начало

Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела

ПОЛИЦИЯТА КРИЕ ЗАДЪРЖАНИ

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

ПОЛИЦИЯТА КРИЕ ЗАДЪРЖАНИ

Мнениеот nina84 » 12 Юли 2007, 19:13

ИСКАМ ДА СЕ ОПЛАЧА КАКВО МИ СЕ СЛУЧИ И ДА ПОТЪРСЯ СЪВЕТ! ЗАДЪРЖАХА МОЙ БЛИЗЪК, НО НЕ РОДНИНА. ОПИТВАМ СЕ ЦЯЛ ДЕН ДА ГО ИЗДИРЯ В СОФИЙСКИТЕ РАЙОННИ УПРАВЛЕНИЯ, НО УВИ! ОТ ТАМ МИ КАЗВАТ, ЧЕ НЯМА ТАКЪВ! А ТОЙ ЛИЧНО УСПЯ ДА МИ СЕ ОБАДИ И ДА МИ КАЖЕ, ЧЕ Е ЗАДЪРЖАН ВЪВ ПЪРВО РАЙОННО! ИМАМ ЧУВСТВОТО, ЧЕ МЕ ВКАРВАТ В НЯКАКВА КОНСПИРАЦИЯ И ВСИЧКО Е МНОГО СТРАННО! ПО-ЛОШОТО Е, ЧЕ И АДВОКАТЪТ КОЙТО ИЗПРАТИХ СЪЩО НЕ МОЖЕ ДА ГО ОТКРИЕ! КАЖЕТЕ КАК ДА СЕ БОРЯ СРЕЩУ ДЪРЖАВАТА И КАК ТОЗИ ЧОВЕК, КОЙТО Е НЕВИНЕН ДО ДОКАЗВАНЕ НА ПРОТИВНОТО ДА УПРАЖНИ ГРАЖДАНСКИТЕ СИ ПРАВА???
nina84
Нов потребител

Мнениеот fucus » 13 Юли 2007, 13:59

Вашият близък, да не би да е бил при някоя негова близка и да си е измислил екзотично оправдание :shock:
fucus
Младши потребител

Мнениеот bebitor » 13 Юли 2007, 16:57

Успокойте се, не ви се случва нищо ново под слънцето.
Тъй като Вашият близък не може да бъде задържан повече от 24 часа без прокурорско постановление, МВР-тата имат порочна практика понякога да си прехвърлят задържано лице от едно РПУ в друго, после в трето, и обратно. Това може да продължи няколко дни и е доста неприятно, но не губете кураж и се доверете на адвоката си. Защото след това той положително знае какво да прави.
Rara avis in terris
Аватар
bebitor
Активен потребител

Мнениеот kursant_amvr » 14 Юли 2007, 20:55

bebitor написа: МВР-тата имат порочна практика понякога да си прехвърлят задържано лице от едно РПУ в друго, после в трето...

хмм, интересно... Ако въпросното лице се издирва от 10 РПУ-та из цяла България, във връзка с различни случаи, как ли да бъде разпитано, и да се запази обществения интерес, без да се получава такова "порочно прехвърляне" ??? :roll: :roll: :roll:

И кое точно е порочното в това, спрямо едно лице, което се е укривало от органите на реда (след като не се е явило редовно призовано и т.н и т.н), да бъде използвана законово предвидената възможност за принудително довеждане ?
Qui parcit nocentibus, innocentes punit.
Който щади виновните, наказва невинните.
kursant_amvr
Потребител

