- Дата и час: 25 Ное 2024, 18:21 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
НЕ НА ДИСКРИМИНАЦИЯТА
|
|
63 мнения
• Страница 2 от 4 • 1, 2, 3, 4
Благодаря на всички, които се включиха така активно по темата,макар и някои с не така ласкави думи - всеки има право на мнение.
1. Уточнение:На въпросното интервю не ми бяха поискани нито студентската книжка,нито академична справка,тестове за езикова култура или нещо от това,което бях описала като умения в CV-то.
2. Що се отнася до броя на университетите в България, в които трябва да се преподава ПРАВО,то това ще се види от следващата година, когато ще отпаднат кандидат-студентските изпити.
3. Не смятам че колегите завършили СУ не заслужават уважение и
колегиалност,а просто че работодателите в България все още живеят
в края на XX век, а ние вече сме XXI.
1. Уточнение:На въпросното интервю не ми бяха поискани нито студентската книжка,нито академична справка,тестове за езикова култура или нещо от това,което бях описала като умения в CV-то.
2. Що се отнася до броя на университетите в България, в които трябва да се преподава ПРАВО,то това ще се види от следващата година, когато ще отпаднат кандидат-студентските изпити.
3. Не смятам че колегите завършили СУ не заслужават уважение и
колегиалност,а просто че работодателите в България все още живеят
в края на XX век, а ние вече сме XXI.
- sparky
- Младши потребител
sparky, а ти каква работа търсиш ? Я ми пусни на лично съобщение или на gudio@lex.bg по-подробни обяснения... щото при мен работа за цял китайски народ, ама аз съм... частен съдебен изпълнител, а това не се нещо много нрави на младите амбициозни (бъдещи или настоящи) колеги
-
gudio - Активен потребител
Не, аз не отивам в крайности.gudio написа:Зависи как са го формулирали "загубилите делата" работодатели... Аз понеже (който ме знае, знае ) също се явявам работодател на юристи (и кандидат-юристи), че и "осигурител" (по всички правила), тук в "лекс" набирах хората, с които да работя - не ми е безразлично дали на дипломата на някой пише "завършил с оценка от ... държ. изпити... 3,00" или пише "завършил с 5,75", нали ? Дискриминация ли би било при дипломи от един и същи ЮФ, да предпочета този с по-високата оценка ? Или да поставя условие за кандидатите, да са с диплома над 4,00 - това дискриминация ли е ? Каква е логиката да ме наказвате, ако предпочитам хора, завършили конкретно учебно заведение (та дори и по сантиментални причини - `щото и аз съм учил там ?"). По цял свят има престижни и по-непрестижни учебни заведения... Трудовият договор е един от най-intuitu personae договори в правото изобщо... Как си избирам служителя, това е моя... да си послужим с термин от адм. право - "оперативна самостоятелност". Трябва да съм идиот да обидя човека-кандидат за работа и да му кажа: "ти си циганин, а аз искам само печенеги да ми работят" или "ти си жена, ама за тая работа аз конкретно предпочитам мъж" или "много си стар, ще се пенсионираш при мен и ще трябва да ти плащам обезщетенията по КТ..." Но аз ще реша в края на краищата, вкл. и по поведение, а защо не и по физически данни, кого да назнача. Вие тълкувате буквално Закона за защита от дискр., не може да се отива в крайности...
За оценките и дипломата не става и дума, сам виждате, че законът сочи, че не е дискриминация. Можете, ако желаете, само хора с пълно отличие да назначавате на работа. Но, когато има императивни изисквания на закон, които в случая не са свързани с успех, трябва да се спазват. И Вие това много добре го знаете.
Ако ще и най-престичния университет в света да е завършил даден кандидат, това не означава, че е по-добър от всички на Земята само защото е от определено висше училище. Тъй като може и да не е учил толкова, колкото други хора от други места и да не знае колкото тях. Както и обратното-може наистина да е по-добър от останалите. Учебният процес е много относителен, всеки учи различно, затова студентите от даден ВУЗ винаги са на различно ниво, не са всичките с едни и същи знания. Ето защо не могат да бъдат поставяни "под един знаменател". Едни знаят много, други не.
