начало

Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела

проблем със свидетелство за управление на МПС

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

проблем със свидетелство за управление на МПС

Мнениеот GrandePunto » 16 Авг 2007, 14:18

в момента съм с -9 точки в шофьорската ми книжка и трябва да изтърпя наказание от 6 месеца+ отнемане на всичките ми категории. наказанието почва да тече от момента на предаването на книжката (тя все още си е в мен). въпроса ми е, ако не я предам и мине много време, ще отпадне ли това наказание, по силата на давността. тоест има ли давностен период, който след като изтече, наказанието да отпадне.
задавам този въпрос, защото ми предстои заминаване в чужбина, където ще престоя, вероятно много време, а не ми се иска като се върна да почвам отначало всичко - психо тестове, медицински, курсове, изпити...
GrandePunto
Нов потребител

Мнениеот uvella » 16 Авг 2007, 14:34

Може - с амнистия от НС или помилване от президента - тогава ще ти се възстановят точките и няма да търпиш наказанието.
"Говори кратко, искай малко, тръгни си бързо"
Петър І
uvella
Потребител

Мнениеот GrandePunto » 16 Авг 2007, 14:45

тоест няма давностен срок и ако няма амнистия или помилване мога да си чакам произволно дълго....?
п.п. - цитат от ЗАКОН за административните нарушения и наказания: "Чл. 82. (1) Административното наказание не се изпълнява, ако са изтекли:
а) две години, когато наложеното наказание е глоба;
б) шест месеца, когато наложеното наказание е временно лишаване от право да се упражнява определена професия или дейност;
в) три месеца, когато наложеното наказание е обществено порицание.
(2) Давността започва да тече от влизане в сила на акта, с който е наложено наказанието, и се прекъсва с всяко действие на надлежните органи, предприето спрямо наказания за изпълнение на накзанието. След завършване на действието, с което е прекъсната давността, започва да тече нова давност." това не означава ли, че след 6 месеца наказанието би трябвало да отпадне :roll:
Последна промяна GrandePunto на 16 Авг 2007, 15:44, променена общо 1 път
GrandePunto
Нов потребител

доGrandePunto

Мнениеот ggari » 16 Авг 2007, 15:11

От въпроса Ви не става ясно по кой член от ЗДП сте наказан, защото това се отразява на това по коя процедура трябва да се изпълни - на ГПК, на ЗАНН.. Затова ето някои извадки, дано те Ви помогнат:

ЗДП, Чл. 171. (Доп. - ДВ, бр. 43 от 2002 г., в сила от 26.04.2002 г., изм. - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) За осигуряване на безопасността на движението по пътищата и за преустановяване на административните нарушения се прилагат следните принудителни административни мерки:

1. временно отнемане на свидетелството за управление на моторно превозно средство на водач:

............

Чл. 172. (1) Принудителните административни мерки по чл. 171, т. 1, 2, 4 и т. 5, буква "а" се прилагат с мотивирана заповед от ръководителите на службите за контрол по този закон съобразно тяхната компетентност.

-----------------

(4) (Предишна ал. 2 - ДВ, бр. 43 от 2002 г., в сила от 26.04.2002 г., изм. - ДВ, бр. 30 от 2006 г., в сила от 12.07.2006 г., предишна ал. 3 - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) Обжалването на заповедите по ал. 1 се извършва по реда на Административнопроцесуалния кодекс.

(5) (Предишна ал. 3 - ДВ, бр. 43 от 2002 г., в сила от 26.04.2002 г., предишна ал. 4 - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) Подадената жалба не спира изпълнението на приложената административна мярка.

------------------

Чл. 189. (1) Актовете, с които се установяват нарушенията по този закон, се съставят от длъжностните лица на службите за контрол, предвидени в този закон.

(4) (Изм. - ДВ, бр. 43 от 2002 г., в сила от 26.04.2002 г., доп. - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) Наказателните постановления се издават от министъра на вътрешните работи, от министъра на отбраната, от министъра на транспорта и от кметовете на общините или от определени от тях длъжностни лица съобразно тяхната компетентност.

(5) (Отм. - ДВ, бр. 43 от 2002 г., в сила от 26.04.2002 г., нова - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) Не подлежат на обжалване наказателни постановления, с които е наложена глоба до 50 лв. включително.

(6) За неуредените в този закон случаи по съставянето на актовете, издаването и обжалването на наказателните постановления и по изпълнението на наложените наказания се прилагат разпоредбите на Закона за административните нарушения и наказания.

