начало

Цвета Желязкова е новият председател на окръжния съд във Варна Цвета Желязкова е новият председател на окръжния съд във Варна

И пак ще има изпити за магистрати!

Дискусионен форум, посветен на конкурсите за магистрати

Мнениеот fixxxer » 08 Май 2007, 09:07

Мдаа - днес е публикувана обявата - срокът за подаване на документите изтича на 22.05.2007г.
fixxxer
Потребител

Мнениеот bori_m » 08 Май 2007, 09:33

Къде мога да видя обявлението в ДВ, а документите, които са необходими и конспект???????????????? :idea:
bori_m
Младши потребител

Мнениеот juli.di » 08 Май 2007, 09:54

Колега, погледнете на страницата на Висшия съдебен съвет!
Успех! :)
Преди да поискаш, помисли какво си дал!
Аватар
juli.di
Потребител

Мнениеот cherney » 08 Май 2007, 13:26

Каква е логиката да се провеждат конкурси в средата на юни, след като до тогава ще е приет новия ЗСВ,с който ще бъдат отменени конкурсите за действащи магистрати,а ще останат само тези за първоначално влизане в системата? Новия ЗСВ вече е приет на първо четене и въпрос на една или две седмици да бъде гласуван. И почти е сигурно,че недомислицата 20% от местата да бъдат заемани от външни лица с конкурс няма да бъде гласувана. Защото това означава в конкретен съд или прокуратура да има пет свободни места, та да е възможно за едно от тях да бъде назначен конкурс. А единствените съдилища или прокуратури в страната,където подобна хипотеза е възможна и някога е била факт / да има пет свободни места/ са СРС и СРП. Така,че,най-вероятно, конкурси ще има единствено при първоначално постъпване в системата,а свободни места ще бъдат обявявани само,когато няма кандидат отвътре. И какво ще стане,ако в средата на юни новия ЗСВ е приет,респективно влязъл в сила и по смисъла на неговите разпоредби не се предвиждат конкурси за места,за които има кандидат действащ магистрат? Ще бъде ли назначен някой на място за прокурор или съдия,за което е проведен конкурс,след като за това място има кандидат отвътре?
cherney
Нов потребител

Мнениеот zosimax » 08 Май 2007, 17:30

Колеги някой може да предложи бланки на декларациите по ЗСВ. Поне тези които веднъж са се явявали не би следвало да се затруднят.

Благодаря предварително!
zosimax
Младши потребител

Мнениеот sogio » 08 Май 2007, 17:44

zosimax написа:Колеги някой може да предложи бланки на декларациите по ЗСВ. Поне тези които веднъж са се явявали не би следвало да се затруднят.

Благодаря предварително!

Има ги на старницата на ВСС, където са обявени самите конкурси - в самото съобщение.
sogio
Потребител

Мнениеот andronika » 08 Май 2007, 20:44

Колеги, за местата, за които се иска стаж, същият трябва ли да бъде доказан до МОМЕНТА на подаване на заявлението или е достатъчно да бъде доказан минимално изискуемия стаж, без значение, че реалния го надвишава?
andronika
Потребител

Мнениеот dozn03 » 08 Май 2007, 23:05

Аз пък искам да попитам, ако някой настоящ или бивш дознател ще участва, как ще си докаже стажа? В наредбата пише изрично "с трудова, служебна или осигурителна книжка", но на мен ми отказаха да ми впишат стажа в трудовата с довода, че не било трудово правоотношение, а служебно. Същевременно твърдят, че нямам /и няма как да има, като въобще нямало в МВР/ нито служебна, нито осигурителна книжка. На всички дознатели, с които съм говорила по проблема, им е отговорено същото. Същевремено чл. 127, ал. 6 ЗСВ категорично посочва, че стажа на длъжност "дознател" е юридически. Ще трябва да представя само служебна бележка, която да удостоверява стажа ми на тази длъжност.

Мислите ли, че не биха я приели и съответно не биха ме допуснали до конкурсите?
Предварително благодаря на всички, които изкажат мнение!
dozn03
Потребител

Мнениеот portokal » 08 Май 2007, 23:24

Като нищо могат да не ни допуснат. Казвам "ни", защото и аз имам подобен проблем. Е, не е съвсем същият. Аз имам служебна книжка, но тя по независещи от мен причини не е у мен, а се пази в службата ("Служебната книжка се съхранява от лице, определено от органа по назначаването", пише в ЗДСл). Най-готиното е, че май стажът на сегашната ми работа не е нанесен в нея. Поне допреди няколко месеца със сигурност не беше (работя близо две години там), просто съхраняваха книжката - предполагам, че смятат да го нанесат при напускането или когато им остане време, не знам.
Имам заповед за назначаване на длъжност юрисконсулт, мога да помоля за служебна бележка, само че... в наредбата пише "трудова, служебна или осигурителна книжка". Затова си мисля, че не е съвсем изключено да не ни допуснат.
Не би трябвало да издребняват, ако им се представят други също толкова сигурни доказателства за стажа, но пък... какво им пречи да издребнят, ако искат. :wink:
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот hebigatsu » 09 Май 2007, 09:16