Само един въпрос. Кой е основният Ви критерий, по който избирате хората, с които да работите-университетът, без значение от знанията, или успехът, знанията, амбицията, без значение от университета?
Искам да бъда разбран правилно-нямам нищо против колегите от СУ или от който и да било друг университет. Всеки, който е положил усилия през студентските си години ( вкл. колегите от СУ) може да има претенции за заемане на определена позиция. Всеки, който няма елементарна представа от материала-от който и университет да е, да не излиза с разни номера, че някой му е длъжен.
С най-добри чувства към Gudio. Ако с нещо съм Ви засегнал -извинявам се, не съм имал такова намерение. Предполагам, че личи от написаното. Ако пък не съм се изказал ясно, очаквам въпроси, ще се опитам да поясня.
Последна промяна senex на 06 Юни 2007, 23:47, променена общо 1 път
- senex
- Потребител
Гъдю (Gudio демек), т.е. аз, многократно е бил обвиняван в "популизъм" в този форум (можете да поразровите из архива) именно заради твърденията ми, че няма значение къде си завършил Сега,... х-м-м, на Гъдю му е лесно да се "прави на пич и популист"... щото наистина (признавам си ), изтъквал съм го и тук във форума (ама въпреки това не ме е срам !), аз съм получил доста добро и "хващащо окото, поне на книга" образование... (СУ "Св.Кл. ..." + едно западно ЮФ ... непрестижно ). Значи проблемът е по-скоро в това, че повечето работодатели не познават новите ВУЗ-ове (а и не искат и да ги знаят )... Имам печален (на адвокат "от резерва") опит с магистрати, съдии по вписванията и т.н. - възпитаници на ... (списъкът е дълъг , различни от СУ заведения). Не че не знам и кретени, завършили СУ и намърдали се очевидно с връзки на ключови длъжности... инерцията обаче е много лесна - да кажеш "много ЮФ-та... ето виждате... пълно с некадърници..."
-
??????gudio написа:Гъдю (Gudio демек), т.е. аз, многократно е бил обвиняван в "популизъм" в този форум (можете да поразровите из архива) именно заради твърденията ми, че няма значение къде си завършил
Последна промяна senex на 07 Юни 2007, 19:44, променена общо 2 пъти
- senex
- Потребител
Ами, ако 17 г. е нещо ново, малко и ако за толкова време не могат да го опознаят или не искат да го опознаят, това си е техен проблем, който, за съжаление, рефлектира върху новозавършилите студенти.gudio написа: Значи проблемът е по-скоро в това, че повечето работодатели не познават новите ВУЗ-ове (а и не искат и да ги знаят )... Имам печален (на адвокат "от резерва") опит с магистрати, съдии по вписванията и т.н. - възпитаници на ... (списъкът е дълъг , различни от СУ заведения). Не че не знам и кретени, завършили СУ и намърдали се очевидно с връзки на ключови длъжности... инерцията обаче е много лесна - да кажеш "много ЮФ-та... ето виждате... пълно с некадърници..."
"Много ЮФ-та"-наистина сте прав - необективно, неточно и невярно разсъждение. Докато на всичко се гледа, като на едно и също нещо, а не се оценява съобразно истинските качества и поотделно, защото само по този начин е справедливо, няма да има развитие. Говоря изобщо, не само за случая.
- senex
- Потребител
Аз в никакъв случай не искам да влизам в пререкания, нито да оспорвам качествата на непознати на мен учебни заведения, нито да накърнявам самочувствието на учещите там.... но би ли ми обяснил ти, senex, защо всъщност не учиш (или не си завършил) туй, правото, в "Св. Кл. О....", а някъде другаде ? Значи, единственият случай, на мен известен, беше едно момче от Враца, мой съказарменик, който предпочете да учи във филиала на МЕИ в Русе (говорим за 1987 г., те май и този филиал го направиха на университет с ЮФ ), а не в София, защото там имал роднини...