(8) (Нова - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) При връчване на наказателното постановление водачът задължително представя валидно свидетелство за управление на моторно превозно средство.

Чл. 190. (1) (Изм. - ДВ, бр. 82 от 2006 г.) След влизането в сила на наказателно постановление, с което се налага наказание на водач или собственик на моторно превозно средство, препис от него се предоставя на съответното структурно звено на Министерството на вътрешните работи, където се водят на отчет водачът и моторното превозно средство. Иззетите в този случай свидетелства за управление се изпращат на съответната служба на Министерството на вътрешните работи за съхранение и отчет.

(2) Наказанието "лишаване от право да се управлява моторно превозно средство" тече от датата на изземването на свидетелството за управление.

(3) (Нова - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) Наложеното наказание "глоба" се заплаща в едномесечен срок от влизането в сила на наказателното постановление или съдебното решение или определение на съда при обжалване.

-----------------

ЗАНН, Чл. 81. (1) Наказателното постановление или решението на съда, с което е постановено временно лишаване от право да се упражнява определена професия или дейност, се изпълнява от органите, които признават това право и контролират упражняването му, и от ръководителя на предприятието, учреждението или организацията, където наказаният работи.

(2) Ако наказаният заема длъжност по професия или дейност, от правото за упражняването на която е лишен, ръководителят на предприятието, учреждението или организацията го освобождава незабавно от тази длъжност.

Чл. 82. (1) Административното наказание не се изпълнява, ако са изтекли:

а) две години, когато наложеното наказание е глоба;

б) шест месеца, когато наложеното наказание е временно лишаване от право да се упражнява определена професия или дейност;

в) три месеца, когато наложеното наказание е обществено порицание.

(2) Давността започва да тече от влизане в сила на акта, с който е наложено наказанието, и се прекъсва с всяко действие на надлежните органи, предприето спрямо наказания за изпълнение на наказанието. След завършване на действието, с което е прекъсната давността, започва да тече нова давност.

(3) Независимо от спирането или прекъсването на давността административното наказание не се изпълнява, ако е изтекъл срок, който надвишава с една втора срока по ал. 1.

(4) (Нова - ДВ, бр. 28 от 1982 г.) Разпоредбата на предходната алинея не се прилага по отношение на глобата, когато за събирането й в срока по ал. 1 е образувано изпълнително производство. Това се отнася и за висящите дела, давността по които не е изтекла до влизането на тази алинея в сила.
ggari
Младши потребител

Мнениеот GrandePunto » 16 Авг 2007, 15:25

трябва да е по ЗДП, защото причината за отнемането на свидетелството е, че контролните ми точки са -9...

"Чл. 157. (В сила от 1.01.2000 г., изм. и доп. - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 43 от
2002 г.) При издаване на свидетелство за управление притежателят му получава контролен талон
за потвърждаване валидността на притежаваното свидетелство и определен брой контролни
точки за отчет на извършваните нарушения.....

(4) Водач, на когото са отнети всички контролни точки, губи придобитата правоспособност
и е длъжен да върне свидетелството за управление в съответната служба на Министерството на
вътрешните работи."
GrandePunto
Нов потребител

Мнениеот atanaspetrovmeister » 17 Авг 2007, 14:16

Така нека се обадя и аз :wink: !
Точките как са станали 9? Предполагам, че с "помощта " на няколко НП?! При получаването на последното НП, ако оставащите ти 9 точки е основание да ти се отнеме СУМПС, то още тогава с мотивирана заповед са щели да ти го вземат! Сега вече практиката е - ако не е платена предишна глоба и е минал срок 1 месец ти отнемат СУМПС, а за новото нарушение не можеш да разбереш нищо, защото нали се сещате, че при получаване на НП ви е необходимо СУМПС( което вече е отнето за предишното нарушение). Та така колега може да е станал щастливия за вас вариант, когато вече са минали 2 год( но пак трябва да сте си пуснали молбичката) и точките са ви възстановени, т.е. не са 9 ами...?
Аватар
atanaspetrovmeister
Потребител

Мнениеот GrandePunto » 17 Авг 2007, 16:05

точките ми са -9, а не 9! нямам представа защо при получаването на последното НП ми върнаха талона а не ми отнеха СУМПС, но вече няколко пъте си подавам документите за възстановяване на контр. т. и ми отказват с мотива, че съм на -9....