Мнениеот bebitor » 16 Юли 2007, 15:02

kursant_amvr,
Вие ми отговорете кое е порочното
Полицаите от Н-ското РПУ прибират от дома му 17 годишно момче, пълен отличник, с добро домашно възпитание. По това време родителите му са на работа и младежът е сам в къщи. Родителите подават сигнал, че синът им е изчезнал, до същото РПУ, задържало младежа.Полицаите го задържат в тяхното си РПУ, вечерта го прехвърлят в съседното, на следващата вечер в 3-то РПУ, як пердах на всичкото отгоре и така три дни. Момчето е свидетел, че приятелят му е намерил на сметището метална врата и я е издал на вторични суровини- престъпление по чл.207 от НК.
Още???
През февруари 2003г. мой подзащитен беше подмятан между РПУ-тата, като във всяко от тях е нощувал вързан за пейка, бит, в продължение на 7 дни, без възможност да се свърже с адвокат. И по този случай (тъй като подзащитният ми беше оправдан) имам влязло в сила решение, с което полицията беше осъдена :!:
Rara avis in terris
Аватар
bebitor
Активен потребител

Мнениеот nikolai.pachevski » 16 Юли 2007, 19:26

bebitor написа:kursant_amvr,
Вие ми отговорете кое е порочното
Полицаите от Н-ското РПУ прибират от дома му 17 годишно момче, пълен отличник, с добро домашно възпитание. По това време родителите му са на работа и младежът е сам в къщи. Родителите подават сигнал, че синът им е изчезнал, до същото РПУ, задържало младежа.Полицаите го задържат в тяхното си РПУ, вечерта го прехвърлят в съседното, на следващата вечер в 3-то РПУ, як пердах на всичкото отгоре и така три дни. Момчето е свидетел, че приятелят му е намерил на сметището метална врата и я е издал на вторични суровини- престъпление по чл.207 от НК.
Още???
През февруари 2003г. мой подзащитен беше подмятан между РПУ-тата, като във всяко от тях е нощувал вързан за пейка, бит, в продължение на 7 дни, без възможност да се свърже с адвокат. И по този случай (тъй като подзащитният ми беше оправдан) имам влязло в сила решение, с което полицията беше осъдена :!:

Колега, в тези случаи има и служители за осъждане...
nikolai.pachevski
Потребител

Мнениеот Kirios » 16 Юли 2007, 19:51

Абе айде, по-скромно госпожи и господа адвокати!
Големи адвокати-големи присъди..., както се шегуват съдиите с високопарни адвокатчета!
Kirios
Младши потребител

Мнениеот bebitor » 16 Юли 2007, 20:11

Kirios написа:Абе айде, по-скромно госпожи и господа адвокати!
Големи адвокати-големи присъди..., както се шегуват съдиите с високопарни адвокатчета!

Независимо от това, колко се дразните, горното ми мнение е доказана истина :!: И то с много спестени подробности...
Rara avis in terris
Аватар
bebitor
Активен потребител

Мнениеот josefin » 16 Юли 2007, 20:37

тука милиционерите май са повече от юристите :D
практиката да се изчака изтичането на 24-те часа на задържане, след това да бъдат викнати колегите от съседното районно и те да задържат човека за 24 часа, и после той да мине по цялата въртележка из софийските/примерно/ районни съществува отдавна и се практикува успешно.
Всичко е законно,лицето не престоява повече от 24 часа с една заповед за задържане в едно районно.Обаче има вече нередки случаи военна прокуратура,надлежно сезирана, да привиква оперативния издал заповедтта и да го пита "бе мойто момче, я са кажи по кой точно случай и за какво задържа човека". Така че тази практика постепенно ще отмре, на никой не му се забърква в неприятности заради познати колеги от другото районно
josefin
Младши потребител

Мнениеот ares » 16 Юли 2007, 21:01

bebitor е безкрайно прав за съжаление.
На мен същото ми се е случвало на няколко пъти, последно- края на месец май, пуснал съм жалба във Военна прокуратура и сега милицонерите ме гледат накриво ))), ебати все едно че аз съм им крив, че нарушават Конституцията.
В моя случай дори се стигна до там че се свързах с наблюдаващия прокурор пред оперативния, дадох му телефона си и прокурора му нареди да ме пусне да се срещна със задържания.А оперативния след като затвори заяви, че пак нямало да ме пусне и прокурора да си гледал работата.Такива ми ти работки дами и господа )))
Но има видов ден ,застраховани няма.Като им се случи на всички тия дето се мислят за недосегаеми лично тях или техен близък да приберат, тогава запяват друга песен, адвокатите им стават много мили и почват да цитират закони, как с нарушавали правата и да се вайкат и да ронят крокодилски сълзи и т.н.И понеже и такива случаи също не са редки - идва ред на репликата "Добре че не съм от хората, които обичат да казват - нали те предупреждавах!" :D
ares
Младши потребител