-
Под работодатели в предходния си пост имах предвид тези, които не гледат обективно, не Вас. Защото не може да се разсъждава по формулата: "не го познавам-значи не става". Житейски съм установил, че не е така. Винаги, когато съм подценявал някого или нещо, впоследствие се е оказвало, че е много по-добре от очакваното.gudio написа:Аз в никакъв случай не искам да влизам в пререкания, нито да оспорвам качествата на непознати на мен учебни заведения, нито да накърнявам самочувствието на учещите там.... но би ли ми обяснил ти, senex, защо всъщност не учиш (или не си завършил) туй, правото, в "Св. Кл. О....", а някъде другаде ? Значи, единственият случай, на мен известен, беше едно момче от Враца, мой съказарменик, който предпочете да учи във филиала на МЕИ в Русе (говорим за 1987 г., те май и този филиал го направиха на университет с ЮФ ), а не в София, защото там имал роднини...
Ами, защото имаше други причини -за мен беше по-добре право и още нещо, отколкото само право. И в никакъв случай не съжалявам, страшно много четене падна през студентските години, което показва само едно - "не е задължително водата да извира само от един кладенец". Няма такова правило никъде. Много съм доволен от процеса на обучението, както и от знанията, които получих. Ако трябва да съм съвсем искрен, ще кажа, че и на мен ми бяха напълнили главата, че задължително трябва да е само СУ, че на всички други места било некачествено. Това, естествено, се говореше от хора, които нямаха никаква представа от обучението по право. Накрая се оказа, че не е нито лесно, нито некачествено, а точно обратното.
Последна промяна senex на 07 Юни 2007, 00:21, променена общо 2 пъти
- senex
- Потребител
И да приключим (дано с добри чувства да е...) - аз съм стар байчо ("последния къч на умиращия кон" това е лаф на един много дърт адвокат - една от моите "пътеводни светлини", дано да е жив оше... ), тази година дъщеря ми беше абитуриентка... Няма да учи право (това го казах още 2-3 пъти във форума )... Но има значение къде ще (се опита да) следва... Тя също гледа различни учебни планове, развлични изисквания... Ще се опита в ...( знаете вече предварително...) Т.е. НЕ Е ВЯРНО, че Каспичански свободен задочен отвременавременен случайвоизмислен ЮФ е = на ЮФ при СУ... И не лъжете, че не сте искали да следвате там... но не сте отишли, защото... сте имали леля в Русе, която да ви подслони безплатно за 5 години следавне, айде сега...
Има скромна доза "малшанс" уж.. да влезнат зубраци, а баш-умниците да не се представят добре... ама защо да се лъжем... изпитите са по различно време, т.е. който не е кандидатствал в онези "престижните" ЮФ-та ... не е посмял или не са го приели... Защо да гледам с "популистко око" на тези "алтернативни юристи", когато със сегашните ми (назначени по "дискриминационен признак" ) служители можем да си говорим за познати лица ( не всички са измрели или пенсионирани от моето следване ), да решаваме учебни казуси... д9 аобсъждаме промените в сградата (къде има ново кафене, какво става в "Яйцето" и пр.)...
Има скромна доза "малшанс" уж.. да влезнат зубраци, а баш-умниците да не се представят добре... ама защо да се лъжем... изпитите са по различно време, т.е. който не е кандидатствал в онези "престижните" ЮФ-та ... не е посмял или не са го приели... Защо да гледам с "популистко око" на тези "алтернативни юристи", когато със сегашните ми (назначени по "дискриминационен признак" ) служители можем да си говорим за познати лица ( не всички са измрели или пенсионирани от моето следване ), да решаваме учебни казуси... д9 аобсъждаме промените в сградата (къде има ново кафене, какво става в "Яйцето" и пр.)...
Последна промяна gudio на 07 Юни 2007, 00:22, променена общо 1 път
-
На мен лично никога не ми е било спънка това, че не съм от СУ. Проблемът ми беше друг - щом съм с деца, значи не ставам и то казвано в съвсем прав текст. А, и липсата на връзки , тя май е основното, другото е второстепенно
А в СУ просто не кандидатсвах. Кандидатствах на друго място /само едно/ и не ме приеха. а точно тази година , ако бях кандидатствала и в СУ, щях да съм с гаранция вътре и то на първо класиране - според бал.
