеждата,че при новия ГЛАВЕН прокурор нещата са различни,въпреки че той си мисля че знае за какво става въпрос.
Аз не искам да коментирам.Все пак остава надеждата,че при новия ГЛАВЕН прокурор нещата са различни,въпреки че той си мисля че знае за какво става въпрос.
- ARlet
- Младши потребител
Eх, и вие, деца... ако конкурс се печелеше с висяне по форумите, блъскане на клавиатурата и излъчване на негативна енергия от сорта на "Да, ама мен пък как ме нагласиха..." - щяхте да сте № 1 !!!
- agents_group
- Младши потребител
agents_group написа:Eх, и вие, деца... ако конкурс се печелеше с висяне по форумите, блъскане на клавиатурата и излъчване на негативна енергия от сорта на "Да, ама мен пък как ме нагласиха..." - щяхте да сте № 1 !!!
Наистина колега така не се печелят конкурси, но и с четене също не става / ако това имате предвид/, така че не виждам нищо лошо в това да се споделят опит и мнения в този форум.
Що се отнася до излъчването на негативна енергия, както Вие наричате обсъждането на реални случаи от конкурсите, то за себе си мога да кажа, че нямам нищо против "нагласените" колеги, дори имам доста добри приятели, които именно по този начин са станали магистрати. Все пак всеки се оправя както може. Аз лично имам финансовата възможност да си купя такова място, но не съм сигурна дали това си заслужава, защото след това се става от категорията независими магистрати, които са такива, защото нищо не зависи от тях.
- sogio
- Потребител
и пак ще има изпит за магистрати
Моля, ако някой знае, да каже, откъде да се види конспекта за изпита за магстрати в окръжен съд? може ли тези които имат повече опит с подобни конкурси да разкажат как протича самия изпит?
- 4u4uliga
- Нов потребител
http://www.vss.justice.bg/bg/start.htm
тук можете да видите конспектите
тук можете да видите конспектите
- titin
- Потребител
и пак ще има изпит за магистрати
Много благодаря, колега! Спокойно четене на всички кандидати!
- 4u4uliga
- Нов потребител
Не знам как е било на другите конкурси, но аз лично съм се явявала само на този за нотариуси, преди няколко години. Убедих се, че просто с четене не става, трябват и пари.
- alegrina
- Потребител
И аз съм се явявала само на конкурса за нотариуса през 1999 г. Не мога да преценя дали е било нагласено, но аз на казуса малко се издъних и нищо не се получи. Интересува ме дали на писмения изпит за магистрати освен казуса, дават и въпрос от конспекта, който трябва да се развие.
- 4u4uliga
- Нов потребител
zdr
Колеги на писмения изпит, се дава казус напълно само от гражданскоправната или наказатаелноправната материя, който съответно се оказва че е от практиката на ВКС.Казсуът може да изглежда изяснен на пръв поглед, но е страшно важно да бъде доразвит в изложението по отговорите на въпросите, а самото то трябва да бъде всестранно развито и мога да кажа че всичко което ви мине през главата във връзка с казуса да знаете напишете го нищо излишно няма да има напротив когато излезете след като сте предали работата ще се сетите още много неща които е трябвало да се напишат.
Аз декември се придържах стрикно към въпросите без да се отклонявам и съответно в последствие разбрах че е трябвало да имам по широк поглед за да имам висока оценка и съответно че е трябвало да посоча и процесуалната кавилификация на исковете.
Лично аз си мисля че трябва да има предварително направена схема по която да излагате мотивите за въприемането на определената позиция, защото така ще знаете насоката на мислите си за да не ги оплетете което съответно рефлектира в по ниска оценка
Аз декември се придържах стрикно към въпросите без да се отклонявам и съответно в последствие разбрах че е трябвало да имам по широк поглед за да имам висока оценка и съответно че е трябвало да посоча и процесуалната кавилификация на исковете.
Лично аз си мисля че трябва да има предварително направена схема по която да излагате мотивите за въприемането на определената позиция, защото така ще знаете насоката на мислите си за да не ги оплетете което съответно рефлектира в по ниска оценка
- antoniaaatanasova
- Младши потребител
Благодаря за отговора. Тогава, да разбирам ли, че на устния изпит се падат теоритичните въпроси от конспекта или... устния как минава въобще, ако се стигне до него, разбира се! А от къде мога да прочета примерни гражданскоправни казуси и евентуално дискусии по тях? Попаднах само на някои от дадените на държавните изпити. Благодаря ви предварително!
- 4u4uliga
- Нов потребител
А относно устния изпит се падат 2 въпрос от конспекта един от гражданскоправнта материя а другия от наказателноправната искат чисто теоретично изложения, колкото по теоретични толкова по добре пак да бъде схматично представено ясно точно конкретно застъпване на основните моменти но да няма разтягане на локуми но и да бъде изказано всичко по въпроса и съответно ако искат да ти пишат висока оценка започват с поредица от въпроси свързани вече и с пракиката на ВКС.
- antoniaaatanasova
- Младши потребител
Добре де, не разбирам нещо. Мисля да се явя на конкурс за окръжен съдия-гражданскоправен профил-според обявлението за конкурса. трябва ли да се подготвям и по наказателно право?
- 4u4uliga
- Нов потребител
Знаете ли защо не разбирате нещо, колега - защото в една и съща тема на форума едни си говорят за конкурса за младши съдии и прокурори, който включва както цивилно, така и пеналноправна материя, а други, като нас например - за конкурса за районни, или за окръжни съдии, където изрично в Наредбата си пише, че следва да се диференцират нещата по материя - било тя цивилна или пенална.
Такъв конкурс се провежда за пръв и последен път и за нас се предвижда честта да опитаме меда и жилото, както се казва, на конкурсното начало в съдебната ни система. Успех на всички ви, независимо за какво кандидатствате, и помнете, че не това е най - важното на този свят, и с един конкурс света не свършва...
Такъв конкурс се провежда за пръв и последен път и за нас се предвижда честта да опитаме меда и жилото, както се казва, на конкурсното начало в съдебната ни система. Успех на всички ви, независимо за какво кандидатствате, и помнете, че не това е най - важното на този свят, и с един конкурс света не свършва...
- Penalist
- Младши потребител
Да, и моят въпрос е същият. Ако се явяваш само за окръжен съдия - наказателни науки, трябва ли да се готвиш и по гражданско право. Какъв е смисълът тогава да конкурсът да се провежда на различни дати. Ако някой има представа, нека сподели.
- alegrina
- Потребител
Да, това е най - разумното нещо, което трябва да се направи - нека тука сведущите лица, които се грижат за форума, да разделят нещата, защото се получават обърквания разни...
- Penalist
- Младши потребител
|
|