Мнениеот Kirios » 16 Юли 2007, 21:19

Бре, колко умнички и облени целите в бяла светлина били тез адвокати!?!? Най-вероятно заради тез им неуспорими достойнства 40% от родното депутатство са бивши представители на адвокатската гилдия. Ама какви закони, какъв ред са сложили в държавата само...то наистина от тях вони на морална чистота и човеколюбие. Абе поне да не ви знам какви мишоци има сред вас и какви чупки в тазобедрената област са готови да правят за щяло и нещяло, че и пируети играят само и само да се докопат до парата. Е , разбира се не всички адвокати сте такива, както и не всички полицаи са милиционери!
Kirios
Младши потребител

Мнениеот josefin » 16 Юли 2007, 21:25

кирос, не съм искал да обиждам никого и наистина ще бъде чудесно полицаите да стават все повече от милиционерите но това определено ще бъде дълъг процес, свързан с излизане в пенсия на мнозина :D .
А законите са за прилагане а не за коментиране, за съжаление както обикновено никой не мисли за необходимия ресурс по прилагаенто им и свързаните с това чисто технически и организационни проблеми.
josefin
Младши потребител

Мнениеот policai » 16 Юли 2007, 22:52

:D Ееееееееее! Ми то ще излезе, че сме по-полицейска държава от тези в западна Европа, да не говорим за милиционерската държанаСАЩ!?!
Моля Ви, не говорете на изуст.
За да предаде едно лице 01 РПУ на 02 РПУ и пак да е задържано за 24ч. е необходимо в заповедтта за задържане да се посочи номера но досъдебното производство/ или ЗМ/ по което е задържано. Докладва се на наблюдаващия прокурор и едва след негова санкция лицето се задържа./прокурорът в РБ е орган, надзираващ за законност на даден акт, действие и т.н./
Да не говорим, че задържан или просто доведен в полицията има право да се обади на адвокат или просто на близък, а това от няколко години се спазва стриктно и се контролира от проверяващи от ЕС, които имат пропуски, осигуряващи им достъп до всяко помещение, в т.ч. и арест в полицията.
Айде стига, че става смешно, не ами тъжно! Полицията отдавно е под граждански/обществен/ контрол, а да се твърди, че возим заподозрени, едва ли не в багажника и им пускаме ток е направо простотия!
И още нещо-с нетърпение чакаме същиге промени да настъпят в съдилищата и прокуратурите, дано е скоро! :D :D 8)
...полицай, наистина е призвание...
policai
Потребител

Мнениеот bebitor » 16 Юли 2007, 22:56

Изображение
Е, не всички полицаи са такива.
Да не предъвкваме обаче стари теми http://lex.bg/forum/viewtopic.php?t=155 ... 192b7ea994
Последна промяна bebitor на 16 Юли 2007, 23:10, променена общо 1 път
Rara avis in terris
Аватар
bebitor
Активен потребител

Мнениеот policai » 16 Юли 2007, 22:57

policai написа:И още нещо-с нетърпение чакаме същиге промени да настъпят в съдилищата и прокуратурите, дано е скоро! :D :D 8)

В смисъл обществения контрол, а не, че там задържат неправомерно лица :)
policai
Потребител