Та не всички учат другаде, защото не са успели да влезнат в СУ /който според мен от доста години лежи само на стари лаври/.
А в СУ просто не кандидатсвах. Кандидатствах на друго място /само едно/ и не ме приеха. а точно тази година , ако бях кандидатствала и в СУ, щях да съм с гаранция вътре и то на първо класиране - според бал.
Та не всички учат другаде, защото не са успели да влезнат в СУ /който според мен от доста години лежи само на стари лаври/.
Последна промяна Gabi1 на 07 Юни 2007, 00:24, променена общо 1 път
- Gabi1
- Потребител
И още нещо-университетът в Русе никога не е бил филиал на ТУ в София. От 50 и повече години си е самостоятелно висше училище.gudio написа:Аз в никакъв случай не искам да влизам в пререкания, нито да оспорвам качествата на непознати на мен учебни заведения, нито да накърнявам самочувствието на учещите там.... но би ли ми обяснил ти, senex, защо всъщност не учиш (или не си завършил) туй, правото, в "Св. Кл. О....", а някъде другаде ? Значи, единственият случай, на мен известен, беше едно момче от Враца, мой съказарменик, който предпочете да учи във филиала на МЕИ в Русе (говорим за 1987 г., те май и този филиал го направиха на университет с ЮФ ), а не в София, защото там имал роднини...
- senex
- Потребител
Защо му е на човек едната диплома? За да се хвали, че на нея пише еди кой си университет или за да го храни? То това е и целият смисъл на висшето образование. По принцип истинските професионалисти се познават по резултатите от работата им. А истински кадърни хора излизат от всички университети, защото това зависи от самия човек. Не университетът прави човека, а човекът изгражда сам своя интелектуален потенциал. Ако физическото лице желае - навсякъде може да се научи, ако няма намерение - никой университет не може да му помогне.gudio написа:И да приключим (дано с добри чувства да е...) - аз съм стар байчо ("последния къч на умиращия кон" това е лаф на един много дърт адвокат - една от моите "пътеводни светлини", дано да е жив оше... ), тази година дъщеря ми беше абитуриентка... Няма да учи право (това го казах още 2-3 пъти във форума )... Но има значение къде ще (се опита да) следва...
Последна промяна senex на 07 Юни 2007, 00:35, променена общо 1 път
- senex
- Потребител
[quote="senex]И още нещо-университетът в Русе никога не е бил филиал на ТУ в София. От 50 и повече години си е самостоятелно висше училище.[/quote]
За това не знам - просто ме впечатли преди 20 години (по-точно 21, аз всъщност не съм анонимен... кой не ме позна-а-а-ава, кой не ме позна-а-а-ава ?!") човекът - аз му викам - "ще се виждаме и след уволнението...в Софето", а той ми каза, че въпреки, че е приет студент в "ВМЕИ ЛЕНИН", ще се запише в някакъв филиал в Русе, щото има леля там, при която да живее... "
За това не знам - просто ме впечатли преди 20 години (по-точно 21, аз всъщност не съм анонимен... кой не ме позна-а-а-ава, кой не ме позна-а-а-ава ?!") човекът - аз му викам - "ще се виждаме и след уволнението...в Софето", а той ми каза, че въпреки, че е приет студент в "ВМЕИ ЛЕНИН", ще се запише в някакъв филиал в Русе, щото има леля там, при която да живее... "
-
Не знам какво е било, но аз наистина познавам едни хора, дъщерята на които се беше записала във филиала на университета в собствения им град, защото нямаха пари да я издържат.
Не знаеш каква е ситуацията и тук. Вярно, че много хора не казват истината, но има и малка част, които не я крият. Може той да е бил именно от тези.
Не знаеш каква е ситуацията и тук. Вярно, че много хора не казват истината, но има и малка част, които не я крият. Може той да е бил именно от тези.