лично за подлютения: ако някой иска пари, за да ми помогне в настоящата ситуация, нека ми се обади: 088 8696098 Георги - не си падам по безплатните неща :wink:
и още нещо, не знам как реши че поведението ми е опасно за когото и да било - за 12 години и близо 350000 км нямам НИТО едно ПТП, дори и без да съм виновен...
GrandePunto
Нов потребител

тук ще се включа и аз

Мнениеот jonko » 17 Авг 2007, 18:28

Личното ми мнение е, че на " рецидивисти " свидетелствата трябва да се отнемат пожизнено , а не да им се оказва "момощ" как да си ги спасят !...[/quote]
Позволете ми да не се съглася. Твърдо съм "ЗА" да се прилагат най-строги мерки към всички (потенциални) убийци на пътя, но защо да не признаваме правото на защита на хора, които са невинни или не са толкова виновни.
Единственото до което ще доведат новите промени в ЗДП според мене практически отнемане възможността на гражданите за съдебна защита и предпоставки за административен произвол от страна катаджиите и "глоби" на място. Каква полза от новите законови промени, ако полицаите продължават да се отнасят снисходително към "по-равни" хора, а глобяват масово на места с хубав път и ограничение сложено сякаш само за да пълни нечии джобове.
Скоро мой познат претърпя катастрофа на пътен участък, където постоянно стават инциденти, без да рани други хора освен себе си. Естествено за по-лесно решиха ,че е поради несъобразена скорост (80 км/час на магистрала). И сега затова, че не е тръгнал да се "разбира" с полицаите, ще трябва да остане без книжка и без възможност да ефективно да работи. Каква полза, ако съдът излезе с решение в негова полза, ако книжката е била предварително отнета!? Ще остане с удовлетворението, че е плащал съвестно данъци и да благодари, че не се убил на с години не поправен участък от магистрала.
Да не говорим за абсурда да не подлежат на съдебен контрол постановления с глоби до 50,00 лв. Никога досега не съм давал пари на катаджия, защото съм знаел, че мога да защитя правата си в съда. Сега спокойно всеки гражданин може да бъде изнудван - какво като имаш 4 свидетели, че си бил с колан например.
Така че нека да има и независима инстанция, която да прецени кой е рецидивист и тогава да се приложи закона с цялата му строгост. Съвестните водачи не са виновни, че успеваемостта на КАТ при съдебни заседания в съда клони към процента на безработица при социализма, та трябваше да се променя закона. На дело на мой близък дори не се яви представител на КАТ в съда и доколкото чувам това не е единичен случай. Да си назначат свестни юристи, а не да оставят възможност спорни случаи да се решават на четири очи.
jonko
Младши потребител

Мнениеот atanaspetrovmeister » 17 Авг 2007, 18:33

GrandePunto написа:точките ми са -9, а не 9! нямам представа защо при получаването на последното НП ми върнаха талона а не ми отнеха СУМПС, но вече няколко пъте си подавам документите за възстановяване на контр. т. и ми отказват с мотива, че съм на -9....

Сега значи да поуточним нещата! :wink: С разрешение на колегата lyutiyat- сериозен съм!

Като изключим невероятния факт, че си 9 точки под нулата другото си има обяснение(а и за точките ми е ясно- имал си 5 , а са ти отнели 14 или нещо такова)

Сега виж-
Чл. 157(4) ЗДвП -Водач, на когото са отнети всички контролни точки, губи придобитата правоспособност и е длъжен да върне свидетелството за управление в съответната служба на Министерството на вътрешните работи.
Значи не е ясно защо не са ти го взели, но трябва да си го занесеш-няма бягане- в момента СУМПС ти е невалидно!
(5) (Доп. - ДВ, бр. 43 от 2002 г., в сила от 26.04.2002 г.) Лице, което е загубило правоспособност да управлява моторно превозно средство по реда на ал. 4, след като е върнало свидетелството си за управление, има право отново да бъде допуснато до изпит пред съответните органи за придобиване на такава правоспособност, но не по-рано от 6 месеца от датата, на която е върнато свидетелството. При кандидатстване за придобиване на правоспособност за категория, за която се изисква стаж, се зачита съответният стаж, придобит преди загубата на правоспособността.
Усещаш ли вече защо не можеш да пуснеш молба за възстановяване на точките преди са изминали 6 месеца от връщането на СУМПС! :wink:

Изображение
Аватар
atanaspetrovmeister
Потребител

Назад към Наказателно право