8) Здравейте,
Няма да има проблеми с удостоверяването на юридическият стаж. Вземете си служебни бележки или удостоверения от които да е видно, от коя дата, на каква длъжност сте назначени. И за да не затормозявате приемащите документите да ви смятат стажа(както и да няма недоразумения, ако го сметнат грешно) нека в удостоверителният документ изрично да е посочен стажа с години, месеци и дни.
Поздрави!!! :lol: :lol: :lol:
обективната истина е тази,........ която може да се докаже в съдебната зала :) :) :)
hebigatsu
Активен потребител

Мнениеот els » 09 Май 2007, 10:23

За автобиография нали попълвате европейския формат на автобиография?!
els
Младши потребител

Мнениеот bay4o » 09 Май 2007, 11:10

ДВ, бр.37/ 08. 05. 2007
bay4o
Потребител

Мнениеот desiY » 09 Май 2007, 14:37

Колеги, аз съм адвокат и практикувам. Желая да се явя на конкурсите за магистрати. Проблемът ми е, че като прегледах страницата на ВСС и приложените декларации видях, че за да бъда допусната до конкурса, следва декларирам, че не съм адвокат и не извършвам адвокатска дейност. Знае ли някой дали ще трябва да се отпиша от адвокатската колегия и ако не се получи нищо на конкурса да се вписвам отново? Ако е така, това си направо дискриминация!!!! Ще трябва да плащам отново такси за вписване! И още нещо. Ако искам да участвам само в конкурс за съдии в районен съд със специализация по наказателно право и за прокурор, следва ли да се подготвям по пълния конспект /вкл. гражданско-правните науки/ или само по частта му за наказателно-правните. След като за съдиите с различна специализация изпитите са на различни дати, аз мисля, че би трябвало изпита ми да е само върху наказателно-правните науки. Но не съм сигурна. Ако някой знае, моля да пише!
desiY
Нов потребител

Мнениеот portokal » 09 Май 2007, 14:51

Знае ли някой дали ще трябва да се отпиша от адвокатската колегия и ако не се получи нищо на конкурса да се вписвам отново?

Не, споко.
Ако искам да участвам само в конкурс за съдии в районен съд със специализация по наказателно право и за прокурор, следва ли да се подготвям по пълния конспект /вкл. гражданско-правните науки/ или само по частта му за наказателно-правните.

Май никой не знае. :lol: Вярно е, че в наредбата пише "На устния изпит се проверяват знанията на кандидатите по материята в съответния правен отрасъл по тематични конспекти." Но това се отнася и за младшите, а знаем, че за тях се теглеха и гражданскоправни, и наказ.-пр. въпроси. Включително за младшите прокурори. Това според мен означава, че ще трябва да се учи целият конспект за устния изпит за районни. Колкото до писмения, за него изрично си пише, че казусите са според специализацията на обявената щатна бройка (с изключение на младшите съдии).

П.П. Много съм доволна, получих обещание да ми нанесат стажа в служебната книжка и да ми дадат копие от нея (наистина, не оригинала). :D Стискам палци на колегите дознатели някой да не се направи на интересен и да ги отсвири - не вярвам, ама знае ли се...
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот Mar4elo » 09 Май 2007, 15:23

НЯКОЙ ОТ ПОДАЛИТЕ ДОКУМЕНТИ ВЕЧЕ БИ ЛИ СПОДЕЛИЛ ПОДРОБНОСТИ.
Mar4elo
Младши потребител

Мнениеот stanimiraa » 09 Май 2007, 15:34

Какво представлява "Свидетелство за съдимост, издадено за участие в конкурс по Закона за съдебната власт, съдържащо данни за всички предходни осъждания, включително и тези, за които е настъпила реабилитация, както и за осъждания по чл. 78а от Наказателния кодекс"?
Днес попадох молбичка за свидетелство за съдимост, като написах, че е за участие в конкурс по Закона за съдебната власт, а служителката 3 пъти ме попита дали не трябва да пише, че е за пред министерство на правосъдието! В крайна сметка така и не разбрах, дали тя ме е разбрала какво ми трябва. Така че упътете ме, моля, какво трябва да пише в това свидетелство за съдимост по-конкретно за разлика от нормалните. За пръв път ще участвам в такъв конкурс и не съм много наясно. Благодаря!
stanimiraa
Младши потребител

Мнениеот perle » 09 Май 2007, 15:54

Аз писах да послужи за Конкурса по ЗСВ и така ми го издадоха..... :roll:
perle
Нов потребител

Мнениеот nena66 » 09 Май 2007, 16:05

Към колегите - адвокати - с осигурителната книжка ли ще удостоверявате стажа?
nena66
Младши потребител

Мнениеот 4u4uliga » 09 Май 2007, 16:25

Смятам с осигурителна книжка, но за всеки случай поисках от адвокатурата да ми издадат удостоверение, от кога съм вписана и че от датата на вписване, до този момент упражнявам без прекъсване адвокатска дейност-нещо такова.
4u4uliga
Нов потребител

Мнениеот alegrina » 09 Май 2007, 16:30

Относно декларацията. Не е нужно да се отписвате като адвокат, в такива случаи декларацията се перефразира, и придобива следният текст /във вашия случай/ - докато заемам длъжността магистрат, няма да упражнявам адвокатска професия. То по Вашата логика, всички трябва да напуснем работа та да участваме в конкурса.
alegrina
Потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Конкурси, изпити