- senex
- Потребител
Бях написал едно мно-о-о-ого сериозно мнение... ама нещо се прецака интернетът... Сенекс, това в Русе, ти си явно доста по-млад, какво според теб е било ? През 1987 година например ? ... Както и да е ... има наистина много голямо значение къде можеш да живееш, колко пари ще плащаш... И аз искам дъщеря ми да завърши в Оксфорд ама колко ще струва... НО за учебните заведения, трябва да си признаете, че има ... както си има Оксфорд, Кеймбридж, Харвард, така има и Каспичан, Тутракан, Чирпан, Негован и т.н. ... завършващи на "-ан" ?
-
За Данчо Хайрсъзина
РУСЕНСКИ УНИВЕРСИТЕТ
Получена най-висока оценка за институционална акредитация
Решения на Акредитационния съвет на НАОА от 26.01.2006г:
Дава институционална акредитация на Русенския университет “Ангел Кънчев” на основание на обща оценка по критериите МНОГО ДОБРА.
Определя срок на валидност на акредитацията 6 години.
Определя капацитет на висшето училище (в съответствие с § 4д, т. 2 от ДР на ЗВО) 12 000 студенти (8 000 в редовна форма на обучение и 4 000 в задочна форма на обучение).
60-годишнината на Русенския университет
На 31 октомври 1945 г. е издадено 5-о министерско постановление в същия дух, а на 6 ноември премиерът е подписал доклад до регентите, в който фигурира решението на Министерския съвет. Наредбата-закон за откриване на висше техническо училище в Русе е одобрена на 12 ноември 1945 г. Член 1 посочва наименованието “Държавно висше техническо училище в гр. Русе”, а член 2 определя и структурата - машинен факултет с отдели за индустриална химия, електро- и машинно инженерство.
На русенската улица “Калоян”се намирал родният дом на регента Венелин Ганев, който заедно с Цвятко Бобошевски и Тодор Павлов подписва указа за създаването на Русенското ВТУ.
Общинската власт решава улицата да се преименува на ул. “Регент проф. Венелин Ганев” и това е “признателност и благодарност” на русенци към общественика и държавника, оказал “извънредно голяма помощ от високото място, което заема”. Че регентът Ганев се е отнесъл благосклонно “към това внимание на русенци”, “макар и скромно” , разбираме от брой 513 на вестник “Дунавски отечествен фронт” (26 май 1946 г.), в който се съобщава за официалното и тържествено откриване на русенската политехника, за голямата реч на Венелин Ганев и за оповестяването на решението на русенските общинари от 17 май 1946 година.
РУСЕНСКИ УНИВЕРСИТЕТ
Получена най-висока оценка за институционална акредитация
Решения на Акредитационния съвет на НАОА от 26.01.2006г:
Дава институционална акредитация на Русенския университет “Ангел Кънчев” на основание на обща оценка по критериите МНОГО ДОБРА.
Определя срок на валидност на акредитацията 6 години.
Определя капацитет на висшето училище (в съответствие с § 4д, т. 2 от ДР на ЗВО) 12 000 студенти (8 000 в редовна форма на обучение и 4 000 в задочна форма на обучение).
60-годишнината на Русенския университет
На 31 октомври 1945 г. е издадено 5-о министерско постановление в същия дух, а на 6 ноември премиерът е подписал доклад до регентите, в който фигурира решението на Министерския съвет. Наредбата-закон за откриване на висше техническо училище в Русе е одобрена на 12 ноември 1945 г. Член 1 посочва наименованието “Държавно висше техническо училище в гр. Русе”, а член 2 определя и структурата - машинен факултет с отдели за индустриална химия, електро- и машинно инженерство.
На русенската улица “Калоян”се намирал родният дом на регента Венелин Ганев, който заедно с Цвятко Бобошевски и Тодор Павлов подписва указа за създаването на Русенското ВТУ.