Мнениеот josefin » 16 Юли 2007, 23:21

г-н полицай,позволете ми да не се съглася с Вас,първото което се прави с едно задържано лице в районното е да му се попълни заповедта за задържане,протокола за личен обиск по ЗМВР, и декларация за правата му в която лицето си пише,че е уведомено за правото му на адвокатска защита и " желая" да имам такава;уведомен съм че "искам" член от семейството ме да бъде осведомен за задържането ми-цитирам по памет- след което веднага се вади батерията от моб.тел. на лицето и тя остава или в дежурната или при постовия."ма искам да се обадя",казва лицето,"ми аз не мога да разреша",казва постовия.Толкоз!
Действително има наблюдатели от ЕС,Отворено общество,Затворени усти и т.н.,но на техните доклади се казва с присмех"много важно" и толкова,това са само констатации че в Н-ското РПУ не се спазвало еди кво си,без никакви последствия за Н-ското РПУ,МВР или МС като цяло.
БГ police наистина е тръгнала по пътя на реформите,ОБАЧЕ това е най-закостенялата система в държавата, дори МО отдавна я задмина по гъвкавост.
josefin
Младши потребител

Мнениеот bebitor » 16 Юли 2007, 23:31

policai
За да предаде едно лице 01 РПУ на 02 РПУ и пак да е задържано за 24ч. е необходимо в заповедтта за задържане да се посочи номера но досъдебното производство/ или ЗМ/ по което е задържано. Докладва се на наблюдаващия прокурор и едва след негова санкция лицето се задържа./прокурорът в РБ е орган, надзираващ за законност на даден акт, действие и т.н.

Ех, policai, да бяха всички като Вас...
Практически съвсем не изглежда така. Защото лицето се освобождава от 1 РПУ, за да бъде отново задържано след 15-30 минути в друго, като с кола се доставя до другото РПУ. :D И обикновенно лицето се задържа...за справка. И обикновенно тъкачката между РПУ-тата се прави...когато няма за какво да го държат. Най- често.
Rara avis in terris
Аватар
bebitor
Активен потребител

Мнениеот policai » 02 Авг 2007, 12:48

:shock: не знаех, че е патентована репликата за чипа :wink:
policai вече написа:... :idea: за друго идеше реч :idea: ...

...имах предвид да оставим емоциите и да се върнем към темата. Аз твърдя, че описаното действително се е случвало в миналото благодарение на някои "велики криминалисти" на ръководни постове...и далеч не е повод за гордост, защото е израз на безсилие.
Но и твърдя, че днес е невъзможно, освен в рядко възможната комбинация по стечение на обстоятелствата въпросното задържано лице да се издирва от няколко РПУ-та по различни поводи.
Вече казах, че гарант за твърдениято ми е факта, че прокуратурата, освен дознанието наблюдава и заявителските материали. Едва ли има такъв служител, който с цел да си "припише още 1 разкрито" ще си рискува хляба извършвайки действия граничещи с престъпление.
policai
Потребител

Мнениеот bebitor » 02 Авг 2007, 16:57

policai написа: Аз твърдя, че описаното действително се е случвало в миналото благодарение на някои "велики криминалисти" на ръководни постове...и далеч не е повод за гордост, защото е израз на безсилие.
Но и твърдя, че днес е невъзможно, освен в рядко възможната комбинация по стечение на обстоятелствата въпросното задържано лице да се издирва от няколко РПУ-та по различни поводи.

Минало са концлагерите в Белене, Ножарово, Скравена, за които никой не знаеше, освен близките на въдворените :evil:
Описаното от мен положение е настояще, дано да не стане и бъдеще!
И в много, ама много редки случаи някой дори понася отговорност за действията си :!:
За подобни злоупотреби с правомощията обществото трябва да е наясно, да не си търси близките по форума :evil:
Последна промяна bebitor на 02 Авг 2007, 17:17, променена общо 1 път
Rara avis in terris
Аватар
bebitor
Активен потребител

Мнениеот bebitor » 02 Авг 2007, 17:09

policai написа:Вече казах, че гарант за твърдениято ми е факта, че прокуратурата, освен дознанието...
наблюдаваИзображение и заявителските материали.
Rara avis in terris
Аватар
bebitor
Активен потребител

Следваща

Назад към Наказателно право