Общинската власт решава улицата да се преименува на ул. “Регент проф. Венелин Ганев” и това е “признателност и благодарност” на русенци към общественика и държавника, оказал “извънредно голяма помощ от високото място, което заема”. Че регентът Ганев се е отнесъл благосклонно “към това внимание на русенци”, “макар и скромно” , разбираме от брой 513 на вестник “Дунавски отечествен фронт” (26 май 1946 г.), в който се съобщава за официалното и тържествено откриване на русенската политехника, за голямата реч на Венелин Ганев и за оповестяването на решението на русенските общинари от 17 май 1946 година.
http://inscribe.free.bg/cgi-php/phpbb3/index.php
-
karanedeff - Активен потребител
gudio написа:Аз в никакъв случай не искам да влизам в пререкания, нито да оспорвам качествата на непознати на мен учебни заведения, нито да накърнявам самочувствието на учещите там.... но би ли ми обяснил ти, senex, защо всъщност не учиш (или не си завършил) туй, правото, в "Св. Кл. О....", а някъде другаде ? Значи, единственият случай, на мен известен, беше едно момче от Враца, мой съказарменик, който предпочете да учи във филиала на МЕИ в Русе (говорим за 1987 г., те май и този филиал го направиха на университет с ЮФ ), а не в София, защото там имал роднини...
Гъдьо, аз познавам още няколко човека, предпочели например ПУ по финансови причини (няма да плащат квартира) или защото не им се иска да напускат родния град.
Намират се и такива. То всъщност само такива могат да бъдат причините, ако имаш избор. Никой не отрича авторитета на СУ. Аз поне - не. Темата е за това, че Асан от другите ВУЗ-ове също е хора.
Само че искам да те питам друго: историята и литературата ли са начинът да се провери кой би станал кадърен юрист? Не че имам нещо против историята и литературата... всъщност имам, защото по-некадърен ученик от мен по предмета литература едно време трудно можеше да се намери - не неподготвен или нещо такова, а именно некадърен, неумеещ да пише литературна критика или както там се наричат дълбокомъдрите съчинения, които трябваше да пишем. (Изобщо нямам за цел да обидя умеещите.) Само за протокола: с другите предмети в училище не съм имала никакви проблеми.
Затова и не съм завършила СУ (иначе бих искала, не крия; и заради престижа на университета, а и заради ей такива работодатели също), нито дори съм кандидатствала там. Ако шансовете за примемане в СУ или резултатите от приемния изпит в СУ измерват нещо - тези шансове по-малки от моите не могат да бъдат. Та като знаеш, че съм бивша некадърна по този предмет ученичка, ще ме наречеш ли автоматично некадърна юристка? Ако да - само посмей! Ако не - защо тогава питаш за причините, поради които някой не е завършил СУ?
-
portokal - Старши потребител
Много точно питане. И аз бих попитал същото. Дали от един кандидатстудентски изпит може да се съди за уменията на даден юрист и за това, което е научил през следващите 6 години. А и не може в никакъв случай да се казва, че който не е добър литератор(мога да се определя като такъв) или историк, следователно е лош юрист или обратното. Защото това са различни науки-първите са хуманитарни, втората е обществена. Познавам хора, които са се справили по-добре на кандидатстудентските изпити, но не им харесва правото и не го разбират, както и такива, които са в пъти по-зле по посочените дисциплини, изучавани в училище, но разбират правото повече от мен.portokal написа:gudio написа:Аз в никакъв случай не искам да влизам в пререкания, нито да оспорвам качествата на непознати на мен учебни заведения, нито да накърнявам самочувствието на учещите там.... но би ли ми обяснил ти, senex, защо всъщност не учиш (или не си завършил) туй, правото, в "Св. Кл. О....", а някъде другаде ? Значи, единственият случай, на мен известен, беше едно момче от Враца, мой съказарменик, който предпочете да учи във филиала на МЕИ в Русе (говорим за 1987 г., те май и този филиал го направиха на университет с ЮФ ), а не в София, защото там имал роднини...
Само че искам да те питам друго: историята и литературата ли са начинът да се провери кой би станал кадърен юрист?
- senex
- Потребител
Типичният отговор е: "Щом толкова години е използван този начин за подбор и не е изоставен, значи е най-добрият измислен". Така е, и все пак...
-
portokal - Старши потребител
63 мнения
• Страница 2 от 4 • 1, 2, 3, 4
|
|